Nieuwe generatie verspaners omarmt automatisering en digitalisering

De nieuwe generatie ondernemers in de verspaning zal automatisering en vooral ook digitalisering steeds sneller omarmen. Dat verwachten de deelnemers aan ‘De Verspaningstafel’ van het nieuwe vakblad VerspaningsNieuws, dat binnenkort voor het eerst verschijnt.

De nieuwe generatie verspaners zal direct starten met een geautomatiseerd bewerkingsproces. (Foto: Index Traub)

Eddo Cammeraat (Laagland), Geert Cox (Hermle), Theo Coffeng (Dymato), Mark Schoofs (Grob) en Joost Verschure (Dormac CNC Solutions) namen begin februari deel aan dit nieuwe rondetafelgesprek, geïnitieerd door VerspaningsNieuws. Zij gingen in op de toekomst van verspanen.

Geld verdienen

De deelnemers aan De Verspaningstafel zien de nieuwe ondernemer als een hoogopgeleide technicus die direct begint met een hoog geautomatiseerd bewerkingsproces. “De markt verandert zichzelf. Er is een grote druk op de kostprijs per onderdeel, terwijl onderdelen steeds complexer worden. De nieuwe generatie verspaner begrijpt dat hij alleen nog geld kan verdienen als hij automatiseert en digitaliseert. Bedrijven die in hun oude gewoontes blijven hangen zullen op ten duur hun economische model in elkaar zien vallen, waardoor een hele generatie verspaners zal verdwijnen. Dat zie je nu al gebeuren. Ondanks dat grote bedrijven de financiële slagkracht hebben om te innoveren zie je dat de MKB’ers echt tempo maken. Gelukkig heeft Nederland veel MKB’ers, waardoor het tempo waarin we onze verspaningsprocessen verbeteren ook vele malen hoger ligt dan in andere landen.”

Kennis verandert

De kennis die technici nodig hebben, verschuift. Volgens de deelnemers aan De Verspaningstafel zit de maakindustrie niet meer in de kennisvraag over hoe we spanen moeten maken, maar in de kennisvraag van hoe we het verspaningsproces kunnen automatiseren en digitaliseren. En dat is een groot verschil. Er komen steeds meer intelligente softwaretools bij die het verspaningsproces, de kennis rondom het zogenaamde spaantje maken, zelf oppakken. “De nieuwe generatie vakmensen hoeft dus niet zozeer meer opgeleid te worden achter een conventionele freesbank om een groefje te leren frezen. Dat is nu in de software gebracht. Je moet nu juist mensen opleiden om die processen te digitaliseren.”

Het volledige artikel verschijnt medio maart in het nieuwe vakblad VerspaningsNieuws.

Het volledige artikel verschijnt medio maart in het nieuwe vakblad VerspaningsNieuws.

Flexibel en laagdrempelig

Al enkele jaren nemen de seriegroottes af, waardoor vraag is ontstaan naar automatiseringsoplossingen voor het produceren van kleine series. Ondanks dat de automatiseringstechnologie al bestaat, wordt deze volgens de deelnemers nog te weinig toegepast. Maar dat zal snel veranderen. “Er zijn veel maakbedrijven die weinig slagkracht hebben en daardoor een bewerkingsmachine kopen van 100.000 euro. Als die ondernemer dan voor een automatiseringsoplossing hetzelfde bedrag moet neertellen, klopt het rekenmodel niet meer. Er moet dus een verschuiving plaatsvinden om automatisering goedkoper te maken.” De verschuiving naar laagdrempelige automatisering is al begonnen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om met cobots een economisch gunstige oplossing te creëren. “De betaalbaarheid van automatisering zal snel toenemen, waardoor het automatiseren van enkelstuks ook toegankelijk wordt voor het middensegment. Corona versnelt dit, omdat door het wegvallen van personeel de vraag naar geautomatiseerde processen toeneemt.”

 U kunt zich hier aanmelden voor een gratis abonnement op vakblad VerspaningsNieuws dat 4 keer per jaar gaat verschijnen.

 

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

GPM heeft veel profijt van digitalisering en gebruik van data

07-05 Nu is het een 70” (inch) touchscreen dashboard, waarop alle operationele informatie eenvoudig tevoorschijn…

Columns

Je bent niet speciaal

26-06 Kijk, natuurlijk is er wel ruimte voor specials, maar dat geldt vooral voor een…

Verspanen

Goed voorbereid op de toekomst met CAD/CAM-automatisering

26-06 Maakbedrijven die op zoek zijn naar manieren om hun CAM-programmering efficiënter te maken, zouden…

Personeel en Opleiding

Spindeltijd is gelieerd aan kennis

21-06 Toen Verder in Techniek negen jaar geleden haar deuren opende was de dienstverlening gericht…

Verspanen

Nieuwe machinelijn Soraluce gericht op betrouwbaar, precies en flexibel

21-06 De Performance Line is een nieuwe lijn van Soraluce met drie machinetypes die alle…

Oppervlaktetechniek

Hoogzuivere reiniging – Een hype of een nieuwe realiteit?

20-06 De enorm toegenomen en voortdurend stijgende eisen aan de betrouwbaarheid en prestaties van onderdelen…

Verspanen

Boers & Co verzekerd van hoge luchtkwaliteit en betrouwbaar proces

19-06 Na de installatie van de eerste olienevelseparator in 2015 heeft Boers & Co samen…

Verspanen

NOVA MAX freest astronomische onderdelen vijfassig simultaan

14-06 De Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) is het samenwerkingsverband van de sterrenkundige instituten van…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV