Opening Smart Welding Factory

Metaalunie-voorzitter Fried Kaanen verrichte op 13 februari de officiële opening van het fieldlab Smart Welding Factory. Dat gebeurde tijdens de vierde LAC relatiedag op de locatie ROC van Twente in Hengelo.

 

Het Fieldlab Smart Welding Factory is een initiatief van LAC, dat met het project het doel heeft om door middel van onderzoek en ontwikkeling kleine series en enkel stuks productie met lasrobots zonder afkeur te realiseren. Hiervoor wordt het Fieldlab ingezet. Bij het project Smart Welding Factory bundelen elf grote en kleine ondernemingen en onderwijsinstellingen hun krachten. Zij ontwikkelen samen een procedé dat het robotlassen van kleine series tot enkel stuks efficiënter, goedkoper en beter maakt. Door tijdrovende stappen te automatiseren en delen van processen samen te voegen. Dit verlaagt ook de kans op fouten en verkort de tijd waarin nieuwe producten op de markt kunnen worden gebracht.

Projectpartners
Op weg naar de lasfabriek van de toekomst, waarin verschillende stappen in het productieproces zijn geautomatiseerd, werken de diverse projectpartners samen aan het thema First Time Right, One Piece Flow met lasrobots. De bedrijven Aebi Schmidt Nederland, Hoekman RVS, Pan-Oston, Stork Thermeq, Contour Covering Technology, Exerion Precision Technology en Wivé Techniek zijn onder meer betrokken bij de Smart Welding Factory. Ook het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL), ROC van Twente/Techwise Twente en AT Techniekopleidingen zijn aangesloten als kennis- en onderwijsinstellingen. “Het is ons gelukt”, zo stelde Gert Hoekman, directeur van Hoekman RVS tijdens de opening. “We kunnen automatisch met behulp van een 3d model een lasrobot programmeren. Robotisering en automatisering zijn daarmee voor ons in de toekomst niet langer weggelegd voor alleen grote series. Het gaat immers over de voortdurende noodzaak om je productieproces te optimaliseren.”

Trots
Op de vierde relatiedag van het LAC werd door een trotse LAC-directeur Ard Hofmeijer uit de doeken gedaan hoe het Fieldlab Smart Welding Factory tot stand is gekomen. Zo gaf hij aan dat in een “Fieldlab” het onderzoek en de ontwikkelingen worden uitgevoerd die door de samenwerkende bedrijven het “Living Lab” worden aangezet. Vervolgens dienen de opleidingen en de mensen meegenomen te worden in het continue leerproces, waardoor een “Skills Lab” van wezenlijk belang is. Koninklijke Metaalunie voorzitter Fried Kaanen gaf in zijn inleiding het belang aan van een strategische benadering van innoveren. “Weet waar je naar toe wil en bekijk alle stappen die hiervoor nodig zijn”, aldus de Metaalunie-voorzitter.

http://https://www.youtube.com/watch?v=8wXFHW_vZOM

Sociale innovatie
Tijdens de bijeenkomst werd de samenwerkingsovereenkomst getekend met ROC Friese Poort voor de inrichting van een “skills lab” in Drachten. Na ROC van Twente, SMEOT, AT opleidingen en Summa College het vijfde Smart Welding Factory skills lab. “Het is een continu leerproces, op school, na de school en door de school zelf”, aldus Jos Toebes, directeur van het techniekdomein bij het ROC van Twente, die daarmee het belang van sociale innovatie benadrukte.

Hongerig naar meer
Ruim zestig aanwezigen zagen dat tijdens de opening van het Fieldlab productieoptimalisatie door een continue ontwikkeling van technologie, de mens als bepalende factor op basis van en een onderdeel van een goed doordachte strategie samenkwamen. “Achteraf gezien is alles gemakkelijk”, zegt LAC projectleider Jeroen Wevers. “Nu we zover zijn worden we alleen maar hongeriger naar de volgende stappen en de stappen erna!”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Voorbereiding op gebruik KI bij robotlassen

05-07 Het accent ligt hierbij op duurzame inzetbaarheid van medewerkers en bevordering van instroom van…

Materialen

Overspannen staalmarkt gevaar voor herstel en groei maakindustrie

23-06 “Metaalunie is niet principieel tegenstander van Europees ‘anti-dumping’ beleid. Het is van belang de…

Plaatbewerking

Samen zijn we sterker

16-06 Ze doen het op hun eigen manier, maar er is ook een duidelijke overeenkomst:…

MetavakNieuws

METAVAK slaat handen ineen met Metaalunie en SMITZH

15-06 SMITZH (Smart Manufacturing Industriële Toepassing Zuid-Holland) organiseert een 3-daags programma op de beursvloer verdeeld…

Verbinden

MetaalNieuws: Special Verbindingstechniek

11-06 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Bedrijf en Economie

Nieuw kabinet moet zorgen voor MKB-vriendelijke energietransitie

03-06 Door de onevenredig grote stijging van de energierekening en de beperkte toegang tot subsidies,…

Bedrijf en Economie

MC Driessen wint Metaalunie Smart Manufacturing Award

01-06 Dat gebeurde door juryvoorzitter en voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof. Hij zei over Metaalcenter…

Bedrijf en Economie

Winstgevendheid onder druk door hogere inkoopprijzen

25-04 Net als in andere jaren hebben ook in het eerste kwartaal van 2021 veel…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X