Oppervlaktetechniek in de spotlights op Surface Campus

Oppervlaktebehandeling is van essentieel belang voor de gehele maakindustrie. Het is een werkgebied dat waarde toevoegt aan producten en waarmee verschil gemaakt kan worden. Zo kan oppervlaktetechnologie de functionele eigenschappen van een voorwerp of materiaal veranderen, verbeteren of uitbreiden. Op Surface Campus 2018 blijven bezoekers op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van oppervlaktetechnologie.

Ze zien hoe processen en bewerkingen efficiënter, beter of gemakkelijker kunnen. Welke behandelmethoden de markt gaan veroveren. En welke productinnovaties hun intrede hebben gedaan. Surface Campus is onderdeel van de Week van de Oppervlaktetechnologie (WOT) en is het grootste specialistische vakevent voor oppervlaktetechnieken van materialen in de Benelux. Het event biedt inspirerende exposities, themapleinen, innovaties en een uitgebreid kennisprogramma. De komende editie vindt plaats van 13 tot en met 15 november in de Brabanthallen ’s-Hertogenbosch.

Groot aanbod bijeen
Zo’n 175 aanbieders tonen in de Brabanthallen hun oplossingen, technologieën, machines en bewerkingen voor oppervlaktebehandeling. Hierbij komen niet alleen alle materialen maar ook alle vakgebieden aan bod. Van staal, RVS, aluminium en kunststof tot hout, glas, beton, composieten, hybride en 3D-geprinte materialen. En van het reinigen en voor- en nabehandelen tot het aanbrengen van metallieke deklagen.

Exposities en themapleinen
Op de eventvloer zijn diverse exposities en themapleinen te vinden. Op de expo Trots op het Werk laten diverse exposanten bijzondere én alledaagse eindproducten zien, die dankzij hun oppervlaktebehandeling unieke prestaties leveren. Op de expositie van de ION Borghardt Award zijn de acht meest duurzame innovaties in het vakgebied te vinden. In het Surface Lab kunnen applicateurs, professionals in de maakindustrie en OEM’ers de specifieke eigenschappen van materialen en hun kwaliteitsverschillen ontdekken. Naar wens kunnen zijn hun eigen samples hier bovendien testen op laagdikte, krasvastheid, ruwheid, weersbestendigheid, hechting, elasticiteit en porositeit. Diverse ION-experts zullen uitleg geven over de voorspellende tests én de betrouwbaarheid hiervan.
Op het 3D-plein zijn diverse printtechnieken te zien, met onder meer kunststof, beton en metaal. Er wordt bovendien aandacht besteed aan het behandelen van 3D-geprinte producten en aan 2,5D-printing; de potentiële nieuwe gamechanger van de branche. Op het Houtplein laten exposanten de mogelijke toepassingen en bewerkingen van hout zien. Het Verfplein is een nieuw initiatief om bezoekers de nieuwste mogelijkheden, oplossingen en toepassingen van coatings te laten zien en ervaren. Zo kunnen bezoekers onder andere technieken zoals stralen, spuiten en poedercoaten virtueel uitproberen. Op de Veiligheidsstraat staan specialisten die kunnen helpen bij het veilig en gezond werken op de werkvloer. En op het Reinigingsplein ten slotte wordt het belang van een goede reiniging en methoden ten behoeve van voor- en na-reiniging onderstreept. Zodat ook de dunste coatings goed en langdurig aan het oppervlak hechten.

Surface Campus is een initiatief van de Vereniging ION, Vereniging Industrieel Oppervlaktebehandelend Nederland en maakt deel uit van de Week van de Oppervlaktetechnologie. In totaal hebben meer dan 30 brancheverenigingen, ruim 20 kennisinstituten waaronder hogescholen, universiteiten en onderzoeksinstituten uit Nederland en België, alsmede vele innovatieve bedrijven, vertegenwoordigers van het bevoegd gezag en enkele kwaliteitsorganisaties hun bijdrage toegezegd. Bezoekers hebben gratis toegang als ze zich hier voorregistreren.

Kennisprogramma met specifieke thema’s
Het ION Congres Campus vindt ook op de eventvloer van Surface Campus plaats. Er worden doorlopend lezingen, masterclasses en best practices gehouden. Op dinsdag 13 november zullen vooral veiligheid, wet- en regelgeving en normen aan de orde komen. Met onder andere masterclasses over corrosie, kleur en energiebesparing, aandacht voor de zelfinspectietool van Inspectie SZW en de webtool Metaal en Milieu en lezingen over de wereld van normalisatie: ISO 12944 en EU-restrictie voor de toepassing van di-isocyanaten en presentaties over blootstelling in bedrijven, op locatie en aan gevaarlijke (CMR-)stoffen en de road to zero. Daarnaast zullen de (voor licentiehouders verplichte) update-vergaderingen van de kwaliteitslabels Qualicoat, Qualisteelcoat en Qualanod openbaar zijn. De respectievelijke presidenten van deze internationale kwaliteitslabels zullen de waarde van de labels voor het voetlicht brengen. Op woensdag 14 november krijgt oppervlaktebehandeling voor substraten zoals aluminium, composieten, beton, glas, staal en hout de aandacht. Er worden diverse nieuwe voorbehandelingsmethoden voorgesteld, waarbij tevens aandacht wordt besteed aan de verschillende coatingmogelijkheden, automatisering en 3D-printing. Op donderdag 15 november staan coatings voor gebouwen, de automotive/transportsector, de hightech industrie en voedselveiligheid centraal. Met prominente sprekers van universiteiten en hogescholen en onder andere Tata Steel, ASML, Chemetall, Bionic Technology, VMRG en Rijkswaterstaat.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Henk Zoontjes nieuwe directeur VMRG

05-10 Henk Zoontjens is voor velen geen onbekende omdat hij al eerder bij de VMRG…

Materialen

Tata Steel lanceert CO2-arm staal

13-07 De lagere CO2-intensiteit van Zeremis Carbon Lite is gebaseerd op CO2-besparingen die Tata Steel…

TechnishowNieuws

ASML-CEO Peter Wennink en FME-voorzitter Theo Henrar openen TechniShow

05-07 Peter Wennink is als hoogste baas bij het belangrijkste Nederlandse hightechbedrijf al ruim twee…

Toeleveren

Minder stofoverlast door mobiele kappen

23-05 Converterslak is een bijproduct van het staalmaakproces in Tata Steel’s Staalfabriek, een van de…

Oppervlaktetechniek

Van zinkhoudende lak naar watergedragen coating

29-03 Tata Steel Nederland Tubes produceert koudgevormde gelaste koolstofstalen buizen en profielen met een diameter…

Materialen

Tata Steel steekt 200 miljoen in hightech milieu-installatie

27-03 De nieuwe milieu-installatie bij de Pelletfabriek, waar de grondstoffen worden gemaakt voor de productie…

Materialen

Einde uitstoot PAK-stoffen bij het gloeien van staal

21-03 Het is een belangrijke stap uit het verbeterprogramma Roadmap Plus, een investeringspakket van meer…

3D

Meltio biedt betaalbare 3D-print ervaring van metaal

02-03 Meltio biedt drie betaalbare turn-key solutions voor metaal 3D-printing. De Wire-LMD kan 3D-printen op…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X