Oppervlaktetechniek in de spotlights op Surface Campus

Oppervlaktebehandeling is van essentieel belang voor de gehele maakindustrie. Het is een werkgebied dat waarde toevoegt aan producten en waarmee verschil gemaakt kan worden. Zo kan oppervlaktetechnologie de functionele eigenschappen van een voorwerp of materiaal veranderen, verbeteren of uitbreiden. Op Surface Campus 2018 blijven bezoekers op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van oppervlaktetechnologie.

Ze zien hoe processen en bewerkingen efficiënter, beter of gemakkelijker kunnen. Welke behandelmethoden de markt gaan veroveren. En welke productinnovaties hun intrede hebben gedaan. Surface Campus is onderdeel van de Week van de Oppervlaktetechnologie (WOT) en is het grootste specialistische vakevent voor oppervlaktetechnieken van materialen in de Benelux. Het event biedt inspirerende exposities, themapleinen, innovaties en een uitgebreid kennisprogramma. De komende editie vindt plaats van 13 tot en met 15 november in de Brabanthallen ’s-Hertogenbosch.

Groot aanbod bijeen
Zo’n 175 aanbieders tonen in de Brabanthallen hun oplossingen, technologieën, machines en bewerkingen voor oppervlaktebehandeling. Hierbij komen niet alleen alle materialen maar ook alle vakgebieden aan bod. Van staal, RVS, aluminium en kunststof tot hout, glas, beton, composieten, hybride en 3D-geprinte materialen. En van het reinigen en voor- en nabehandelen tot het aanbrengen van metallieke deklagen.

Exposities en themapleinen
Op de eventvloer zijn diverse exposities en themapleinen te vinden. Op de expo Trots op het Werk laten diverse exposanten bijzondere én alledaagse eindproducten zien, die dankzij hun oppervlaktebehandeling unieke prestaties leveren. Op de expositie van de ION Borghardt Award zijn de acht meest duurzame innovaties in het vakgebied te vinden. In het Surface Lab kunnen applicateurs, professionals in de maakindustrie en OEM’ers de specifieke eigenschappen van materialen en hun kwaliteitsverschillen ontdekken. Naar wens kunnen zijn hun eigen samples hier bovendien testen op laagdikte, krasvastheid, ruwheid, weersbestendigheid, hechting, elasticiteit en porositeit. Diverse ION-experts zullen uitleg geven over de voorspellende tests én de betrouwbaarheid hiervan.
Op het 3D-plein zijn diverse printtechnieken te zien, met onder meer kunststof, beton en metaal. Er wordt bovendien aandacht besteed aan het behandelen van 3D-geprinte producten en aan 2,5D-printing; de potentiële nieuwe gamechanger van de branche. Op het Houtplein laten exposanten de mogelijke toepassingen en bewerkingen van hout zien. Het Verfplein is een nieuw initiatief om bezoekers de nieuwste mogelijkheden, oplossingen en toepassingen van coatings te laten zien en ervaren. Zo kunnen bezoekers onder andere technieken zoals stralen, spuiten en poedercoaten virtueel uitproberen. Op de Veiligheidsstraat staan specialisten die kunnen helpen bij het veilig en gezond werken op de werkvloer. En op het Reinigingsplein ten slotte wordt het belang van een goede reiniging en methoden ten behoeve van voor- en na-reiniging onderstreept. Zodat ook de dunste coatings goed en langdurig aan het oppervlak hechten.

Surface Campus is een initiatief van de Vereniging ION, Vereniging Industrieel Oppervlaktebehandelend Nederland en maakt deel uit van de Week van de Oppervlaktetechnologie. In totaal hebben meer dan 30 brancheverenigingen, ruim 20 kennisinstituten waaronder hogescholen, universiteiten en onderzoeksinstituten uit Nederland en België, alsmede vele innovatieve bedrijven, vertegenwoordigers van het bevoegd gezag en enkele kwaliteitsorganisaties hun bijdrage toegezegd. Bezoekers hebben gratis toegang als ze zich hier voorregistreren.

Kennisprogramma met specifieke thema’s
Het ION Congres Campus vindt ook op de eventvloer van Surface Campus plaats. Er worden doorlopend lezingen, masterclasses en best practices gehouden. Op dinsdag 13 november zullen vooral veiligheid, wet- en regelgeving en normen aan de orde komen. Met onder andere masterclasses over corrosie, kleur en energiebesparing, aandacht voor de zelfinspectietool van Inspectie SZW en de webtool Metaal en Milieu en lezingen over de wereld van normalisatie: ISO 12944 en EU-restrictie voor de toepassing van di-isocyanaten en presentaties over blootstelling in bedrijven, op locatie en aan gevaarlijke (CMR-)stoffen en de road to zero. Daarnaast zullen de (voor licentiehouders verplichte) update-vergaderingen van de kwaliteitslabels Qualicoat, Qualisteelcoat en Qualanod openbaar zijn. De respectievelijke presidenten van deze internationale kwaliteitslabels zullen de waarde van de labels voor het voetlicht brengen. Op woensdag 14 november krijgt oppervlaktebehandeling voor substraten zoals aluminium, composieten, beton, glas, staal en hout de aandacht. Er worden diverse nieuwe voorbehandelingsmethoden voorgesteld, waarbij tevens aandacht wordt besteed aan de verschillende coatingmogelijkheden, automatisering en 3D-printing. Op donderdag 15 november staan coatings voor gebouwen, de automotive/transportsector, de hightech industrie en voedselveiligheid centraal. Met prominente sprekers van universiteiten en hogescholen en onder andere Tata Steel, ASML, Chemetall, Bionic Technology, VMRG en Rijkswaterstaat.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

Tata Steel lanceert milieuvriendelijke bezorgservice

13-11 Hiermee kunnen klanten hun zogenaamde scope 3-emissies en andere emissies die verband houden met…

Materialen

Tata Steel gaat in staalproductie CO2-arm zink gebruiken

12-09 De gesloten overeenkomst dekt een aanzienlijk deel van Tata Steel’s zinkbehoefte en stelt bijvoorbeeld…

Materialen

Tata Steel versterkt samenwerking met Wuppermann

28-08 Met het versterken van hun samenwerking onderstrepen de bedrijven hun commitment aan het leveren…

Materialen

Masterclass corrosiebestendig ontwerpen

31-05 Corrosie op een eindproduct kan worden voorkomen in verschillende fases. Eén van de belangrijkste…

Materialen

Oneindig mooi metaal in Façades 2023

23-05 ‘Mooi’ verwijst naar de prachtige gevels van recent opgeleverde gebouwen die in het boek…

Materialen

Grootse modernisering hoogoven 6 Tata Steel

20-03 “Dit wordt de laatste keer dat we zo’n grootscheepse operatie bij een hoogoven uitvoeren”,…

Toeleveren

Onder de rook van de Hoogovens

27-02 Ontmoet de familie Can. De spanningen lopen de laatste tijd nogal op. Terwijl oma…

Oppervlaktetechniek

Materials+Eurofinish+Surface terug naar 1 dag

13-02 De organisatoren Vereniging ION, VOM België en Mikrocentrum beraden zich nog over een optie…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?