Nieuwe generatie verspaners omarmt automatisering en digitalisering

De nieuwe generatie ondernemers in de verspaning zal automatisering en vooral ook digitalisering steeds sneller omarmen. Dat verwachten de deelnemers aan ‘De Verspaningstafel’ van het nieuwe vakblad VerspaningsNieuws, dat binnenkort voor het eerst verschijnt.

De nieuwe generatie verspaners zal direct starten met een geautomatiseerd bewerkingsproces. (Foto: Index Traub)

Eddo Cammeraat (Laagland), Geert Cox (Hermle), Theo Coffeng (Dymato), Mark Schoofs (Grob) en Joost Verschure (Dormac CNC Solutions) namen begin februari deel aan dit nieuwe rondetafelgesprek, geïnitieerd door VerspaningsNieuws. Zij gingen in op de toekomst van verspanen.

Geld verdienen

De deelnemers aan De Verspaningstafel zien de nieuwe ondernemer als een hoogopgeleide technicus die direct begint met een hoog geautomatiseerd bewerkingsproces. “De markt verandert zichzelf. Er is een grote druk op de kostprijs per onderdeel, terwijl onderdelen steeds complexer worden. De nieuwe generatie verspaner begrijpt dat hij alleen nog geld kan verdienen als hij automatiseert en digitaliseert. Bedrijven die in hun oude gewoontes blijven hangen zullen op ten duur hun economische model in elkaar zien vallen, waardoor een hele generatie verspaners zal verdwijnen. Dat zie je nu al gebeuren. Ondanks dat grote bedrijven de financiële slagkracht hebben om te innoveren zie je dat de MKB’ers echt tempo maken. Gelukkig heeft Nederland veel MKB’ers, waardoor het tempo waarin we onze verspaningsprocessen verbeteren ook vele malen hoger ligt dan in andere landen.”

Kennis verandert

De kennis die technici nodig hebben, verschuift. Volgens de deelnemers aan De Verspaningstafel zit de maakindustrie niet meer in de kennisvraag over hoe we spanen moeten maken, maar in de kennisvraag van hoe we het verspaningsproces kunnen automatiseren en digitaliseren. En dat is een groot verschil. Er komen steeds meer intelligente softwaretools bij die het verspaningsproces, de kennis rondom het zogenaamde spaantje maken, zelf oppakken. “De nieuwe generatie vakmensen hoeft dus niet zozeer meer opgeleid te worden achter een conventionele freesbank om een groefje te leren frezen. Dat is nu in de software gebracht. Je moet nu juist mensen opleiden om die processen te digitaliseren.”

Het volledige artikel verschijnt medio maart in het nieuwe vakblad VerspaningsNieuws.

Het volledige artikel verschijnt medio maart in het nieuwe vakblad VerspaningsNieuws.

Flexibel en laagdrempelig

Al enkele jaren nemen de seriegroottes af, waardoor vraag is ontstaan naar automatiseringsoplossingen voor het produceren van kleine series. Ondanks dat de automatiseringstechnologie al bestaat, wordt deze volgens de deelnemers nog te weinig toegepast. Maar dat zal snel veranderen. “Er zijn veel maakbedrijven die weinig slagkracht hebben en daardoor een bewerkingsmachine kopen van 100.000 euro. Als die ondernemer dan voor een automatiseringsoplossing hetzelfde bedrag moet neertellen, klopt het rekenmodel niet meer. Er moet dus een verschuiving plaatsvinden om automatisering goedkoper te maken.” De verschuiving naar laagdrempelige automatisering is al begonnen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om met cobots een economisch gunstige oplossing te creëren. “De betaalbaarheid van automatisering zal snel toenemen, waardoor het automatiseren van enkelstuks ook toegankelijk wordt voor het middensegment. Corona versnelt dit, omdat door het wegvallen van personeel de vraag naar geautomatiseerde processen toeneemt.”

 U kunt zich hier aanmelden voor een gratis abonnement op vakblad VerspaningsNieuws dat 4 keer per jaar gaat verschijnen.

 

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Columns

Is een Digital Twin wel van toegevoegde waarde?

22-09 De mogelijkheden van een Digital Twin gaan veel verder dan die van CAD/CAM-pakketten. Om…

Verspanen

Sluiter Machining investeert in DMG Mori op basis van data

20-09 Op die manier investeert Sluiter Machining bijvoorbeeld in nieuwe machines. De meest recente uitbreiding…

Verspanen

Grootverspaners pakken grote uitdagingen gezamenlijk aan

20-09 De Dutch Heavy Machining Association is eind 2019 van start gegaan. De club voor…

Verspanen

Nieuwe (EMO Milano 2021) editie VerspaningsNieuws

16-09 Het magazine staat boordevol met artikelen over de verspaning in de breedste zin van…

Verspanen

EMO loopt als rode draad door nieuwe editie VerspaningsNieuws

30-07 Nog een maand tot de deadline (vrijdag 3 september 2021) en de nieuwe editie…

Verspanen

Efficiënt en foutloos produceren door digitale operator ondersteuning

11-07 Zoals ook in het vorige artikel genoemd, is er binnen Smart Industry (Industry 4.0)…

Verspanen

Studer blikt terug op succesvol gevecht met uitdagende tegenstander

10-07 Volgens Studer zijn er de afgelopen twaalf maanden genoeg uitdagingen geweest, maar is de…

Verspanen

Haal meer uit gereedschappen door balanceren, krimpen en voorinstellen

07-07 Oude Reimer is officieel partner van Haimer in Nederland en heeft inmiddels veel klanten…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X