Nieuw testcenter Ecoclean voor extreem hoge reinheid

Het nieuwe High Purity-Test Center van Ecoclean, dat eind november op de productielocatie Dettingen unter Teck officieel werd ingewijd, vormt een aanvulling op de 15 bestaande technologiecentra van de onderneming in het segment hoge reinheid. Hier worden de mogelijkheden en voorwaarden geschapen om reinigingstests voor hightech-componenten met extreem hoge reinheidseisen uit te voeren.

In de eindreinigingzone, die zich in een gevalideerde reine ruimte van de klasse ISO 7 met zones ISO 6 bevindt, kunnen reinigingstests met de hoogste reinheidseisen, bijvoorbeeld grade 2 en 1, worden uitgevoerd.

Afgestemd op de gewijzigde en branchespecifieke eisen in de industriële componentenreiniging heeft Ecoclean haar product- en dientverleningsportefeuille verder gediversifieerd. Daartoe behoren speciaal voor zogeheten high purity-reinigingstoepassingen ontworpen reinigingsinstallaties en -systemen, waarmee aan extreem hoge reinheidseisen voor metallische en optische componenten procesveilig kan worden voldaan.

Dergelijke componenten zijn onder andere bij fabrikanten van productie-equipment voor de halfgeleiderindustrie, in der precisie-optica, de laser-, meet-, analyse- en hoog-vacuümtechniek benodigd. Het was daarom een logische en consequente beslissing om klanten uit deze marktsegmenten de benodigde capaciteiten en technologieën voor reinigingstests onder hoogreine omstandigheden in een clean room ter beschikking te stellen.

Vijfreinigingssystemen

In dit nieuwe High Purity-Test Center, waarin Ecoclean ruim 4 miljoen euro investeerde, staan in totaal vijf reinigingssystemen met speciaal voor de high purity-reiniging vereiste uitrusting ter beschikking. Deze dekken de in de natchemische componentenreiniging ingezette technologieën, media en processen, bijvoorbeeld ultrageluid, injectie-vloeddebietwassen, plasmareiniging, Pulsated Pressure Cleaning (PPC) en Ultrageluid Plus, af.

Diverse voordelen

Voor klanten die precisiecomponenten voor high purity-toepassingen vervaardigen, resulteren door de mogelijkheid om reinigingstests in het Ecoclean-Test Center uit te kunnen voeren diverse voordelen:

  • Bij nieuwe componenten zijn doorgaans uitgebreide procesvalidaties en reinigingstests vereist. Deze zouden de eigen, meestal volledig gebruikte en gevalideerde reinigingsinstallaties van de klanten belasten.
  • Reinigingsproces en procesparameters, bijvoorbeeld wasmechanica, chemie, waterkwaliteiten, takttijden en reinigingsresultaat kunnen onafhankelijk van eventueel reeds in het bedrijf aanwezige processen optimaal voor de betreffende component ontworpen worden.
  • Dankzij de tests zijn het vereiste proces en het resultaat van de reiniging vooraf beter in te schatten, wat voor het team van klant en installatiebouwer een risicominimalisatie oplevert.
  • Bovendien kunnen er tests en uitvoerbaarheidsstudies naar de reinigbaarheid van nieuwe precisiecomponenten plaatsvinden, zonder in gevalideerde productieverlopen te hoeven ingrijpen.
  • Klanten kunnen zo nodig door een job-cleaning worden ondersteund.
Voor het aantonen van restpartikeltjes is in het High Purity-Test Center een doka met UV-lichtbron geïntegreerd.

Voor het aantonen van restpartikeltjes is in het High Purity-Test Center een doka met UV-lichtbron geïntegreerd.

Vóórreinigingen

Het nieuwe Test Center beschikt daartoe over twee reinigingszones met verschillende reinheidsklassen. De eerste bevindt zich in een schone ruimte, waarin een oplosmiddel-kamerreinigingsinstallatie met geïntegreerde lagedruk-plasmareiniging en een kamersysteem voor waterige media zijn geïntegreerd. Deze zone wordt voor vóórreinigingen gebruikt om componenten op de eindreiniging in de clean room voor te bereiden. De zone is bovendien geschikt, om aan strengere reinheidseisen voor tal van klassieke ultrafijnreinigingstaken in branches als de sensortechniek, luchtvaart, e-mobiliteit en coatingindustrie te voldoen.

Eindreinigingen

De eindreinigingszone is in een gevalideerde clean room van de klas ISO 7 met zones ISO 6 ondergebracht. De uitrusting omvat een oplosmiddel-kamerinstallatie, een kamerinstallatie voor water gebaseerde media en een multibad-ultrasoon reinigingsinstallatie met negen nat– en twee droogstations. Hier kunnen onder andere verschillende ultrasoon-frequenties, reinigingschemicaliën, PPC, en passiveren worden getest. Voor de droging staan eveneens verschillende mogelijkheden – ook in combinatie – ter beschikking.

De in het nieuwe technologiecentrum geïntegreerde procesoplossingen voor osmose (RO)-, gedeïoniseerd (DI) en Ultra-Pure-water (UPW) maken toepassing mogelijk van alle in de ultrafijn- en high purity-reiniging gebruikte waterkwaliteiten. Met deze uitrusting kan worden voldaan aan extreem hoge reinheidseisen, bijvoorbeeld grade 2 en 1. Omdat alle installaties via de Cloud-oplossing Ecoclean Connect gekoppeld zijn, zijn de gegevens van de installaties en reinigingstests digitaal beschikbaar.

Voor controle van de behaalde reinigingsresultaten is het Test Center met verschillende meettechnologieën uitgevoerd. Geïntegreerd is ook een speciaal verpakkingsstation voor de gereinigde producten.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Ecoclean biedt optimaal aangepaste oplossingen voor precisie- en high-purity toepassingen

02-11 Hoewel de concrete specificaties variëren afhankelijk van het onderdeel, de industriesector en het toepassingsgebied,…

Verspanen

Optimol Lubrication laat Nederlandse industrie perfect lopen

25-10 Optimol werkt al sinds 1971 op deze manier. Eerst met eigen producten, maar inmiddels…

Oppervlaktetechniek

Ecoclean: componentenreiniging voor de strengste eisen

07-09 Bij de reiniging van productieapparatuur voor de halfgeleiderindustrie zoals componenten voor de DUV- en…

TechnishowNieuws

Leering Hengelo showt nieuwe features Lang en 3D print nabewerking

17-08 Van Lang-Techniek worden de nieuwe Quick Point moduleplaten, Makro Grip contourbekken en functionele toevoegingen…

Toeleveren

Clean Event verbindt professionals uit keten rondom industriële reinheid

16-05 Bovendien gaan de ontwikkelingen rondom industriële reinheid razendsnel. Het blijft een race tegen de…

Toeleveren

Slimme oplossing voor efficiënte precisiereiniging

27-04 Deze is gebaseerd op gestandaardiseerde modules met geïntegreerde elektro- en besturingstechniek voor de processtappen…

Toeleveren

Reinigingstijd van 24 uur naar 24 minuten

25-04 Hybride cleaning heeft als voordeel dat je elke charge uiteindelijk reinigt met schone damp.…

Oppervlaktetechniek

RVS Finish blijft doorpakken

08-12 Dat is bijzonder, want het vaak grove straalwerk en het hightech reinigen op cleanroom-niveau…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen