Open Mind brengt hyperMILL-versie 2024 uit

Open Mind heeft in hyperMILL 2024 de draaifuncties verder uitgebreid en de onderliggende algoritmen van de CAD/CAM-suite op tal van gebieden verbeterd.

hyperMILL Turning Solutions: revolverondersteuning voor draaimachines met een revolver, een hoofdspindel en Siemens controller.

 

Voorbeelden van de doorontwikkeling van de software zijn vereenvoudigde restmateriaalverwerking, interactie met machinebesturingen en een Python-interface ter aanvulling van het hyperMILL Automation Center.

Ondersteuning van revolvers

hyperMILL biedt al een verscheidenheid aan functies en strategieën voor draaien, draaifrezen en freesdraaien. De belangrijkste uitbreiding van de hyperMILL Turning Solutions is de ondersteuning van revolvers voor draaimachines, wat ook een voorbeeld vormt van hoe Open Mind de integratie van digital twin van bewerkingscentra stimuleert: draaibanken met een hoofdspindel, een revolver en Siemens-controller worden nu met behulp van hyperMILL Virtual Machining gedetailleerd weergegeven met alle gereedschappen. Het configureren van de revolver met revolverhouders en gereedschappen kan eenvoudig worden uitgevoerd in de bewerkingsplanner van de virtuele machine en worden gebruikt om de NC-code te simuleren.

Meetpunten teruglezen

Een andere handige toepassing van de Virtual Machining-technologie is het teruglezen van meetpunten. Het 3D-model van het component laat in één oogopslag zien welke meetpunten buiten de tolerantieveld vallen. Dit maakt het eenvoudiger om na het frezen onnauwkeurigheden en gereedschapslijtage te analyseren en met behulp van CAD/CAM te compenseren. Deze nieuwe functie is met de hyperMILL Shop Viewer ook direct op de bewerkingsmachine beschikbaar.

CAD for CAM

Ook op het gebied van ‘CAD for CAM’ biedt hyperMILL 2024 een aantal innovaties. hyperMILL ondersteunt de import van PMI- (Product Manufacturing Information) en MBD-gegevens (Model Based Definition) in diverse indelingen, zoals STEP, CATIA V5, Solidworks, Creo en Siemens. Ook de functies voor het modeleren van vlakken zijn verbeterd, waardoor vlakken nu ook uit een groot aantal rastercurven kunnen worden gegenereerd. Een andere CAD-innovatie is de verbetering voor het maken van elektroden. Driedimensionaal eroderen wordt nu ondersteund.

5-assige baancorrectie

Analoog aan de 3D-radiuscorrectie voor aanpassing aan de eindbemating van het gereedschap, is nu, aanvankelijk alleen voor Heidenhain-controllers, een 5-assige baancorrectie mogelijk. Hierbij worden vectoren weggeschreven naar het freescontactpunt in het NC-programma voor fijne correcties van de machinebesturing. De NC-besturing gebruikt deze contactvectoren om de NC-punten tijdens het bewerken te verplaatsen met een ingevoerde correctiewaarde.

Verbeterde bewerkingsstrategieën

Een nieuw algoritme voor restmateriaaldetectie zorgt bij zowel 3D- als 5-assige bewerkingen voor volledige detectie van alle restmateriaalgebieden. Ook de algoritmen voor de baanberekening zijn geoptimaliseerd. Een van de 3D-strategieën die op een groot aantal punten is verbeterd, is het bewerken van snijkanten voor persmatrijzen: tijdens het bewerken op basis van referentiejobs is een geoptimaliseerde botsingsvermijding actief. Hierbij wordt de bewerking botsingsveilig uitgevoerd, voor zover de opspanlengte van het gereedschap dit toelaat. De optie ‘Vloeiende overlapping’ biedt de mogelijkheid om de in- en uitloopbewegingen vloeiend te laten verlopen. Ook bij het 3D-frezen van kopvlakken zorgt een nieuw algoritme voor betere berekening van de gereedschapsbaan en snellere, gelijkmatigere en gereedschapsvriendelijkere bewerkingen.

Veiligheid tijdens ‘onbemande’ productie

Ter beveiliging van lange, niet-bewaakte bewerkingscycli kan de controle op gereedschapsbreuk nu worden geactiveerd in de hyperMILL-gereedschapsbibliotheek en zo onderdeel worden van het bewerkingsprogramma. Deze informatie wordt verwerkt tijdens het genereren van de NC-code met de virtuele machine. Het gegenereerde NC-programma zal hierna de bijbehorende oproep van de besturingsmacro bevatten.

Gereedschapssynchronisatie met Hummingbird-MES

In de nieuwe versie kunnen gereedschappen uit de hyperMILL-gereedschapsbibliotheek met één druk op de knop worden gesynchroniseerd met het Hummingbird-MES. Hierdoor worden de gereedschappen die voor de CAM-programmering worden gebruikt, automatisch overgebracht naar het Hummingbird-gereedschapsbeheer. Alle overige processen, zoals het instellen, meten, volgen en gebruiken van de gereedschappen in de machines, worden in het Hummingbird-MES in kaart gebracht en zorgen zo voor een consistente informatie-uitwisseling binnen het bedrijf.

CAD for CAM-technologieën onder één naam

Open Mind staat al sinds jaar en dag bekend om zijn CAD/CAM-oplossing, waarin CAD-functionaliteiten naadloos worden gecombineerd met CAM programmering. Deze nauwe samenhang zorgt voor een enorme tijdsbesparing bij het voorbereiden van het werkstuk, waaruit blijkt dat CAM zonder CAD tegenwoordig niet meer mogelijk is. Om dit nog duidelijker te maken, worden CAD en CAM vanaf versie 2024 in hyperMILL gecombineerd onder één naam. Jasmin Huber, Director Marketing & Communications bij OPEN MIND Technologies, legt uit: “Met hyperMILL CAD/CAM brengen we samen wat bij elkaar hoort. Onze innovatieve en krachtige CAD/CAM-totaaloplossing combineert unieke CAD- en CAM-technologieën voor hoogwaardige end-to-end processen op beide gebieden. Zo consolideren we ‘CAD for CAM’ voor de toekomst en maken we onze software nog nuttiger voor onze gebruikers.”

 

 

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

‘Investeren in software tegenwoordig vanzelfsprekend’

09-04 Van Leeuwen is al zo’n 30 jaar zelfstandig in de plaatwerkindustrie actief. Hij was…

TechnishowNieuws

25% meer rendement met CADCAM en simulatie

13-03 “Veel maakbedrijven realiseren zich nog niet volledig het potentieel van software zoals CADCAM en…

TechnishowNieuws

Open Mind presenteert hyperMILL-CAM-Innovaties

05-02 Aan bod komen baanbrekende technologieën voor digitale procesketens, waaronder connected manufacturing, automatisering, draaien en…

Automatisering

Innovatie ontmoet traditie in CNC-gefreesde notenkraker

18-12 Samen met Emuge-Franken stelde Open Mind zichzelf een taak: een notenkraker (40 cm hoog)…

Automatisering

YouTube-beroemdheid opnieuw ontworpen

13-09 De helm was een demonstratie van de expertise van de Japanse toeleverancier in het…

Automatisering

Open Mind pakt uit met hyperMILL op EMO

17-07 De Duitse CAD/CAM-ontwikkelaar is zich bewust van het enorme belang van ’s werelds toonaangevende…

Verspanen

Goed voorbereid op de toekomst met CAD/CAM-automatisering

26-06 Maakbedrijven die op zoek zijn naar manieren om hun CAM-programmering efficiënter te maken, zouden…

Automatisering

WiCAM stimuleert integratie volop

17-04 “Op de Nederlandse Metaal Dagen zullen we graag laten zien dat dit ook echt…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV