Nieuwe milieunorm voor complexere maakproducten in de maak

Een aantal branche-organisaties ontwikkelt een Europese norm, waarmee de Nederlandse maakindustrie kan aantonen dat producten eco-efficiënt zijn gemaakt en dat milieugerichte productontwikkeling centraal heeft gestaan. Naar verwachting is de norm eind 2013 gereed.

Koninklijke Metaalunie, FME-CWM, NRK, de Stichting Adviescentrum Metaal en NEN trekken gezamenlijk op in het project ecodesign. Dit project moet uitmonden in een Europese norm voor het beoordelen en ontwerpen van milieuvriendelijke producten, ook wel bekend als Ecodesign Methodologie.
Om erachter te komen wat er in bepaalde marktsegmenten op dit vlak speelt, zijn de betrokken organisaties in het voorjaar van 2012 gestart met een bijeenkomst waarbij zo’n 45 MKB-metaalbedrijven aanwezig waren. In september was er een vergelijkbare bijeenkomst voor de kunststofketen.

Bedrijven die willen aantonen – claimen – dat hun product weer meer is verduurzaamd dan de vorige editie, hebben hiervoor tools nodig. “Je kunt als bedrijf wel roepen dat het weer een verbetering is ten aanzien van allerlei milieucomponenten, maar als dit niet is te herleiden, zal de klant er toch enkele vraagtekens bij plaatsen”, zegt Gerard Wyfker, beleidssecretaris milieu- en energiezaken bij de Metaalunie.
De wijze waarop bedrijven kunnen aantonen dat hun product duurzamer is gemaakt, wordt nu opgezet in een nieuwe internationale norm, de ecodesign norm. “Dit moet je eigenlijk zien als een invulling van het thema duurzaam producten maken binnen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) en de NEN-EN ISO 14001”, zo zegt Rob van Beek, beleidsadviseur arbo & miliue bij FME. “De norm helpt daarmee fabrikanten te voldoen aan de steeds hogere duurzaamheidseisen van hun klanten. Bedrijven die hierop inspelen, zullen eerder in beeld komen bij de opdrachtgevers.”

Levenscyclus
Een belangrijk aspect binnen het ecodesign is de LCA(Levenscyclusanalyse). Dit is een methode om de totale milieubelasting te bepalen van een product gedurende de hele levenscyclus. Om binnen het ecodesign de LCA componenten praktisch in te brengen is er een commissie in het leven geroepen die dit gaat invullen en realiseren. Jeanette Levels, directeur bij de Stichting Adviescentrum Metaal: “In de commissie werken we aan methodieken om voor mechanische producten en machines met een mechanische component de milieu-impact te bepalen en de mogelijke verbeteringen te identificeren. Het energieverbruik is een van de onderdelen van de milieu-impact naast bijvoorbeeld de grondstoffen en de milieubelasting van de productie.” De LCA die moet worden opgesteld, betreft dus de complexere producten van metaal en kunststof. Met deze methodiek wordt het voor bedrijven eenvoudig om zelf in een korte tijd het milieuprofiel (vereenvoudigde LCA) te maken en met productverbetering aan de slag te gaan.

Met een Europese norm voor Eco-design Methodologie krijgen bedrijven een handvat om hun producten op duurzame wijze te ontwikkelen, innoveren en produceren. Metaalunie en FME vinden het daarnaast ook belangrijk dat er een einde komt aan de vele verschillende systemen die nu in Europa bestaan. Nu moeten exporterende bedrijven in elk land opnieuw aantonen dat hun product duurzaam is. Dit remt de export en verkleint de afzetmarkt.
De inhoud van de nieuwe norm is naar verwachting komend voorjaar voor 95 procent gereed. De laatste vijf procent is vaak het zwaarst. Dan moeten alle puntjes op de i worden gezet en de verwachting is dat dit eind 2013 gereed zal zijn.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Bijeenkomst Circulaire Metaalketen

29-12 Wie op zoek is naar nieuwe kennis en netwerken om de complexe vraagstukken voor…

Geen categorie

MEWA schrijft sparen van energiebronnen in hoofdletters

19-12 Circa 945 miljoen poetsdoeken, 2 miljoen voetmatten, 680.000 handdoekrollen en de beroepskleding van 1…

Geen categorie

Nieuwe vloeistoffen Castrol op basis van plantaardige oliën

28-08 Castrol Industrial heeft onder de merknaam ‘Performance Bio NC’ een nieuwe generatie metaalbewerkingsvloeistoffen gelanceerd.…

Bedrijf en Economie

Rekentool praktijkrichtlijn Ecodesign gratis beschikbaar

20-02 De rekentool die FME en Koninklijke Metaalunie met input van Federatie NRK hebben ontwikkeld…

Bedrijf en Economie

Europese praktijkrichtlijn Ecodesign gelanceerd

24-01 Een ‘eco-norm’ die een eenvoudige methode bevat waarmee bedrijven hun producten kunnen optimaliseren. Deze…

Geen categorie

Jan van Dam schaft twee nieuwe Euro 6 trekkers aan

17-01 Jan van Dam Machine Transport uit Oudewater investeert in de toekomst en maakt een…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV