Nieuwe huisvesting Dictator duurzaam en comfortabel

Met de verhuizing naar een gloednieuw onderkomen in Emmeloord, is Dictator Productie er enorm op vooruit gegaan. Het nieuwe pand is duurzaam, biedt alle ruimte voor de productie, is logistiek optimaal ingericht en vormt een comfortabele werkomgeving voor de medewerkers. Dictator beschikt nu over huisvesting die qua uitstraling helemaal past bij de kwaliteit van de producten die het bedrijf maakt.

De machinehal is met 1200 vierkante meter dubbel zo groot als in de oude situatie. Door de luchtbehandelingsinstallatie is er altijd schone lucht.

“Hier kunnen we echt vele jaren vooruit”, zeggen commercieel directeur Harry Werkman en technisch directeur Henry Heidema. Zij geven met zichtbaar plezier een uitgebreide rondleiding door de nieuwbouw, die ze samen met de twintig vaste medewerkers en een aantal inleenkrachten begin december hebben betrokken.

Door Closing Solutions

Dictator Productie is een onderdeel van de Dictator groep, een Duits familiebedrijf dat internationaal opereert. De groep is ontwikkelaar en producent van een breed pakket ‘Door Closing Solutions’, zoals nu ook prominent op de voorgevel van de nieuwbouw staat. In Emmeloord worden deuropvangers, -sluiters, -vastzetters en (dubbelwerkende) veerscharnieren ontwikkeld en geproduceerd. Tevens is het Nederlandse dochterbedrijf de verkoopvestiging van alle overige producten die elders in de groep worden gemaakt. “Alles wat we maken heeft te maken met het gecontroleerd bewegen van deuren in wat voor omgeving ook”, zegt Werkman. “Of het nu is in een woning, een fabriek, een datacenter of een windmolen. Onze producten behoren tot de top van de markt en gaan lang mee. Een levensduur van 40 tot 50 jaar is geen uitzondering.”

Helemaal klem

Het vorige pand dateerde uit 1965 en is diverse malen uitgebreid. Maar uiteindelijk kon Dictator daar niet meer uit de voeten. “We zaten helemaal klem”, aldus Heidema. “Als we een pallet wilden oppakken, moesten we eerst drie andere verplaatsen. Nieuwe machines werden steeds groter. Zo groot dat ze niet meer door de deuren konden en via het dak op hun plek moesten worden gezet.”
Andere huisvesting was dan ook onontkoombaar. Dictator heeft er ruim de tijd voor genomen om die tot in de puntjes voor te bereiden. Dat heeft geresulteerd in een nieuwbouw die aan alle wensen voldoet. Deze is gerealiseerd op een royale kavel van 1,3 hectare; op een zichtlocatie, zodat Dictator nu ook goed in beeld is bij de inwoners van Emmeloord en de omliggende regio. Van de kavel is zo’n 3500 vierkante meter bebouwd. Er is gebouwd voor maximale flexibiliteit. Binnen zijn er geen dragende muren zodat ruimtes makkelijk zijn aan te passen indien nodig. De achterzijde is voorbereid om moeiteloos uit te kunnen bouwen als de tijd daar rijp voor is.

Nagenoeg energieneutraal

Het pand is nagenoeg energieneutraal. Het is voorzien van een aardwarmtepomp en op het dak liggen 642 zonnepanelen. Automatische screens houden de warmte buiten. Op het parkeerterrein staan laadpalen voor elektrische auto’s. De kabels voor nog meer laadpalen liggen er al, als in de toekomst meer mensen elektrisch gaan rijden.

Het kantoorgedeelte aan de voorzijde bevat veel glas, wat zorgt voor transparantie. Behalve de werkplekken is er een grote ontvangstruimte voor trainingen en andere bijeenkomsten. De werkplekken zijn royaal en allemaal voorzien van nieuw meubilair. Automatisch verstelbare bureaus stellen de medewerkers in staat om zowel zittend als staand te kunnen werken.
Ook in de fabriek staan automatisch verstelbare werkbanken. Direct achter de kantoren liggen de machinehal en de naastgelegen assemblageruimte annex magazijn. Hier weer achter ligt de opslag, met een apart deel voor laden en lossen. “De opslaghal aan de achterzijde is in logistiek opzicht logisch”, aldus Heidema. “Alles loopt nu van achteren naar voren.”

Schone lucht in machinehal

Ook in de fabriek heerst een fijn werkklimaat. De vloer is gecoat en alles is uitstekend verlicht. Geluidsisolerende platen zorgen voor een prettige akoestiek. Overal ligt vloerverwarming, dankzij een installatie waarmee ook kan worden gekoeld. Op het dak van de machinehal staat een luchtbehandelingsinstallatie waardoor er altijd schone lucht is in de hal. De machinehal is met 1200 vierkante meter dubbel zo groot als in de oude situatie. Er staan energiezuilen met daarin geïntegreerde perslucht-, stroom- en data-aansluitingen. Alle leidingen zijn netjes gebundeld.

Meer automatiseren

Dictator is continu gegroeid en het doel is verder te groeien. Niet eens zozeer door meer mensen aan te nemen, maar wel door efficiënter te produceren en meer te automatiseren. Hier is nu alle ruimte voor. Niet alleen in de machinehal, maar ook in de assemblage waar de producten nu groepsgewijs worden gemonteerd, waardoor makkelijk de werkzaamheden kunnen worden omgesteld. Hier functioneert inmiddels ook een opstelling met een cobot, die onderdelen monteert. De medewerker die voor deze opstelling verantwoordelijk is, krijgt alle tijd en ruimte om deze verder te ontwikkelen. Want Werkman en Heidema zijn ervan overtuigd dat Dictator daarvan dubbel en dwars de vruchten zal gaan plukken.

Volautomatische productie

De grote machinehal in de nieuwbouw gaf Dictator ook de ruimte om uit te breiden met een volautomatische productiecel voor cilinderhulzen. De kern hiervan is een LT 2000 EX Twin Star draaibank van Okuma. Uitgerust met een hoofdspil en een subspil kan deze twee producten tegelijk bewerken. Een stafaanvoer belaadt de machine automatisch met stafmateriaal. Z-Tech heeft gezorgd voor de automatisering aan de andere zijde van de machine. De bewerkte cilinderhulzen komen op een lopende band, een robot pakt ze op, blaast ze schoon en plaatst ze vervolgens in rasterbakken.

De kern van de volautomatische productiecel voor cilinderhulzen is een LT 2000 EX Twin Star draaibank van Okuma.

De kern van de volautomatische productiecel voor cilinderhulzen is een LT 2000 EX Twin Star draaibank van Okuma.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Okuma pakt uit bij dubbel jubileum

21-08 De Japanse fabrikant van CNC-bewerkingsmachines viert dit jaar twee jubilea – de 125e verjaardag…

Plaatbewerking

Nieuwe afdeling Q-Fin gaat ontbraamproces automatiseren

11-04 Q-Fin Handling Solutions gaat oplossingen ontwikkelen en produceren die de handling rondom de ontbraammachines…

Verspanen

Okuma viert 125-jarig bestaan met een jaar vol mijlpalen in het verschiet

07-04 Voortdurende verdere ontwikkeling met focus op de eisen van de klant is sinds de…

Verspanen

Live demo’s Sandvik Coromant bij Okuma op Machineering

20-03 Okuma zal op Machineering zijn Multus U3000 multitasking-machine presenteren. Als onderdeel van de showcase…

Verspanen

HFI start uitbreiding

12-01 Alle betrokken partijen waren deze week bijeen om de overeenkomsten voor de bouw te…

Verspanen

Okuma kondigt energie-efficiënte “Green-Smart Machines” aan

02-12 Okuma is van plan zijn klanten in de nabije toekomst “Green-Smart Machines” aan te…

Oppervlaktetechniek

Scoren met maatwerk

11-10 Directeur-eigenaar Michel van Heeswijk was vanaf de eerste tekening voor de nieuwbouw verliefd op…

Plaatbewerking

Er staat een gemotiveerd team in het nieuwe bedrijfspand van Assink & Schipholt

26-09 In de Twentse metaalindustrie is Assink & Schipholt een bekende naam. Het bedrijf vierde…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema