Niet één, maar twee torens!

Door de komst van twee automatische platenmagazijnen van aalbers|farina heeft Lurvink Staalbouw in Lichtenvoorde flink wat opslagstellingen weg kunnen doen. Zo is er meer ruimte ontstaan in de werkplaats. Maar dat is niet het enige pluspunt: het aantal heftruckhandlingen is drastisch afgenomen, terwijl de veiligheid voor de medewerkers juist is toegenomen. Daarbij is er nu beter inzicht in de voorraad plaatmateriaal.

Lurvink Staalbouw (opgericht in 1985) is ooit begonnen met het maken van staalconstructies voor de utiliteitsbouw. Maar inmiddels doet het bedrijf veel meer. Het levert nu plaatmateriaal voor allerlei toepassingen en in diverse grootten en apparaten voor de voedsel- en chemische industrie. “We werken heel breed voor machinebouwers in de foodprocessing, agrarische en maritieme sector”, legt Onno Heezen van Lurvink Staalbouw uit. “We proberen de klant te ontzorgen; van het 3D tekenen, aanpassen indien nodig tot de realisatie van zijn product. Daarnaast hebben we ook nog een eigen product: machines voor het filteren van het water in zwembaden.”

Uitgebreide voorraad
Voor al deze werkzaamheden beschikt de Achterhoekse toeleverancier over een machinepark met onder meer twee lasersnijmachines, drie waterjets, een autogeen snijmachine met vier koppen en drie kantbanken. Deze worden gevoed vanuit een uitgebreide voorraad plaatmateriaal in diverse staalsoorten, RVS en aluminium. Al dat materiaal lag opgeslagen in stellingen en een oud platenmagazijn. “Er stond hier ook altijd veel op de werkvloer”, herinnert Heezen zich. “Niet alleen de bedrijfsleiding wilde hier graag verandering in brengen, het was ook een wens van de mensen in de werkplaats om deze situatie te verbeteren. Ze moesten te vaak de heftruck gebruiken om een plaat uit de stelling te halen.”

Heftruckhandling
Hiermee is Lurvink aan de slag gegaan. Eerst is eens goed gekeken hoeveel handlingen er nu precies waren en wat elke handling kostte. De uitkomsten van dat onderzoek en de analyse ervan resulteerde in het op papier zetten van een andere indeling van de werkplaats om minder hefttruckhandelingen te hoeven doen, meer gereed product in stellingen te kunnen opslaan en minder gevaar voor de medewerkers te creëren. Heezen: “De conclusie was dat we een nieuw opslagmagazijn nodig hadden voor alle platen die naar de lasers gaan. We verwerken alle soorten plaat en hebben dat ook allemaal op voorraad liggen. Dus hadden we behoorlijk wat posities nodig.”

Niet één, maar twee torens
Hiervoor ging Lurvink op zoek naar een opslagtoren en kwam daarbij uit bij aalbers|farina in Renswoude. Deze producent en leverancier van slimme opslagsystemen voor plaatwerk en langgoed bleek snel een systeem te kunnen leveren en er was een prettig contact met accountmanager Gert Bottenberg. “We hadden er gelijk een goed gevoel bij”, aldus Onno Heezen. Gezien de hoogte van de bedrijfshallen van Lurvink was er ruimte voor een toren met maximaal 45 laden. Dat was te weinig gezien de wensen. Daarom werd besloten twee torens met 45 laden voor de opslag van plaatmateriaal tot 3.000 x 1.500 mm aan te schaffen: één voor wat er wekelijks wordt gebruikt en één voor de voorraad van hardlopers en exotische producten.

Eenvoudige bediening
De torens zijn turnkey opgeleverd door aalbers|farina en compleet in gebruik gesteld. “De installatie verliep vlot en de monteur gaf een goede instructie aan onze operators. Deze opslagsystemen zijn makkelijk te bedienen, de jongens hadden aan een uurtje uitleg genoeg om het te leren”, aldus Heezen, die ook de nazorg prima noemt. “Iets werkte niet helemaal zoals we het graag wilden. Dat werd door aalbers|farina zo geprogrammeerd dat het helemaal naar onze zin was. Afspraken komen ze goed na.” De lades in de torens hebben een laadvermogen van 2500 kilo per lade. Beide torens zijn voorzien van volautomatische bediening. De 4 kW lasersnijmachine, die bij Lurvink het meest wordt gebruikt, wordt nu automatisch beladen vanuit de toren die haaks op het midden van het snijbed is geplaatst. De operator laat nu de cassette met het juiste materiaal automatisch naar beneden komen, haalt het er vervolgens uit met de Aerolift lifter aan de bovenloopkraan en legt het op het bed. Een heftruck is niet meer nodig.

Voorraadbeheer
Er zit enige overcapaciteit in de torens, maar dat is een bewuste keuze. Zo kan er bijvoorbeeld ook eens in één keer 10 ton materiaal worden aangeschaft als dat voor een gunstige prijs wordt aangeboden. Verder heeft Lurvink nu minder voorraad, maar wel een hogere diversiteit aan materialen. Het bedrijf durft minder voorraad aan te houden omdat het snel kan schakelen met zijn materialenleveranciers, maar vooral ook omdat er nu veel beter inzicht is in de voorraad. De torens zijn voorzien van een eenvoudige zoekfunctie inclusief reststukregistratie, waardoor ze ideaal zijn voor voorraadbeheer en reststukregistratie. Lurvink weet altijd precies wat er nog ligt. De besturingssystemen van de opslagmagazijnen kunnen ook worden gekoppeld aan het ERP-systeem. Dat heeft Lurvink (nog) niet gedaan. “Directe koppeling was nog niet wenselijk. We willen eerst eens kijken hoe dit werkt. Voorlopig zijn we daar heel tevreden over”, besluit Heezen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Voorbeschouwing Plaatbewerking – TechniShow 2024

07-02 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Plaatbewerking

Nieuw elan bij fijn-plaatwerkspecialist Audacious

20-11 De nieuwe eigenaren tonen niet alleen de bereidheid om te investeren, ze voegen ook…

Plaatbewerking

aalbers|farina breidt activiteiten uit naar Duitsland

23-10 De nieuwste generatie magazijnsystemen van aalbers|farina biedt efficiënte en geautomatiseerde opslag van plaatmateriaal en…

Plaatbewerking

Martens geeft reststukken voorrang dankzij platenmagazijn aalbers|farina

20-09 Directeur Wim Martens kijkt trots naar de nieuwe fiberlaser met de twee platenmagazijnen van…

Transport en Logistiek

Imminkhuizen optimaliseert materiaalbeheer

14-03 Imminkhuizen Metaaltechniek is een metaalbewerker die hoogwaardige onderdelen produceert voor onder de andere de…

Plaatbewerking

MetaalNieuws thema/special Plaat- en Buisbewerking

13-02 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Plaatbewerking

aalbers|farina steunt aanstormend karttalent

16-01 De 12-jarige Luca uit Leerbroek geldt als een groot talent in de kartsport. Afgelopen…

Plaatbewerking

Kortst mogelijke handlingstijd voor plaatmateriaal

28-09 Elke dag voorziet thyssenkrupp Materials Nederland heel veel klanten van een breed pakket aan…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?