Nieuwe versie Edgecam nu standaard met Designer

Edgecam heeft met de komst van Edgecam 2022.0 veel verbeteringen en nieuwe functionaliteiten toegevoegd. Daarnaast is Designer beschikbaar gekomen voor alle Edgecam gebruikers. Simulatie voor 3-assige freesonderdelen kan nu gedaan worden in NCSIMUL Essential – een nieuw onderdeel.

In Edgecam 2022.0 zitten veel verbeteringen en nieuwe functionaliteiten.

De Designer Companion licentie is met de komst van Edgecam 2022.0 automatisch toegevoegd voor alle Edgecam gebruikers die kunnen updaten naar Edgecam 2022.0. Met Designer is het mogelijk eenvoudige maar ook complexe onderdelen te ontwerpen en aan te passen. Het systeem is enorm uitgebreid en voorzien van de laatste CAD-loaders waardoor dit uitstekend voldoet als een volwaardig CAD-systeem. Ook PMI/MBD-data waarover tegenwoordig veel gesproken wordt kan ingelezen worden met Designer.

Simultaan banen

De volledige advanced simultaan cyclus (ofwel de ModuleWorks simultaan cyclus) wordt beschikbaar gesteld ongeacht welke simultaan licentie in bezit is. Deze cyclus maakt het programmeren van simultaan banen eenvoudiger. Daarnaast beschikt de cyclus over meer mogelijkheden. Klanten die de advanced simultaan cyclus al bezitten krijgen de traditionele Edgecam simultaan cyclus, die als voordeel heeft dat deze geautomatiseerd kan worden met java-scripts.

Met behulp hiervan kunnen CNC-programmeurs ervoor kiezen om het genereren van toolpaden te automatiseren, handmatig alle gereedschapsbanen te creëren of gereedschapsbanen te genereren met een combinatie van geautomatiseerde en handmatige tools. De mogelijkheid om programmeervoorkeuren aan te passen vergroot de controle over hoe onderdelen precies worden bewerkt, waardoor gebruikers programmeertijd kunnen besparen op taken die eenvoudig te automatiseren zijn en het gemakkelijker wordt om meer complexe gereedschapsbanen te genereren wanneer dat nodig is.

Zes-assige machines

Inspelend op de veranderende eisen van machinebouwers, biedt Edgecam 2022.0 nu ondersteuning voor klanten die werken met zes-assige bewerkingsmachines. Met name horizontale bewerkingsmachines met twee programmeerbare assen in de ‘kop’ kunnen gesynchroniseerd worden met een draaitafel. Eenvoudige 3+2 bewerkingen worden ondersteund, evenals complex 5-assig simultaan frezen in alle configuraties. Gebruikers zullen een nieuw ‘Selecteer roterende assen’-commando ontdekken waarmee ze intelligent de gewenste as kunnen activeren om mee te bewerken.

Het verkorten van de rekentijd door het verbeteren van Edgecam’s multi-threading verwerkingscapaciteit, heeft geleid tot een productiviteitsverhoging bij het werken met de voorbewerkingscyclus. Ongeacht of men draad of solid modellen bewerkt, Edgecam 2022.0 produceert gereedschapsbanen twee tot drie keer sneller dan vorige versies.

Simulatie

Simulatie voor 3-assige freesonderdelen kan nu worden gecontroleerd in NCSIMUL Essential – een nieuw onderdeel. De gehele machine-opbouw met opspanningen inclusief toolstore-gegevens wordt automatisch geladen in NCSIMUL Essential, waar de .CL-gegevens worden gecontroleerd op mogelijke botsingen. Gebruikers kunnen dynamisch communiceren met het toolpad en precies aangeven welke regel code wordt gesimuleerd. Er kunnen meerdere ‘Dwarsdoorsnedevlakken’ worden gemaakt om het resulterende werkstuk te onderzoeken. Eenmaal gesimuleerd, kan het werkstuk in verschillende stijlen worden gemeten: boog; dikte; gat.

Meer gemak

Daarnaast zijn er veel kleine verbeteringen gekomen die gemak brengen. Zo zal de voorsteekcyclus voor 2-assig draaien indien gewenst exact het ruwdeel herkennen waardoor ook op een onregelmatig ruwdeel exact de gereedschapsbanen geplaatst worden waar ze nodig zijn. Met voorfrezen kan een gebruiker bij gebruik van de Helix-benaderingstypestrategie nu de Minimum Helix-waarde voor de gereedschapsbanen specificeren. Zonder deze controle zou het gereedschapspad soms terug kunnen vallen op een zigzag-benaderingstrategie, waarbij niet alleen de cyclustijd kan worden verlengd, maar ook de standtijd kan worden verkort.

Edgecam 2022.0 ondersteunt nu volledige simulatie van Draai-frezen CYB-machinegereedschapconfiguratie met X-as op de spil. Perfecte code werd altijd al ondersteund, maar de machinesimulatie vereiste verbetering. Een eenvoudige omschakeling binnen de parameters van de codewizard zorgt nu voor zowel perfecte code als realistische simulatie.
Ook de Waveform voordraaien-cyclus is verbeterd. Er is een nieuwe ‘toolpath Smoothing’ optie toegevoegd die de lijnsegmenten omzet in passende bogen. Benchmarktests hebben aangetoond dat het nieuwe commando kan leiden tot NC-codereductie van rond 75%. Bovendien kan een soepeler gereedschapspad de slijtage van werktuigmachines verminderen.

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Open Mind introduceert hyperMILL versie 2021.2

07-06 Verschillende nieuwe functies in versie 2021.2 zorgen voor een verbeterde bewerking bij het finishen…

Verspanen

Borstbeeld bewijst: Machinefabriek v.d. Elsen is futureproof

25-01 Machinefabriek v.d. Elsen is in 1984 opgericht door Gerard van den Elsen. Hij kreeg…

Automatisering

Ebbers Metalworks haalt alles uit software voor foutloze en snelle stempelbouw

26-08 Luuk Ebbers, directielid bij Ebbers Metalworks in Doetinchem, geeft het ruiterlijk toe: hij hikte…

Automatisering

Tijdreductie sterk punt van nieuwe versie EDGECAM

18-05 De nieuwe en verbeterde functionaliteiten van de nieuwste EDGECAM versie zorgen voor kortere programmeertijden…

Verspanen

Werken met Edgecam kan ook thuis

23-03 Omdat het Coronavirus steeds meer mensen dwingt om (deels) thuis te werken, heeft ATS-EdgeIT…

Automatisering

Bijeenkomst Digitaal koppelen van bedrijfsprocessen

03-02 Hoe kom je als productiebedrijf tot een juiste keuze van de software die je…

Automatisering

Productieproces van de toekomst door een VR-bril

16-09 Hexagon presenteert tijdens de EMO digitale productie-oplossingen. Het hoogtepunt op de stand is een…

Automatisering

Productieproces van de toekomst door een VR-bril

21-08 Hexagon presenteert tijdens de EMO digitale productie-oplossingen. Het hoogtepunt op de stand is een…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X