Nieuwe buigcel Trumpf door programmeersoftware ook rendabel bij kleine series

Net als de handmatige kantbanken, beschikt nu ook de nieuwe generatie van Trumpf’s automatische buigcel TruBend Cell 5000 over de TecZone Bend programmeersoftware. Hiermee kunnen buigprogramma’s in enkele seconden worden gemaakt, waardoor kleinere seriegroottes rendabeler kunnen worden geproduceerd.

Met behulp van de nieuwe programmeersoftware kunnen delen in enkele seconden  – meestal zonder manuele ingrepen – worden geprogrammeerd. Indien gewenst bewerkt de software zelfs meerdere delen tegelijk. Ze berekent de optimale buigvolgorde, optimale instelling van de gereedschappen alsmede de baan van de robot volautomatisch en zorgt ervoor dat botsingen worden vermeden.

Samenstellingen haalt TecZone Bend met één click realtime uit elkaar. Het programmeersysteem genereert zelfs een voorstel voor de opname van de platen en het afstappelen van de delen die gereed zijn. Gebruikers kunnen dit voorstel echter ieder moment handmatig aanpassen. De snelle programmering levert daarmee volgens Trumpf een wezenlijke bijdrage om ook de kleinste seriegroottes rendabel geautomatiseerd te kunnen produceren. Slimme automatismen ontlasten de programmeur van lastige standaard werkzaamheden, wat de kwaliteit eveneens verbetert.

Minder energieverbruik

De nieuwe TruBend Cell 5000 is verkrijgbaar met kantbanken uit de actuele TruBend Serie 5000. De aandrijving van deze machine werkt dynamisch en nauwkeurig en tegelijk ook stil en energie-efficiënt. Vergeleken met een klassieke hydraulische aandrijving bespaart dit niet alleen 50 procent energie, het verhoogt ook de productiviteit van de cel. Een achteraanslag systeem verzekert dat de platen tijdens het buigproces nauwkeurig in de machine worden gepositioneerd. Met hulp van een laser controleert een hoekmeetsysteem de buighoek automatisch en onafhankelijk van het ingezette gereedschap. Indien nodig stelt hij bij.

Digitale sensor

De nieuwe generatie van de buigcel is met vele automatiseringscomponenten uitgerust. De BendMaster neemt bijvoorbeeld het buigproces over. Trumpf heeft deze robot speciaal voor het geautomatiseerd buigen ontwikkeld. Hij is er met een draagvermogen van 150 of 60 kg. De Bendmaster kan automatisch worden uitgerust met verschillende grijpers, waarmee tot 4 meter lange platen van een stapel naar de machine kunnen worden getransporteerd. De robot herkent met een nieuw ontwikkelde digitale sensor delen automatisch en neemt zo de platen correct op.

Al naar gelang de grootte grijpt hij de plaat met behulp van tangen of vacuümzuigers. Een dubbele plaatherkenning verzekert dat er altijd maar één plaat wordt opgepakt. Is de buigcel aan een magazijn verbonden, dan haalt de BendMaster het ruwe materiaal direct uit de magazijnwagen. Delen die gereed zijn, kan hij in kisten uitsorteren of op pallets of een lopende band leggen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

Besten Machines pakt uit met Haco

25-09 Maar het accent zal vooral op Haco liggen. Besten Machines is sinds begin dit…

Bedrijf en Economie

Trumpf start nieuwe boekjaar met dik gevulde orderboeken

22-07 “We zijn het nieuwe boekjaar begonnen met een stabiele omzet en een zeer goede…

Plaatbewerking

Retrofit beste optie voor kantbank WIFO-Anema

16-06 WIFO-Anema is een begrip op het gebied van landbouw- (vooral de akkerbouw) en voorzetapparatuur.…

Automatisering

‘Kantbank programmeren hoort thuis op de werkvoorbereiding’

09-06 “Want eigenlijk is dat een onlogische route, omdat je de plaatuitslag pas kunt snijden…

Plaatbewerking

Trumpf installeert geautomatiseerd lasersnijsysteem bij Eikhout Metaalwerken

05-05 “We hebben zelfs nog even gesproken over een erker”, zegt directeur/eigenaar Mark Eikhout gekscherend…

Plaatbewerking

Kantbank Goudsmit Magnetics functioneert weer top!

20-04 Goudsmit Magnetics in Waalre ontwerpt en bouwt industriële magneetsystemen en hightech magneetcomponenten. Deze vinden…

Toeleveren

Digitale Hannover Messe overtreft verwachtingen

19-04 Daarbij waren er meer dan 3,5 miljoen pageviews en 700.000 zoekopdrachten in de exposanten-…

Bedrijf en Economie

Trumpf investeert in recycling van batterijen

17-04 Anders dan de gebruikelijke methoden, die de batterij eerst in aparte chemische bestanddelen splitsen,…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X