Nieuwe Edgecam versie zorgt voor versnelling

ATS EdgeIT presenteert de nieuwe Edgecam 2022.1 versie op TechniShow. Met een uitgebreid pakket aan nieuwe functies kunnen programmeurs hiermee het programmeren van complexe werkstukken optimaliseren en versnellen.

De nieuwe functie Dynamic Holder Collision Avoidance controleert tijdens het maken van de gereedschapsbanen op botsingen tussen het gereedschap en de houder tegen zowel het 3D-model, het ruwdeel als de opspanning.

Een belangrijke nieuwe functie is Dynamic Holder Collision Avoidance. Tijdens het maken van de gereedschapsbanen controleert deze functie op botsingen tussen het gereedschap en de houder tegen zowel het 3D-model, het ruwdeel als de opspanning. Wanneer een botsing wordt gedetecteerd, worden de gereedschapsbanen automatisch gewijzigd, waardoor de problematische gereedschapsbanen worden verwijderd. Deze nieuwe functionaliteit biedt niet alleen direct de eerste keer veilige en betrouwbare gereedschapsbanen, maar het neemt ook de noodzaak weg om extra ondersteuningsgeometrie te creëren, zoals controlevlakken of draadmodellen als begrenzingsgeometrie.

Vijfassige afbraamcyclus

Edgecam 2022.1 voegt ook een nieuwe bewerkingsstrategie toe aan de geavanceerde vijfassige simultaan cyclus. De nieuwe afbraamstrategie detecteert automatisch scherpe randen en vouwen op een 3D-solid en creëert dynamische gereedschapsbanen die alle ongewenste bramen verwijderen. Omdat componenten nu ‘braamvrij’ van de machine komen, zijn gebruikers er zeker van dat de kwaliteit van hun producten toeneemt.

Tombstone manager

Verder is de tombstone/zuil module verbeterd. Deze meerdelige bewerkingsmodule ondersteunt componentonderdelen met vijfassige simultane gereedschapsbanen. Dit is een reactie op de behoeften van gebruikers, aangezien het aantal componenten dat vijfassig simultaan bewerkt moet worden gestaag toeneemt. De verbetering resulteert in kortere cyclustijden, omdat gebruikers nu veel meer controle hebben over de invulling van de verbindingsbewegingen.

Draadfrezen

In Edgecam worden veel tap- of draadgaten geprogrammeerd. Daarom introduceert Edgecam 2022.1 de mogelijkheid om de Plunge Feed te bepalen binnen de schroefdraadfreescyclus. Voorheen gebruikte de cyclus de hoofdaanzet wat kon resulteren in een langere cyclustijd. Door een hogere voedingssnelheid te gebruiken wanneer het gereedschap het gat binnengaat, wordt de cyclustijd verkort.

Postprocessoren configureren

Edgecam 2022.1 blijft zijn gebruikers ondersteunen als het gaat om nieuwe configuraties van bewerkingsmachines door twee nieuwe verbeteringen te introduceren. Gefocust op bewerkingsmachines voor de zware industrie met Nutated Head-configuraties, ontdekken gebruikers nu dat de software roterende gereedschapsbanen ondersteunt (polair bewerken).

Dit stelt hen niet alleen in staat om mogelijke ‘overtravels’ van bewerkingsmachines te vermijden, maar ook om Edgecam’s technologie voor constante freesaangrijping – Waveform – toe te passen op grote componenten voor de olie- en gasindustrie. Edgecam 2022.1 breidt ook de ondersteuning van gereedschapshouders met een haakse kop uit door nu machineconfiguraties te ondersteunen met een A-as en C-as.

Herkenning bewerkingsattributen

Designer – Hexagon’s CAD voor CAM-oplossing – is perfect voor het maken of wijzigen van 3D-modellen, mal- en spanmiddelontwerp of het bouwen van complexe assemblages. Zoals het hoort, kunnen gebruikers nu attributen specificeren in het model, zoals component, ruwdeel en spanmiddel. Edgecam 2022.1 herkent deze bewerkingsattributen nu automatisch, waardoor het niet meer nodig is om binnen de CAM-omgeving opnieuw te specificeren.

Voorbewerken met Waveform

Edgecam 2022.1 voegt ten minste drie nieuwe prestatieverhogende verbeteringen toe aan het Waveform-bewerkingsalgoritme. De populaire spaanpreventie-functie is verbeterd met zijn eigen specifieke voeding-instelling en om betere gereedschapsbanen te produceren bij het bewerken van dunne wandsecties en smalle kanalen. Een verdere verbetering van de waveform cyclus is de introductie van ‘Automatisch startpunt’. Gebruikers hoeven het gereedschap niet langer vooraf te positioneren om de cyclus in een specifieke positie te laten starten – ze activeren gewoon het nieuwe selectievakje.

Waveform draaien

Ook de Waveform draaicyclus is verbeterd. Als het gaat om taaie materialen zoals Inconel, kiezen de meeste gebruikers nu automatisch voor de Waveform-cyclus. Door gebruik te maken van beproefde technologie uit de draaicyclus, biedt de Waveform voordraaicyclus nu ‘Swarf Clearance’. Gebruikers kunnen het gereedschap automatisch terugtrekken in een veilige positie om overtollige spanen uit de snijgebieden te verwijderen. Dit kan worden gespecificeerd in een aantal passen of tijd. Hoe dan ook, de functie verlengt de levensduur van het gereedschap en kan mogelijke breuk voorkomen door het verwijderen van spaanblokkades.

Groefcyclus

Draaiers zullen blij zijn dat de Rough Grooving-cyclus nu de mogelijkheid biedt om het groefgereedschap te dwingen een extra snede te maken naast een steile of verticale wand. Dit betekent dat het potentieel voor ongelijke ruwdeel hoeveelheden wordt verwijderd en dus zorgt voor veiligere bewerkingsomstandigheden voor het nabewerken van gereedschapsbanen.

Machinesimulatie

De functie ‘Component Model Tolerance’ is nu te vinden in de Machine Simulator. De verbetering vermindert de tijd die nodig is om een onderdeel te simuleren. Deze functionaliteit is vooral gunstig voor grote en complexere geometrieën. Een bepaalde benchmarktest uitgevoerd op een onderdeel van een klant leverde bijna 100% tijdwinst op.

ATS EdgeIT is deelnemer TechniShow

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Hoog beslissingsniveau bezoekers TechniShow en ESEF Maakindustrie

12-09 De beursorganisatie is vooral opgetogen over het hoge beslissingsniveau van de bezoekers: 46% geeft…

Bedrijf en Economie

Gemengde gevoelens over zomereditie TechniShow

05-09 Duidelijk is in ieder geval wel dat deze zomereditie van TechniShow een heel andere…

TechnishowNieuws

Belang maakindustrie neemt fors toe

30-08 De maakindustrie draagt jaarlijks voor 18% bij aan de Nederlandse economie en toont de…

TechnishowNieuws

Autonome slijprobot gaat op voor tweede Award

24-08 Mocht Teqram een Innovation Award winnen, dan betekent dat de tweede prijs binnen een…

TechnishowNieuws

Metaalbewerken is geen rocketscience

24-08 Partsupply is een bedrijf dat zich bezig houdt met de fabricage van maakdelen voor…

TechnishowNieuws

Prodec live in actie op ESEF

24-08 Tijdens ESEF Maakindustrie zijn de superieur verspanende eigenschappen van Prodec live te zien op…

Plaatbewerking

Bystronic showt software-oplossingen op Experience Days

23-08 Inderdaad, dat zijn ook de dagen dat de TechniShow wordt gehouden. Bystronic neemt daar…

TechnishowNieuws

Vliegende start De Cromvoirtse met robotbuigcellen

23-08 De eerste ervaringen zijn veelbelovend. De cellen ontlasten de productie enorm en nemen pieken…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X