Onrust over uitblijven metaal-cao’s groeit

Vandaag vindt de vierde en laatste onderhandelingsronde plaats voor een nieuwe cao Metalektro (grootmetaal). De vooruitzichten op een akkoord zijn niet gunstig, zo zeggen zowel werkgevers als werknemers. De bonden voeren inmiddels al de eerste voorzichtige acties; ook in de kleinmetaal omdat de onderhandelingen voor een nieuwe cao Metaal & techniek in maart al zijn mislukt.

Vorige week waren er al poortacties bij Fokker Aerostructures in Papendrecht, Klesch Aluminium Delfzijl en FNsteel in Alblasserdam. Vandaag houden leden van FNV Metaal en collega’s van Polynorm en Flamco een actie op het parkeerterrein van Polynorm in Bunschoten om hun onderhandelingsdelegaties een hart onder de riem steken. Verder zijn er de komende dagen cao-acties in onder meer Born, Tilburg, Hoogeveen en Emmen. De bonden voeren ook actie op 1 mei, de dag van de arbeid. Ze hebben deze dag bestempeld als de ‘Dag van de Echte banen’ en roepen iedereen op naar een manifestatie in Amsterdam te komen.
Ook in de kleinmetaal staan acties op het programma. Op 29 april houden leden van FNV Metaal Groningen en Drenthe een demonstratieve cao-bijeenkomst in Rolde en later volgen acties in onder meer Assen, Delfzijl, Groningen en Rotterdam. Vorige week was er al een actiebijeenkomst in Rotterdam, waar de aanwezige leden van FNV Metaal meteen ook vervolgacties bespraken om hun cao-eisen kracht bij te zetten. Unaniem werd de negatieve houding van de werkgevers in het cao-traject afgewezen.

Vernieuwing
Naast onenigheid over een loonsverhoging, is vooral ook de vernieuwing van de beide metaal cao’s een heet hangijzer. Zowel werkgevers als werknemers willen vernieuwing, maar ze verschillen sterk van mening over de manier waarop. De werkgevers willen vooral flexibiliteit om goed in te kunnen spelen op de sterk veranderende marktomstandigheden. Afspraken op bedrijfsniveau (maatwerk) moeten in hun ogen mogelijk zijn. Ze willen ook paal en perk stellen aan de seniorendagen omdat deze vrije dagen voor de groeiende groep oudere werknemers praktische problemen opleveren in het productieproces.

Animatiefilm FME
FME, dat namens de werkgevers onderhandelt over de nieuwe cao metalektro, heeft voor haar achterban een animatiefilm gemaakt waarin ze haar voorstellen nog eens duidelijk uitlegt. Op weg naar de vierde onderhandelingsdag is ook een Facebook-pagina gelanceerd: Café de cao. Hier deelt de branche-organisatie regelmatig nieuws met de leden over de cao-onderhandelingen. Alle flyers, data en cao-voorstellen staan op deze pagina. Ook bestaat de mogelijkheid op de voorstellen te reageren en berichten te delen.

Ook de werkgevers in de Metaal & Techniek houden hun achterban voortdurend op de hoogte. Zij benadrukken dat het loonbod (1,35% per 1 oktober 2015 en 1,45% per 1 oktober 2016, alsmede tweemaal een eenmalige uitkering van 1% voor de jeugdigen met (voortgezet) vakdiploma) gezien de huidige inflatie als reëel moet worden beschouwd. Daarnaast stellen werkgevers ruime voorstellen te hebben gedaan om de duurzame inzetbaarheid van werknemers te verbeteren. Ze vinden het verder niet van deze tijd om seniorendagen niet ter discussie te stellen. “De insteek van werkgevers was immers niet om de seniorendagen af te schaffen, maar om ze enigszins te beperken.”
De werkgevers benadrukken te hechten aan een voor beide partijen aanvaardbare cao. “Op tal van fronten is er nog steeds normaal overleg tussen werkgevers- en werknemersorganisaties in de Metaal & Techniek. Het is daarom nog altijd de insteek van werkgevers om in dialoog met de vakbeweging te komen tot een cao.”

Verslechteringen
De vakbonden hebben geen hoge pet op van de modernisering die de werkgevers voorstaan. FNV Metaal bestuurder Albert Kuiper: “De cao-onderhandelingen in de grootmetaal gaan die van de kleinmetaal achterna. In beide metaalsectoren zetten de werkgevers onder het mom van modernisering vooral in op verslechteringen. De werkgevers in de grootmetaal hebben nog steeds geen loonbod gedaan. Ondanks dat vriend en vijand beweren dat de lonen in Nederland omhoog moeten. Laten ze een voorbeeld nemen aan hun Duitse collega’s. In de Duitse metaal stijgen de lonen in 12 maanden tijd nu met 3,4%.”

Vernieuwingsagenda FNV Metaal
In de vernieuwingsagenda van FNV Metaal staan de volgende onderwerpen centraal: Geen technologische innovatie zonder sociale vernieuwing en vakmanschap; duurzaam inzetbaar, werk voor jong en oud; werktijden met een goede balans in werk en privéleven; vierdaagse werkweken, die kunnen helpen de wensen van werknemers en de behoefte aan interne flexibiliteit bij ondernemers bij elkaar te brengen; een loonsverhoging van 3%, met een minimum van 900 euro voor iedereen; nakomen van afspraken in Sociaal Akkoord.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Ook FNV stemt in met nieuwe cao Metalektro

07-11 Op 22 september werd er een onderhandelaarsakkoord voor werknemers in de grootmetaal gesloten voor…

Personeel en Opleiding

FME-leden stemmen in met cao-akkoord

17-10 In de ledenvergadering (ALV) op 13 oktober stemde een meerderheid voor het aangaan van…

Personeel en Opleiding

Werknemers Metalektro gaan er 11% op vooruit

22-09 Bij goedkeuring door de leden gaat het akkoord gelden voor 150.000 werknemers die onder…

Personeel en Opleiding

CAO voor Metaalbewerkingsbedrijf definitief

13-06 De volledige cao voor het Metaalbewerkingsbedrijf is hier te downloaden in pdf formaat. Salaristabellen De…

Personeel en Opleiding

Ook Metaalunie stemt in met nieuwe cao

15-04 Vakbonden en andere werkgeversorganisaties bereikten eerder deze maand al een cao-akkoord, maar Metaalunie had…

Bedrijf en Economie

Akkoord over cao Metaal en Techniek, maar (nog) zonder Metaalunie

08-04 Hierdoor dreigen bij bedrijven die zijn aangesloten bij de grootste ondernemersorganisatie voor het midden-…

Personeel en Opleiding

Staking breidt zich uit

09-02 Mustafa Kirac, bestuurder FNV Metaal: “In het kader van de verbreding gaan we in…

Bedrijf en Economie

Petitie voor goede cao 12.000 keer getekend

26-01 FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie wezen op 14 oktober 2021, tijdens de…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema