MEWA schrijft sparen van energiebronnen in hoofdletters

Circa 945 miljoen poetsdoeken, 2 miljoen voetmatten, 680.000 handdoekrollen en de beroepskleding van 1 miljoen mensen. Het zijn imposante aantallen die textieldienstverlener MEWA jaarlijks wast. Zo mogelijk nog indrukwekkender zijn de volgende getallen: MEWA reinigt het water dat bij het wassen wordt gebruikt voor 99,8 procent, voorziet met de olie die uit de poetsdoeken wordt gehaald voor 80 procent in de eigen energiebehoefte en beschikt over een wasproces dat 85 procent minder belastend is voor het milieu dan de wasmachine thuis.

MEWA biedt textielmanagementsystemen voor industrie, handel, ambachten en nijverheid en is met afstand ‘s werelds grootste full service dienstverlener op dat gebied. De service omvat het beschikbaar stellen, leveren, ophalen en verzorgen van textiel, alsmede het
herstellen en vervangen bij slijtage. Het concern is actief op het gebied van beroepskleding, poetsdoeken, handdoekrollen, olieopvang- en voetmatten. Daarnaast biedt MEWA ook artikelen voor arbeidsveiligheid, onder de merknaam ‘World Wide Work by MEWA’.

Wassen en hergebruiken
Het bedrijf bestaat al sinds 1908, toen Hermann Gebauer, ondernemer in Ostritz-Altstadt (Sachsen, Duitsland)) met een aantrekkelijk idee kwam: poetsdoeken verdwijnen na gebruik niet gewoonweg meer in een ton, maar worden gewassen en aangevoerd voor hergebruik. Het idee voor de eerste full-service organisatie ‘Weven, wassen, vervangen’ was geboren en leidde tot de oprichting van de Mechanische Weberei Altstadt, kortweg MEWA. Amper enkele jaren later prijkten bedrijven als Siemens, AEG en Bayer op de klantenlijst van de jonge onderneming.
In de loop der jaren is daaruit een enorme organisatie ontstaan met 42 vestigingen verspreid over Europa, 4700 medewerkers en een omzet in 2013 van 555 miljoen euro. Dit jaar zal de omzet naar verwachting uitkomen op 570 miljoen euro.

Milieubescherming op 1
MEWA-oprichter Gebauer kwam op het idee om poetsdoeken te gaan wassen op een moment dat geen mensen ooit gehoord had van zaken als duurzaamheid, milieubescherming en recycling; laat staan dat men zich er druk om maakte. Hoe anders is dat nu. Sedert meer dan dertig jaar komen het sparen van energiebronnen en milieubescherming bij MEWA Textil-Management op de eerste plaats. Milieuvriendelijke productieprocessen zijn belangrijk voor het bedrijf, evenals het zorgzaam omspringen met materialen, grondstoffen en energiebronnen en een bestendige, gezonde bedrijfsgroei. Ieder jaar wordt er geïnvesteerd in kapitaalgoederen inclusief milieutechnologie; vorig jaar voor een bedrag van maar liefst 40 miljoen euro.

De paradepaardjes onder de 42 vestigingen zijn de productiebedrijven, ofwel de wassserijen, waar enorm is geïnvesteerd in milieuvriendelijk wassen en kwaliteitscontrole. Bijvoorbeeld in de vestiging in het Oostenrijkse Schwechat, vlak bij Wenen, die model staat voor de andere wasserijen. Hier werd in oktober een internationele journalistendag gehouden.
Dagelijks worden in Schwechat 20.000 kledingstukken, 300.000 poetsdoeken, en 390 voetmatten gewassen. De poetsdoeken worden aangevoerd in containers en gaan dan het wasproces in, waarbij ze worden ontdaan van olie en inkten, zelfs van metaalspaanders.

Technische inspanning
Dat gaat gepaard met een enorme technische inspanning. De wasstraten en drogers zijn door MEWA zelf ontwikkeld om een maximale zuiverheidsgraad te bereiken en dat met slechts een kleine dosering van biologisch afbreekbaar wasmiddel. Bij de kwaliteitscontrole wordt elke poetsdoek bekeken, gewogen en onderzocht op metaalresten.
“We adviseren onze klanten welk textiel voor hen het juiste is, maken het eerste uitrustingspakket klaar en zorgen ervoor dat doeken, matten en kleding schoon en verzorgd blijven. En dit bij een minimaal verbruik van schoon water en primaire energie”, verklaart Ulrich Schmidt, bestuurslid van de MEWA ondernemingsgroep. “We houden ons voortdurend bezig met de vraag, hoe we steeds energiezuiniger, met andere woorden met een alsmaar lager stroom-, water- en wasmiddelverbruik een optimaal resultaat kunnen realiseren.”

Waterverbruik gehalveerd
In vergelijking met traditionele wasprocedés bespaart MEWA met haar technische knowhow, tot 50 % water dankzij een speciaal recyclagesysteem voor spoel- en waswater. De zogenaamde ‘watervaltechnologie’ filtert nog bruikbaar waswater uit de laatste spoelbeurten. Gerecycleerd kan het voor volgende wasbeurten gebruikt worden. Gewassen wordt met biologisch afbreekbare was- en washulpmiddelen in een zo laag mogelijke dosering. “Al onze installaties werken met automatische processturingen. We laten de samenstelling en de hoeveelheid wasmiddel voor het bereiken van een optimale reinheid, niet aan het toeval over. We werken met beproefde en gedocumenteerde empirische waarden“, aldus Schmidt. Tegenover traditionele wasmethodes betekent dat 85% minder belasting van het milieu.

Energie uit poetsdoeken
Door een gefaseerde recuperatie van de warmte uit de was- en drooginstallaties met behulp van warmtewisselaars, daalt het energieverbruik voor het verwarmen van water en bedrijfsgebouwen. Daardoor spaart MEWA jaarlijks meerdere miljoenen liter stookolie. Door het thermisch benutten van uitgewassen afvalstoffen – hoofdzakelijk oude oliën uit poetsdoeken – dekt MEWA tot 80% van de energiebehoefte van droog- en wasstraten voor poetsdoeken. Uit milieubeschermingsoogpunt zijn de daarvoor nodige stoomketelinstallaties uitgerust met hoge-temperatuur verbrandingskamers en rookgaswassers. De uitgaande lucht wordt pas na grondige zuivering afgeleid. Zo’n thermisch gebruik van afgewerkte olie spaart primaire energie.

Schoon afvalwater
In de afvalwaterverwerking haalt MEWA met 99,8 % een reinigingsgraad hoger dan wettelijk bepaald. Reeds in 1975 nam MEWA de eerste zelf ontwikkelde installatie voor afvalwaterverwerking in gebruik. ‘Milieu-investeringen zijn gelijkwaardig aan groei-investeringen’, was toen al de visie van de bedrijfsleiding. Even snel en intensief ontwikkelde zich de interne technische knowhow: de meeste proces- en milieu-installaties in de bedrijven, zoals wasstraten, drogers, zones voor kwaliteitscontrole, afvalwaterinstallaties en de verbranding van afgewerkte oliën, zijn ofwel eigen ontwikkelingen ofwel op basis van MEWA-knowhow door bekende machinebouwers verder ontwikkelde installaties.

Recyclage van grondstoffen
Duurzaam en bewust ondernemen begint bij MEWA al bij de productie. “Onze doeken zijn voor ongeveer 50% samengesteld uit gerecycleerde garens“, zegt Schmidt. Zelfs de katoenvezels die vrijkomen bij het weven van de doeken, worden opnieuw gebruikt. Ze worden verzameld en verwerkt tot isolatiemateriaal, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt in de automotive. En tot slot is ook de service van het bedrijf zelf milieubescherming in de praktijk, aangezien MEWA-doeken tot 50 keer gewassen en weer gebruikt worden. Papieren doeken of lappen in stof daarentegen belanden na één keer bij het afval. “Als het MEWA-doeksysteem er niet zou zijn, en zouden alleen wegwerpmaterialen gebruikt worden, dan zou aanzienlijk meer gevaarlijk afval ontstaan.”

Wat in Schwechat ook opvalt is de maximale ergonomische inrichting van de werkplekken, zoals bijvoorbeeld bij het omvormen van alle naaitafels tot staande werkstations: om rugklachten te voorkomen, ontwikkelde MEWA in het kader van een onderzoeksproject in de hoogte verstelbare werkstations voor naaisters, waaraan ze zich vrij kunnen bewegen.

MEWA Nederland reinigt elke maand 0,4 miljoen poetsdoeken
De Nederlandse vestiging van MEWA heet MEWA Textiel-Service en bevindt zich in Amersfoort. Dit bedrijf telt 29 medewerkers en noteerde vorig jaar een omzet van 2,3 miljoen euro. Voor de circa 2.400 klanten uit handel, ambachten, industrie en nijverheid biedt het MEWA servicesysteem een tijdbesparend en professioneel alternatief voor de aankoop van textiel. “We ervaren steeds vaker dat service voor ondernemingen belangrijk is”, zegt Salma Megdiche. bedrijfsleider bij MEWA in Amersfoort. “Moderne bedrijven concentreren zich op hun kernactiviteit. Daartoe behoort over het algemeen niet de zorg om poetsdoeken of beroepskleding.”
MEWA Amersfoort verwerkt maandelijks circa 2.100 kledingstukken. Opdat hier geen vergissingen plaatsvinden en de drager steeds zijn eigen vest, broek, kiel of overall terugkrijgt, is elk kledingstuk voorzien van een barcode. Dankzij dit IT-gestuurde identificatiesysteem kan de weg van een kledingstuk door het verzorgingsproces van aan- tot uitlevering precies gevolgd worden. Of het juist gewassen, in het naaiatelier hersteld, door een nieuw stuk vervangen of in de expeditiezone voor uitlevering klaargemaakt wordt, is altijd te zien. Op vraag wordt de kleding voorzien van de naam van de medewerker, de bedrijfsnaam en/of logo.
Ook wat poetsdoeken betreft gaan steeds meer ondernemingen voor de voordelen van het MEWA systeem. Immers, in een economie waar steeds meer producten ‘just in time’ geproduceerd worden, zijn kwalitatief hoogwaardige producten en de absolute betrouwbaarheid van leveranciers gewoonweg essentieel. “MEWA heeft ervaring met de poetsdoekenservice sedert 1908. Wij hebben niet alleen de beste doeken, maar ook de beste machines voor de verwerking én hooggekwalificeerde medewerkers”, aldus Salma Megdiche. Voor de maandelijks circa 0,4 miljoen reinigingsdoeken worden speciale wasstraten gebruikt. Kwaliteit speelt ook hier de hoofdrol. MEWA is EN 9001 gecertificeerd. Het regelmatig bevragen van klanten maakt het mogelijk snel in te spelen op klantenwensen.
www.mewa-service.nl

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Mewa versterkt klantenportaal voor verwerven kleding en poetsdoeken

07-02 Het productaanbod van Mewa richt zich op zelfgemaakte herbruikbare poetsdoeken, maar ook op werkkleding…

Toeleveren

Nieuw MEWA-klantenportaal met veel functionaliteiten

12-09 Het klantenportaal biedt een gemoderniseerde gebruikersinterface en diverse nieuwe functionaliteiten. Aanvulling op persoonlijke service…

Toeleveren

Mewa laat zijn merk opnieuw bloeien

05-09 De Mewa Groep heeft zich in de afgelopen jaren door zijn markt- en klantentoename…

Toeleveren

Climate Partner bevestigt geringere milieu-impact Mewatex poetsdoeken

02-02 Een en ander blijkt uit een rapport van Climate Partner, een adviesbureau gespecialiseerd in…

Toeleveren

Vrachtwagen op waterstof haalt en brengt MEWA poetsdoeken

26-05 MEWA engageert zich als Europese verstrekker van textieldiensten al 113 jaar voor hergebruik en…

Toeleveren

Poetsdoeken van MEWA zijn sterspelers in duurzaamheid

15-07 Textieldienstverlener MEWA zet al meer dan 100 jaar in op duurzaamheid. Hun industriële poetsdoeken…

Toeleveren

Herbruikbare poetsdoeken Mewa dragen bij aan veiligheid

22-04 In deze tijden van corona-pandemie is het belangrijk dat industriële bedrijven en werkplaatsen hun…

Verbinden

Bescherming tegen hitte, straling en vonken

16-01 Lassers hebben speciale, beschermende kleding nodig. Maar iemand die slechts af en toe moet…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV