Innofuture laat jeugd techniek beleven
Dat techniek leeft in het Vechtdal werd op 16 en 17 mei opnieuw duidelijk tijdens de vierde editie van Innofuture. Meer dan 3.500 bezoekers, waaronder de groepen 7 en 8 van alle basisscholen uit de gemeenten Hardenberg en Ommen, wisten de weg te vinden naar de Evenementenhal in Hardenberg. Twee dagen lang stond de wereld van technologie, innovatie en vakmanschap centraal — met dit jaar een prominente rol voor de maakindustrie.
De Okuma CNC-freesmachine bleek een schot in de roos. Kinderen, ouders én professionals bleven geboeid staan bij de demonstraties.
Innofuture is in korte tijd uitgegroeid tot een toonaangevend evenement voor techniekpromotie in Noordoost-Nederland. Waar vrijdag in het teken stond van het basisonderwijs werd zaterdag het grote publiek getrakteerd op een gratis toegankelijke en interactieve kennismaking met de wereld van techniek.
Samen investeren in de toekomst
Het succes van Innofuture is het resultaat van samenwerking. Vanuit diverse subsidiestromen, aangevuld met bijdragen van onderwijsinstellingen en betrokken regionale bedrijven, werd het evenement mogelijk gemaakt. De gezamenlijke inzet onderstreept een breed gedeeld besef: de technieksector heeft de jeugd hard nodig.
CNC-freesmachine Okuma
Tijdens deze editie lag de nadruk op de maakindustrie, die van oudsher stevig geworteld is in de regio. Dankzij een aanvullende aanvraag bij het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Metaalbewerking (OOM), in samenwerking met het RTC Mechanische Techniek en een collectief van maakbedrijven, kon een fraai stuk technologie worden toegevoegd aan de beursvloer: een Okuma CNC-freesmachine.
Dat bleek een schot in de roos. Kinderen, ouders én professionals bleven geboeid staan bij de demonstraties. Met deze opstelling werd niet alleen vakkennis gedeeld, maar ook het vak van verspaner op inspirerende wijze voor het voetlicht gebracht. Een beroep dat anno 2025 belangrijker is dan ooit, zeker in een regio met een bovengemiddelde concentratie maakbedrijven.

“Vandaag hebben onze leerlingen niet alleen gekeken, maar beleefd. En dat maakt het verschil.”
Met hoofd én handen werken
“Innofuture bewijst dat je kinderen prima kunt enthousiasmeren voor techniek als je hen laat ervaren wat het betekent om met hun hoofd én handen te werken”, aldus Nathalie Schoo, namens de organisatie. “De CNC-machine was niet alleen een technisch hoogstandje, maar vooral ook een middel om te laten zien hoe mooi en uitdagend dit vak is”, voegde René Horstra van RHPM daaraan toe.
Blik op de toekomst
De komende jaren blijft het zaak om jongeren vroegtijdig in aanraking te brengen met techniek en technologie. Innofuture heeft daarin een brugfunctie. Door theorie en praktijk samen te brengen en de maakindustrie zichtbaar en tastbaar te maken, wordt de basis gelegd voor een nieuwe generatie technische vakmensen. Of zoals één van de deelnemende docenten het verwoordde: “Vandaag hebben onze leerlingen niet alleen gekeken, maar beleefd. En dat maakt het verschil.”