Nieuwe release AutoPOL: volledige koppeling met PROfirst

FCC Software heeft onlangs de nieuwste versie van AutoPOL, het machineonafhankelijke offline programmeersysteem voor kantbanken, gelanceerd voor alle klanten met een actueel serviceabonnement. Hierin zijn vele nieuwe ontwikkelingen opgenomen die het programmeren van kantbanken verder optimaliseren. Widenhorn levert deze nieuwe versie als onafhankelijke leverancier aan al haar gebruikers uit, zodat ze deze direct in kunnen zetten om de productie verder te optimaliseren.

Door de koppeling tussen AutoPOL en PROfirst CADCAM & Calculatie kunnen losse of samenstelling 3D bestanden eerst automatisch worden geprogrammeerd voor de kantbanken.

Sinds de vorige versie van AutoPOL kunnen samenstellingen met de Batch module automatisch verwerkt worden. Met de nieuwste versie kan dit zelfs remote gebeuren. Dit was al mogelijk met losse 3D bestanden, maar nu dus ook met complete samenstellingen. Dat wil zeggen dat vanuit een extern systeem (bijvoorbeeld ERP), AutoPOL volledig automatisch een samenstelling kan verwerken en alle onderdelen kan programmeren voor de kantbank. Als er bestanden zonder zettingen aanwezig zijn, wordt hier alleen een uitslag van gegenereerd.

Alles wordt op de achtergrond uitgevoerd, zonder dat de gebruiker hier aan te pas komt. Als een product uit de samenstelling niet geproduceerd kan worden, kan dit direct in ERP zichtbaar worden. Vanuit daar kan het product in AutoPOL BendSIM worden geopend en kan de werkvoorbereider eventueel handmatig aanpassingen doen, zoals een tussenzetting toevoegen of een andere gereedschapsopstelling kiezen.

Vele CAD formaten naast STEP

STEP is het algemene 3D bestandsformaat dat steeds meer de plaats inneemt van 2D DXF bestanden. Zeker als de kantbank geprogrammeerd moet worden, is een 3D formaat wenselijk, omdat de uitslag dan automatisch door AutoPOL gemaakt kan worden op basis van machine, materiaal en gebruikte gereedschappen. Nu beschikken steeds meer (toeleverings)bedrijven over een 3D CAD systeem. Als hieruit een STEP geëxporteerd wordt dan gaat bepaalde informatie verloren.

AutoPOL ondersteunt naast STEP vele andere formaten. De nieuwste release ondersteunt onder andere de volgende nieuwe versies: ProE/Creo 8.0, Inventor 2022, Parasolid 34.0.X, Catia V5 R2022, 3DExperience R2022x, Siemens NX 1980, SolidEdge SE 2022, Solidworks 2022. Groot voordeel voor het verwerken van deze 3D formaten is dat er geen tussenstap is en het originele bestand direct verwerkt kan worden.

Foliezijde detectie uit 3D model

AutoPOL biedt de mogelijkheid om bij een geprogrammeerd product de foliezijde handmatig aan te geven, zodat de uitslag correct is en ook duidelijk is voor de operator hoe het product gekant moet worden. Dit is echter een handmatige actie en die willen we zoveel mogelijk reduceren. Daarom kan de nieuwste versie dit op verschillende manieren detecteren vanuit het 3D model. Dit kan door middel van een referentiepunt aan een zijde of door een kleur. In de afbeelding is te zien dat AutoPOL dan automatisch de foliezijde aan de juiste kant kiest.

XML en profiel definities

Naast programmeren beschikt AutoPOL over een gebruiksvriendelijke, krachtige 3D tekenomgeving. Daarin kan eenvoudig een plaatwerkproduct getekend worden, of snel een profiel. Deze profielen worden veel toegepast in de bouw voor gevelsystemen, waterslagen of dorpels. De nieuwste versie biedt de mogelijkheid deze profielen automatisch op basis van XML te laten genereren en programmeren. Zo kan AutoPOL nog beter geïntegreerd worden met andere systemen.

Koppeling met PROfirst

Veel van de honderden plaatverwerkende klanten die Widenhorn ondersteunt gebruiken meerdere systemen, die ze dan ook nog gekoppeld of geïntegreerd willen hebben met externe systemen. Op dat vlak is het familiebedrijf gespecialiseerd. Veel klantspecifiek maatwerk en koppelingen worden in eigen beheer geschreven, zodat aanpassingen direct kunnen worden gedaan. Zo is een unieke koppeling gemaakt tussen AutoPOL en het PROfirst CADCAM & Calculatie systeem. Losse of samenstelling 3D bestanden kunnen eerst automatisch worden geprogrammeerd voor de kantbanken. Vooraf is dan de maakbaarheid al getoetst en is de uitslag kloppend. Op basis van die gegevens kan dan automatisch een offerte worden gemaakt, waarbij materiaaltype, dikte, aantal en extra bewerkingen als kanten, soevereinen direct worden overgenomen en gecalculeerd.

De offerte hoeft enkel nog maar gemaild te worden en bij een akkoord staan alle productiegegevens klaar en kunnen de producten gecombineerd worden met andere orders. Verschillende machinemerken kunnen op deze manier met elkaar communiceren door middel van de gebruiksvriendelijke software van Widenhorn. Zo wordt er echt efficiënt gebruik gemaakt van machines, mensen en materiaal.

Postprocessor voor LVD kantbanken met Touch-B controller

Als machineonafhankelijk CADCAM systeem voor kantbanken is het de doelstelling van AutoPOL om alle machinemerken en controllers te kunnen aansturen. Met de nieuwste versie is ook een postprocessor voor het laatste gerenommeerde machinemerk dat nog niet beschikbaar was toegevoegd aan de lange lijst van machines, namelijk de LVD Touch-B controller.  Deze controller zit op de meest moderne LVD machines. Oudere machines kunnen ook extern geprogrammeerd worden, maar dan moet er een optie XNC geactiveerd zijn op de controller.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

Voor iedere plaatbewerkingsmachine de ideale oplossing

28-09 In het begin lag de nadruk op gereedschappen. Dat veranderde naar machines en eind…

MetavakNieuws

SafanDarley showt hybride kantpers op METAVAK

19-09 De H-Brake 110T-1600 Hybrid, opgebouwd uit een combinatie van bewezen technologieën, is voorzien van…

Bedrijf en Economie

Gemengde gevoelens over zomereditie TechniShow

05-09 Duidelijk is in ieder geval wel dat deze zomereditie van TechniShow een heel andere…

TechnishowNieuws

TechniShow Awards voor Teqram, Widenhorn en Van Ommen

29-08 De inzendingen waarmee deze bedrijven hebben gewonnen, zijn deze week te zien op de…

TechnishowNieuws

Vliegende start De Cromvoirtse met robotbuigcellen

23-08 De eerste ervaringen zijn veelbelovend. De cellen ontlasten de productie enorm en nemen pieken…

TechnishowNieuws

Widenhorn presenteert afraapmodule op TechniShow

14-07 Want die logistiek is volgens directeur Anco Euser van Widenhorn de echte uitdaging in…

Plaatbewerking

LVD lanceert nieuw serviceportaal

08-06 OSTS biedt klanten 24/7 toegang om tickets aan te maken voor servicegerelateerde onderwerpen: een…

Bedrijf en Economie

Vijf op een rij voor LVD

18-05 Het label wordt door Deloitte Private, Econopolis en de KU Leuven toegekend aan Belgische…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X