Nieuwe fiberlaser geeft MKM Roestvaststaal power

MKM Roestvast staal in Someren heeft een reuzenstap gemaakt op het gebied van lasersnijden. Na in de afgelopen jaren drie keer een gebruikte machine te hebben gekocht, is er nu geïnvesteerd in een gloednieuwe TruLaser 3040 fiber met een vermogen van 10 kW van Trumpf.

Martijn Knoops bij zijn nieuwe lasersnijsysteem. Een belangrijke factor bij de keuze voor Trumpf was de wens om een stukje te automatiseren maar tegelijkertijd de wisseltafel goed bereikbaar te houden. De LiftMaster van Trumpf biedt daarvoor alle ruimte.

MKM is het bedrijf van Martijn Knoops. Het is een pure RVS-specialist, die ook een beetje aluminium verwerkt. Staal kom er in de productieruimten op bedrijventerrein Sluis Elf in Someren echter niet in. “RVS is een edelmetaal dat het verdient om de aandacht te krijgen die nodig is”, legt Knoops uit. “Contactroest willen we niet en daarom verwerken we helemaal geen staal.”

Voedingsmiddelenindustrie

De focus ligt op RVS omdat Knoops zich met zijn bedrijf sinds de oprichting in 2000 vooral richt op de voedingsmiddelenindustrie. Dat begon destijds eenvoudig met het in elkaar lassen van voerbakken voor varkens. Tegenwoordig bedient MKM de hogere segmenten in deze sector. “We werken voornamelijk voor voedselverwerkende bedrijven binnen een straal van 50 kilometer. Daarvoor maken we alles: van een eenvoudig gesneden plaatje tot en met complete transportsystemen voor vlees, groenten en bakkerijproducten. We ontwerpen en produceren alles in eigen huis om de doorlooptijden zo kort mogelijk te houden.”

Toelevering RVS-producten

In de loop der jaren is dan ook een uitgebreid machinepark opgebouwd, waardoor er ook mogelijkheden ontstonden om de toelevering van RVS plaat- en buiswerk te gaan doen: snijwerk, kantwerk en eventueel ook compleet samengestelde producten. De toelevering van RVS producten is nu naast de apparatenbouw de tweede volwaardige tak van MKM. Knoops: “Door de uitbreiding op onze lasersnij-afdeling hebben we capaciteit over voor nieuwe klanten. We zoeken ‘RVS’-klanten die plaatwerk wensen waar contactroest zoveel mogelijk uitgesloten is.”
De komst van de nieuwe laser betekent dat de snijcapaciteit voor het toeleveren nu sterk is vergroot. MKM lasersnijdt al een kleine 15 jaar. In die periode is er drie keer geïnvesteerd in een CO2-laser, telkens een gebruikte machine. Maar nu is er een nieuwe fiberlaser van Trumpf geïnstalleerd. Deze TruLaser 3040 fiber is in meerdere opzichten een grote vooruitgang. Allereerst beschikt MKM nu over een snijbereik van 4×2 meter (voorheen 3×1,5 meter). “Bij de productie van snijdelen voor onze transportbanden kunnen we de producten gunstiger verwerken uit 4×2 meter”, verklaart Knoops deze keuze.

Hoge snijkwaliteit

Hij wilde ook van de CO2-laser af in verband met de hoge energiekosten. Daarom is MKM overgestapt naar een fiber met een veel hoger energierendement. Waar RVS-specialisten vroeger zwoeren bij CO2-lasers vanwege de snijkwaliteit, is dat nu niet meer het geval. “De fiber is sterk verbeterd. We hebben uitgebreide testen gedaan en deze machine van Trumpf kwam daarbij voor ons als beste uit de bus qua gladheid aan de snijkant”, vertelt de Brabantse metaalondernemer. “Als we de optie Brightline aanzetten gaat de machine wat rustiger maar is er geen verschil meer met de snijkwaliteit van een CO2-laser. Met de High Speed Eco module die er ook op zit, besparen we een hoop stikstof.”

Power voor de toelevering

MKM heeft de stap naar 10 kW vermogen gemaakt omdat Knoops ook in de toelevering mee wil blijven doen. “Dan moet je gewoon power hebben. Bovendien is de snedekwaliteit van een hoogvermogen machine beter bij dikkere materialen. We gaan ook 25 mm RVS op deze laser snijden. Dat deden we voorheen op onze waterjet. Die blijven we gebruiken voor andere materialen, zoals kunststof delen voor de transportbanden en aluminium.”

Handmatig en automatisch beladen

Een belangrijke factor bij de keuze voor Trumpf was de wens om een stukje te automatiseren maar tegelijkertijd de wisseltafel goed bereikbaar te houden. “We deden nog handmatig plaatmateriaal opleggen en afleggen”, verklaart Knoops. “Daarmee kom je in de toelevering echter niet meer mee in de prijzen. We wilden daarom het op- en afleggen en het leggen van vellen tussen de RVS platen om beschadigingen te voorkomen, automatiseren. Omdat we best veel reststukken verwerken, wilden we per se dat de snijtafel vrij is voor handmatig beladen. Hiervoor hebben we meerdere machines bekeken en de LiftMaster van Trumpf bleek het beste te passen bij onze wensen. We hebben er ook een loopwagen bijgenomen, waardoor we op twee posities automatisch platen kunnen verwerken of vellen er tussen kunnen leggen. Zo zijn we heel flexibel.”
Het lasersnijsysteem is voorbereid op een magazijntoren. Zo’n toren is nu nog te vroeg voor MKM. Maar de visie is wel om de komende twee jaar de productie omhoog te brengen en dan uit te breiden met een magazijn. “Dat is wel fijn bij Trumpf”, aldus Knoops. “Je hebt de mogelijkheid om je systeem geleidelijk aan uit te breiden.”

Professionaliteit uitstralen

In de afgelopen 5 jaar is MKM met acht mensen gegroeid tot vijftien medewerkers. Martijn Knoops gaat er vanuit dat de groei doorzet en is op alle vlakken bezig dit te faciliteren. “We groeien zowel in de toelevering als in de apparatenbouw. Door goede producten te maken met een juiste prijs-kwaliteit-verhouding en afspraken na te komen weten steeds meer klanten ons te vinden. Momenteel zijn we de kantoren aan het verbouwen De RVS producten die we maken stralen professionaliteit uit, dat moet ook het geval zijn met onze productieruimten en kantoren. Het moet er fris en schoon zijn en we willen er werken met moderne middelen. Daarom wordt hier iedere zaterdag geveegd en geschrobd. Na de verbouwing van ons kantoor en met de nieuwe fiberlaser zijn we weer helemaal up-to-date. We kunnen hiermee weer jaren vooruit.”

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Amada verkoopt 200e Ventis-AJ 4 kW fiberlaser in Europa en lanceert zwaardere versie

03-04 Inmiddels heeft Amada ook de 6 kW-versie op de markt gebracht. Deze variant met…

Plaatbewerking

Mezo Steel blij met nieuwe lasersnijmachine

28-02 Mezo Steel is een totaalleverancier in plaatbewerking en houdt zich voornamelijk bezig met lasersnijden,…

Plaatbewerking

MetaQuip in zee met Golden Laser

26-02 Voor MetaQuip betekent dit een versnelde stap richting grote fiberlaser metaalsnijders en maatwerkoplossingen. De…

TechnishowNieuws

Van Dulst Techniek neemt Europese primeur mee naar TechniShow

18-01 De Soco SLT-80 is een fiberlaser installatie met tien gestuurde servomotorassen en een capaciteit…

MetaalNieuws Extra IM

Welke essentiële RVS uitrusting hoort op je boot

25-08 Hieronder bespreken we de essentiële uitrusting die hoort op je boot. Katrollen Katrollen zijn…

Plaatbewerking

Landré introduceert HSG fiberlasers

12-07 Landré, die dit jaar 160 jaar bestaat, is verheugd met de nieuwe samenwerking: “Landré…

Plaatbewerking

Bystronic en Dumaco intensiveren partnerschap

17-01 In Oss is een nieuwe 10 kW Bystar fiberlaser aan de bestaande automatisering gekoppeld.…

MetaalNieuws Extra IM

Verschillende soorten metaal op een rijtje

17-01 Daarnaast bestaan alle metaalsoorten vrijwel altijd uit een mengsel van verschillende metalen, ook wel…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV