Optimale gereedschapsbanen voor medische componenten

Met hyperMILL Medical Solutions bundelt Open Mind Technologies zijn aanbod voor bedrijven met veeleisende verspaningstaken in de medisch-technische sector.

Vijf-assige hyperMILL-strategieën voor kwaliteitsvolle, naadloze oppervlakken.

Deze geautomatiseerde CAM-programma’s zijn vooral interessant voor fabrikanten van implantaten en botplaten, met al hun standaardmaten. Geoptimaliseerde gereedschapsbanen beschermen de machines en gereedschappen en zorgen voor veilige, efficiënte processen en oppervlakteafwerkingen.

Altijd complexe taken

Botplaten van titaan, tussenwervelimplantaten van PEEK, smeedmatrijzen voor het vervaardigen van heupschachten, knieprothesecomponenten van ultrahoog moleculair polyethyleen… De vormen en materialen lopen erg uiteen, maar de taken zijn bijna altijd even complex. Het CAM-systeem voor vijf-assige bewerkingen hyperMILL staat bekend om het programmeren van efficiënte gereedschapsbanen voor implantaten en andere medisch-technische producten. Wanneer er hoogwaardige oppervlakken met minimale nabewerking vereist zijn, heeft Open Mind de gepaste slijpstrategieën, die bijvoorbeeld zorgen voor perfecte overgangen tussen verschillende delen.

Gereedschappen en gereedschapsbanen

Een belangrijk aspect van de hyperMILL Medical Solutions is de uitgebreide gereedschapsbibliotheek met links naar de catalogi van bekende fabrikanten van gereedschappen. Die bibliotheek bevat ook speciale gereedschappen. Of het nu gaat over titaan, een legering van kobalt en chroom of temperatuurgevoelige kunststoffen zoals UHMWPE: de meeste materialen die geschikt zijn voor medisch gebruik, zijn moeilijk te verspanen. De keuze van het gereedschap, de snijparameters en de programmering met een 2.5D-, 3D- of 5-assige strategie zijn daarbij doorslaggevend voor een nauwkeurige en efficiënte bewerking.

Een heupschacht van titaan: hyperMILL biedt innovatieve strategieën voor het bewerken van moeilijk verspaanbare materialen.

Een heupschacht van titaan: hyperMILL biedt innovatieve strategieën voor het bewerken van moeilijk verspaanbare materialen.

Automatisering van programmering

Een ander belangrijk aspect van de hyperMILL Medical Solutions komt voort uit de behoefte aan patiëntspecifieke aanpassingen, van de verschillende standaardmaten en onderdelenfamilies en de bijbehorende automatisering van het genereren van de NC-code. Met het hyperMILL Automation Center kunnen CAD/CAM-processen worden gedefinieerd en gestandaardiseerd. Dit gaat vanaf het vastleggen van de stappen voor de datavoorbereiding en programmering tot aan de simulatie en het aanmaken van het NC-programma. Het proces wordt vervolgens automatisch op nieuwe componenten toegepast. Zo kunnen de projecten automatisch worden voorbereid en geprogrammeerd voor productie. Automatiseringen zijn door elke CAM-gebruiker vlot aan te leren en bovendien biedt Open Mind ondersteuning bij de automatisering van CAD/CAM-processen. Talrijke succesvol geïmplementeerde automatiseringsprojecten bij klanten zijn het bewijs van de enorme potentiële tijdbesparing van de oplossing.

Bedrijven in de sector van medische hulpmiddelen die reeds werken met hyperMILL, zijn lovend over de CAD/CAM-suite. Zo zegt bijvoorbeeld Frank Fedtke, CAM-expert bij Aesculap in het Duitse Tuttlingen: “Aesculap koos in 2008 voor hyperMILL met als doel de productiviteit verder te verhogen. We moesten snellere, veiligere NC-programma’s op de machines krijgen. De bewerkingstijden moesten worden verkort met behoud van dezelfde kwaliteit. Dankzij hyperMILL konden we deze doelen snel bereiken.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Nieuwe functie 5-assige radiale bewerking in hyper MILL CAD/CAM

21-11 Deze CAD/CAM software wordt gewaardeerd als een consistente totaaloplossing in de gereedschaps- en matrijzenbouw,…

Automatisering

Licentie om te besparen

10-11 Aesculap heeft een hoogwaardige afdeling voor prototypebouw, waar vrijwel alle nieuwe productontwikkelingen vorm krijgen.…

Verspanen

Open Mind op D2M met hyperMILL CAM-innovaties

19-09 Hier zal het de innovatieve technologieën in de huidige versie 2022 van haar hyperMILL…

Automatisering

Open Mind terug op Farnborough Airshow

11-07 Van 18 tot 22 juli komt de hele luchtvaartindustrie naar de Farnborough International Airshow…

Automatisering

Kantbank programmeren op werkvoorbereiding met Mbend

22-06 “Gegeven is dat het buigverlies altijd in de plaatuitslag moet worden gecompenseerd om maatafwijkingen…

Automatisering

Digitaliseringsvraagstukken voor maakindustrie staan centraal op Business Software Event

02-05 Digitaliseren als antwoord klinkt simpel, maar is in de praktijk voor veel bedrijven complex.…

Automatisering

Gebrema realiseert kortere doorlooptijden met VISI CADCAM voor vijfassig frezen

01-03 De gereedschapsmakerij van Gebrema is uitgerust met een geavanceerd machinepark. Hier worden de matrijzen…

Verspanen

Meerwaarde hyperMILL is goud waard

07-02 Het familiebedrijf werd in 1966 gesticht door grootvader Marcus Dhont. Als gediplomeerd horlogemaker startte…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen