Online tool igus voorspelt levensduur geprinte tandwielen

0

Hoe lang zal mijn geprinte tandwiel meegaan? Om deze vraag te beantwoorden, heeft igus de tandwiel-levensduurcalculator ontwikkeld voor haar 3D-geprinte tandwielen, gemaakt middels laser-sintering van het high-performance kunststof iglidur I3. Met de online tool, krijgt de gebruiker een concrete uitspraak binnen enkele seconden over de levensduur van het slijtvaste component.

In sommige versnellingsbakken worden tandwielen gebruikt om koppel te veranderen of om door één of meer fasen te schakelen. Omdat vaak tandwielen met complexe spiraalvormige vertanding nodig zijn welke niet zonder hulpmiddelen ontworpen kunnen worden, heeft igus twee jaar geleden de tandwielconfigurator ontworpen. Deze werd afgelopen jaar uitgebreid met de mogelijkheid om dubbele tandwielen te configureren. In slechts enkele stappen.

De gebruiker hoeft slechts de specificaties van het gewenste tandwiel in te voeren, zoals de tandmodule, aantal tanden, breedte en binnendiameter van het gat. Hiermee wordt automatisch een 3D-model weergegeven, dat als STEP-bestand kan worden geëxporteerd. Door het uploaden van het bestand naar de igus 3D printservice, kan het geconfigureerde tandwiel gemaakt van het extreem slijtvaste lasersintering materiaal iglidur I3 direct bij igus worden besteld. Om er voor te zorgen dat de klant ook de levensduur van zijn slijtvaste tandwiel kan bepalen, heeft igus nu de tandwiel-levensduurcalculator ontwikkeld. Hiermee ontvangt de gebruiker in slechts drie stappen een concrete uitspraak over de levensduur en de toepassingsgrenzen van zijn tandwiel pairing. In stap 1 moet de gebruiker eerst het aantal tanden, de breedte van de tandmodule van de tandwiel-pairing weer invullen. In stap 2 vraagt de tool om de toerentallen en koppel van het grote of kleine tandwiel, afhankelijk van welk tandwiel waarden beschikbaar zijn. Stap 3 dient om te arbeidscyclus van het geprinte tandwiel te bepalen, de bedrijfsmodus, de omgevingstemperatuur en de veiligheidsfactor. Gebaseerd op de specifieke parameters, kan de nieuwe online tool de levensduur van het 3D-geprinte tandwiel in enkele seconden bepalen. Hierdoor is onderhoud vooraf voorspelbaar.

Igus, stand E103