Ordergroei Duitse werktuigmachinebouw krachtiger dan verwacht

De Duitse producenten van werktuigmachines hebben in het tweede kwartaal van 2021 maar liefst 103 procent meer orders geboekt dan in het vergelijkbare kwartaal van 2020.

Natuurlijk zijn de zeer hoge groeicijfers voor een belangrijk deel te verklaren uit de zeer zwakke vergelijkingswaarden van het corona-jaar 2020.

De bestellingen vanuit eigen land stegen met 81 procent, die uit het buitenland met 114 procent. Over het eerste halfjaar genomen stegen de orders bij de Duitse fabrikanten met 57 procent (38 procent toename in het binnenland, 68 procent buitenland).

Groei ondanks leverproblemen

“Onze branche heeft de ommekeer met duidelijk meer dynamiek gerealiseerd als oorspronkelijk werd verwacht. Ondanks veel leverproblemen kon er een krachtige groei van de bestellingen worden genoteerd”, zegt directeur Wilfried Schäfer van branchevereniging VDW. Natuurlijk zijn de zeer hoge groeicijfers voor een belangrijk deel te verklaren uit de zeer zwakke vergelijkingswaarden van het corona-jaar 2020. Het ordervolume heeft zich echter  duidelijk merkbaar hersteld en ligt nog maar 4 procent onder het pré corona-niveau van 2019. Bovendien voltrekt de positieve ontwikkeling zich over een breed front en is er een grote inhaalbehoefte te zien bij investeerders uit de hele wereld.

Europa ontwaakt

De aanjager is nog steeds het buitenland. De vraag naar werktuigmachines in Azië is groot, vooral dankzij China, dat goed is voor twee derde deel van het Aziatische ordervolume. De markt in de Verenigde Staten begint zich te herstellen. Er zijn steeds meer tekenen dat de orders die daar vandaan komen binnenkort nog sterker zullen aantrekken. Europa is ook duidelijk ontwaakt. Hier ondersteunen vooral de fiscaal-politieke maatregelen met investeringsbevorderende programma’s de vraag. Vooral Oostenrijk en Italië lopen hiermee voorop. Toch zijn de recordniveaus van de topjaren 2017 en 2018 nog uit zicht. Daarmee  vergeleken blijven de orders nog 25 procent achter.

Productieprognose verhoogd

“Zonder de bottlenecks en de prijsstijgingen bij de toeleveringen, bijvoorbeeld van elektronica, staal en plaatmateriaal zou er nog meer in gezeten hebben”, resumeert Schäfer. Tegen de achtergrond van een blijvend herstel van de wereldeconomie wordt niettemin een verder herstel verwacht. Op grond van de duidelijke toename van het aantal orders voorspelt Oxford Economics, de prognosepartner van de VDW, nu voor dit jaar een productieplus van 8 procent, dat is twee punten meer dan afgelopen voorjaar nog werd voorspeld. Daarmee zou het productievolume uitkomen op 13,2 miljard euro. Dat blijft nog wel flink achter bij de topjaren 2018 en 2019, toen de Duitse werktuigmachinebouw voor maar liefst 17 miljard euro aan machines produceerde.

Gebrek aan vakmensen

Het aantal medewerkers bij de fabrikanten loopt nog steeds terug. In juni stonden 8 procent minder medewerkers op de loonlijst dan het jaar daarvoor. Wel is de arbeidstijdverkorting verregaand beëindigd. Tegelijkertijd vreest ook Duitsland het gebrek aan vakmensen. “Want onze industrie staat voor grote uitdagingen, zoals de transformatie in de auto-industrie, de energietransitie en de digitalisering. Om daarmee aan de slag te gaan zijn mensen nodig die dat kunnen”, aldus Schäfer.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Metav uitgesteld naar 21-24 juni

12-01 De reden voor het uitstel is het hoge aantal besmettingen door de omikronvariant van…

Automatisering

Cellro opent vestiging in Duitsland

15-09 Cellro krijgt in Brackenheim, vlakbij Heilbronn, de beschikking over een pand met een kantoor…

Bedrijf en Economie

Duitse werktuigmachinebouw ziet betere stemming nu ook terug in de cijfers

17-05 “Onze branche merkt al vele maanden dat de stemming bij de klanten verbetert. Nu…

Verspanen

Exposanten leren van Metav Digital maar kijken uit naar echte beurzen

29-03 Meer dan 80 exposanten hebben met de beursorganisatoren VDW en Messe Düsseldorf  meegedaan om…

Automatisering

Open communicatiestandaard umati aanwezig op METAV digital

18-03 Umati (in 2017 gelanceerd door de VDW – Duitse Vereniging van Werktuigmachines) neemt van…

Automatisering

Vooral USB-sticks en mobieltjes bedreigen IT-veiligheid machines

17-03 Dat zegt Ralf Reines van de VDW, de Duitse branchevereniging van werktuigmachinebouwers. Hij heeft…

Bedrijf en Economie

Duitse werktuigmachinebouw ziet licht aan eind van de tunnel

24-02 VDW-voorzitter Heinz-Jürgen Prokop zei dat de bereidheid om te investeren toeneemt door de betere…

Automatisering

Machinebouwers vullen digitalisering in met umati

27-01 Medio december organiseerde de Duitse branchevereniging voor werktuigmachinebouwers VDW een online beurs met diverse…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X