Nieuwe ponslaser operationeel bij Made by Driessen

Bij Made by Driessen is sinds begin maart de nieuwe ponslasermachine ACIES 2515 AJ van Amada operationeel. Deze investering betekent voor de producent van precisie plaatwerkd elen in Eersel in meerdere opzichten een grote sprong vooruit.

De belangrijkste reden om specifiek voor ponslasermachine ACIES 2515 AJ van Amada te kiezen is dat hij volledig krasvrij kan produceren.

Bovendien heeft Made by Driessen met deze machine een primeur te pakken: de ACIES 2515 AJ is namelijk de eerste ponslaser in deze variant, uitgevoerd met een 3 kW fiberlaserbron, die Amada heeft geplaatst in West-Europa.

De nieuwe ponslaser is het voorlopige slotstuk van het verbeteringstraject dat de afgelopen jaren bij Made by Driessen is uitgevoerd. Hierbij is onder meer het machinepark grondig onder handen genomen. Dit is niet alleen uitgebreid en gemoderniseerd, tevens zijn diverse machines verplaatst. Slechts één machine was op zijn plek blijven staan: een ponslasermachine uit 2003. Deze heeft nu plaatsgemaakt voor de Amada machine.

Software

Belangrijk onderdeel van het verbetertraject is ook een sterke focus op digitalisering en automatisering. De nieuwe ponslaser is uitgerust met de modernste software en aansturing, waardoor Made by Driessen nu het complete grondwerk heeft liggen om alle processen verder te digitaliseren. De software is helemaal voorbereid op de toekomst. De programmering gebeurt namelijk vrijwel geheel autonoom aan de hand van vooraf ingestelde parameters. Een ervaren vakman met knowhow van ponsen, laseren en de combinatie hiervan, gaat de parameters en de software inrichten zodat daarna de software automatisch programma’s kan creëren.

In de toekomst kunnen minder ervaren mensen dus prima programmeren en worden zij ondersteund door de software met betrekking tot stansvolgorde, bewerkingsrichtingen en automatisch ontladen van de geproduceerde delen. “We slaan echt een slag wat betreft software”, zegt salesmanager Stefan Driessen. “En deze machine geeft ons ook de mogelijkheid om de verwerkte delen automatisch te gaan uitsorteren.”

Krasvrij produceren

De belangrijkste reden om specifiek voor deze machine van Amada te kiezen is dat hij volledig krasvrij kan produceren. Normaal schuift de plaat tijdens bewegingen over de turret met alle gereedschappen waardoor krassen kunnen ontstaan. Bij deze machine zit de complete turret echter onder de borstels en wordt tijdens het ponsen alleen het juiste gereedschap naar boven gebracht.

Verder is het de bedoeling dat deze machine ook alle dunne RVS parts gaat maken, ook als deze compleet gelaserd worden. De reden hiervoor is dat bij een combimachine de plaat altijd beweegt en de laserstraal dus nooit gehinderd wordt door een rooster dat onder de plaat zit zoals bij een laser met vliegende optiek. Hierdoor kunnen geen spatten terugkaatsen via het rooster en vast plakken aan de onderzijde van het snijdeel. “Bij dun materiaal kunnen deze spatten behoorlijk vast smelten waardoor je ze soms zelfs alleen verwijderd krijgt door te slijpen”, zegt Driessen. Op deze manier gaat de nieuwe machine dus ingezet worden als een volwassen derde uitslagmachine naast onze twee Bystronic fiberlasers.

Toekomst

De nieuwe machine is uiteraard ook veel compacter, wat ruimte geeft voor een tweede ontbraammachine. Dat scheelt omwisselen bij het doorvoeren van staaldelen. “Op zich hebben we verder het gehele productieproces nu wel doorlopen, aangepast en vervangen waar nodig, dus qua grote investeringen zijn we wel even klaar”, zegt Driessen. “Natuurlijk zijn we nog wekelijks bezig het ERP-pakket verder te implementeren en te verbeteren en kunnen kleinere investeringen altijd spontaan voorkomen wanneer ergens behoefte is.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Aida, Amada, Bystronic en Trumpf winnen EuroBlech Awards

26-10 Ongeveer 60 deelnemende bedrijven stelden zich in vijf categorieën kandidaat voor de Euroblech Award.…

Plaatbewerking

Amada 50 jaar in Duitsland: ‘Samen groeien met onze klanten’

05-07 Amada, een van ’s werelds toonaangevende fabrikanten van plaatbewerkingsoplossingen, zag 50 jaar geleden het…

Plaatbewerking

Amada scoort met ATC-kantbanken voor middenklasse

16-06 Na het succes van de ATC-machines, waarvan er wereldwijd meer dan 1000 zijn geïnstalleerd,…

Plaatbewerking

Groot snijden

22-04 De Ensis fiberlasers waren voorheen verkrijgbaar in de versies 3,0×1,5 m en 4,0×2,0 m.…

Plaatbewerking

En weer gaat een laser door het dak bij ERBA Veenendaal

20-04 De komende weken zullen de engineers van Amada de nieuwe machine installeren en aansluiten…

Plaatbewerking

Amada scoort met Ventis fiberlaser met LBC-technologie

12-04 De Ventis-3015AJ is de eerste fiberlasersnijmachine van Amada die is uitgerust met de speciaal…

Plaatbewerking

Twee jubilarissen

01-03 “Vijfentwintig jaar geleden kocht mijn vader, destijds producent van stalen bekistingsystemen, de BETA-laser van…

Plaatbewerking

ERBA Groep zet groei binnen onderdelen door

20-10 Van Soest: ”Ik denk dat het voor iedereen geldt dat we een bijzondere tijd…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen