Optimale gereedschapsbanen voor medische componenten

Met hyperMILL Medical Solutions bundelt Open Mind Technologies zijn aanbod voor bedrijven met veeleisende verspaningstaken in de medisch-technische sector.

Vijf-assige hyperMILL-strategieën voor kwaliteitsvolle, naadloze oppervlakken.

Deze geautomatiseerde CAM-programma’s zijn vooral interessant voor fabrikanten van implantaten en botplaten, met al hun standaardmaten. Geoptimaliseerde gereedschapsbanen beschermen de machines en gereedschappen en zorgen voor veilige, efficiënte processen en oppervlakteafwerkingen.

Altijd complexe taken

Botplaten van titaan, tussenwervelimplantaten van PEEK, smeedmatrijzen voor het vervaardigen van heupschachten, knieprothesecomponenten van ultrahoog moleculair polyethyleen… De vormen en materialen lopen erg uiteen, maar de taken zijn bijna altijd even complex. Het CAM-systeem voor vijf-assige bewerkingen hyperMILL staat bekend om het programmeren van efficiënte gereedschapsbanen voor implantaten en andere medisch-technische producten. Wanneer er hoogwaardige oppervlakken met minimale nabewerking vereist zijn, heeft Open Mind de gepaste slijpstrategieën, die bijvoorbeeld zorgen voor perfecte overgangen tussen verschillende delen.

Gereedschappen en gereedschapsbanen

Een belangrijk aspect van de hyperMILL Medical Solutions is de uitgebreide gereedschapsbibliotheek met links naar de catalogi van bekende fabrikanten van gereedschappen. Die bibliotheek bevat ook speciale gereedschappen. Of het nu gaat over titaan, een legering van kobalt en chroom of temperatuurgevoelige kunststoffen zoals UHMWPE: de meeste materialen die geschikt zijn voor medisch gebruik, zijn moeilijk te verspanen. De keuze van het gereedschap, de snijparameters en de programmering met een 2.5D-, 3D- of 5-assige strategie zijn daarbij doorslaggevend voor een nauwkeurige en efficiënte bewerking.

Een heupschacht van titaan: hyperMILL biedt innovatieve strategieën voor het bewerken van moeilijk verspaanbare materialen.

Een heupschacht van titaan: hyperMILL biedt innovatieve strategieën voor het bewerken van moeilijk verspaanbare materialen.

Automatisering van programmering

Een ander belangrijk aspect van de hyperMILL Medical Solutions komt voort uit de behoefte aan patiëntspecifieke aanpassingen, van de verschillende standaardmaten en onderdelenfamilies en de bijbehorende automatisering van het genereren van de NC-code. Met het hyperMILL Automation Center kunnen CAD/CAM-processen worden gedefinieerd en gestandaardiseerd. Dit gaat vanaf het vastleggen van de stappen voor de datavoorbereiding en programmering tot aan de simulatie en het aanmaken van het NC-programma. Het proces wordt vervolgens automatisch op nieuwe componenten toegepast. Zo kunnen de projecten automatisch worden voorbereid en geprogrammeerd voor productie. Automatiseringen zijn door elke CAM-gebruiker vlot aan te leren en bovendien biedt Open Mind ondersteuning bij de automatisering van CAD/CAM-processen. Talrijke succesvol geïmplementeerde automatiseringsprojecten bij klanten zijn het bewijs van de enorme potentiële tijdbesparing van de oplossing.

Bedrijven in de sector van medische hulpmiddelen die reeds werken met hyperMILL, zijn lovend over de CAD/CAM-suite. Zo zegt bijvoorbeeld Frank Fedtke, CAM-expert bij Aesculap in het Duitse Tuttlingen: “Aesculap koos in 2008 voor hyperMILL met als doel de productiviteit verder te verhogen. We moesten snellere, veiligere NC-programma’s op de machines krijgen. De bewerkingstijden moesten worden verkort met behoud van dezelfde kwaliteit. Dankzij hyperMILL konden we deze doelen snel bereiken.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Open Mind brengt hyperMILL-versie 2024 uit

05-06 Voorbeelden van de doorontwikkeling van de software zijn vereenvoudigde restmateriaalverwerking, interactie met machinebesturingen en…

Automatisering

‘Investeren in software tegenwoordig vanzelfsprekend’

09-04 Van Leeuwen is al zo’n 30 jaar zelfstandig in de plaatwerkindustrie actief. Hij was…

TechnishowNieuws

25% meer rendement met CADCAM en simulatie

13-03 “Veel maakbedrijven realiseren zich nog niet volledig het potentieel van software zoals CADCAM en…

TechnishowNieuws

Open Mind presenteert hyperMILL-CAM-Innovaties

05-02 Aan bod komen baanbrekende technologieën voor digitale procesketens, waaronder connected manufacturing, automatisering, draaien en…

Automatisering

Innovatie ontmoet traditie in CNC-gefreesde notenkraker

18-12 Samen met Emuge-Franken stelde Open Mind zichzelf een taak: een notenkraker (40 cm hoog)…

Automatisering

YouTube-beroemdheid opnieuw ontworpen

13-09 De helm was een demonstratie van de expertise van de Japanse toeleverancier in het…

Automatisering

Open Mind pakt uit met hyperMILL op EMO

17-07 De Duitse CAD/CAM-ontwikkelaar is zich bewust van het enorme belang van ’s werelds toonaangevende…

Verspanen

Goed voorbereid op de toekomst met CAD/CAM-automatisering

26-06 Maakbedrijven die op zoek zijn naar manieren om hun CAM-programmering efficiënter te maken, zouden…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV