Oude Reimer toont geautomatiseerd voorinstellen met robotprimeur op Nederlandse Metaaldagen

Oude Reimer presenteert op de Nederlandse Metaaldagen voor het eerst de OR-APH. Dit systeem combineert een voorinstelapparaat en een robot voor een geautomatiseerde gereedschapsvoorinstelling. Oude Reimer heeft de OR-APH (Oude Reimer – Automated Preset Handling) ontwikkeld om de foutmarge bij het voorinstellen te verkleinen en om repeteerbare werkzaamheden uit handen te nemen.

Dankzij de gebruiksvriendelijke besturingsinterface kunnen werknemers zonder vakkennis de OR-APH eenvoudig bedienen.

Om het rendement van CNC-draai- en freesmachines optimaal te benutten, kiezen veel verspaners voor het voorinstellen van gereedschappen. Door het voorinstellen buiten de machine te verrichten, kan het stilstaan van productie tot een minimum worden beperkt met als resultaat kortere doorlooptijden en een hogere productiviteit. Oude Reimer, partner van onder andere de voorinstelapparaten van Haimer, ziet in de praktijk dat er bij de huidige manier van voorinstellen nog vaak menselijke fouten ontstaan.

Bovendien zijn vakmensen dagelijks onbewust veel tijd kwijt aan het voorinstellen van gereedschappen. Dat kan in de meeste gevallen efficiënter en daarom heeft Oude Reimer in eigen huis (in samenwerking met JH Toolmanagement) de OR-APH ontwikkeld om het gehele voorinstelproces te automatiseren. “Het voorinstellen van gereedschappen kan voor veel bedrijven een repeteerbare klus zijn. Hierdoor ontstaan er gemakkelijk fouten die een grote, negatieve invloed hebben op het productieproces.

De oplossing die Oude Reimer nu heeft ontwikkeld stelt niet alleen de gereedschappen in, maar controleert deze ook automatisch op bijvoorbeeld de uitsteek- en vrijlooplengtes. Daarmee verkleinen we de foutkans bij het voorinstellen”, vertelt Bart Oors, Marketingmanager bij Oude Reimer.

Robot neemt werk uit handen

De OR-APH – zoals aanwezig op de Nederlandse Metaaldagen – bestaat uit een Haimer Vio liniar 20/50 voorinstelapparaat plus een zes-assige robot. De robot neemt alle menselijke  handelingen over die normaal gesproken bij het voorinstellen nodig zijn. De operator hoeft alleen in de besturingsinterface aan te geven dat het gereedschap klaar is gezet is en de robot doet vervolgens de rest, waaronder ook de controle.

De PLC-software voor de communicatie tussen de robot en het voorinstelapparaat, evenals de bovenliggende PC-laag, heeft Oude Reimer in eigen huis ontwikkeld. Om dit mogelijk te maken heeft Haimer de interfaces opengesteld, zodat de besturing van Haimer overgenomen kan worden op PC-niveau. Tevens is er een koppeling met een CAD/CAM-systeem mogelijk. Gereedschappen die vooraf zijn gedefinieerd in het CAD/CAM-systeem kunnen op die manier eenvoudig worden geïntegreerd in de software van OR-APH.

Met de OR-APH kunnen maakbedrijven laagdrempelig hun gereedschapsbeheer optimaliseren.

Met de OR-APH kunnen maakbedrijven laagdrempelig hun gereedschapsbeheer optimaliseren.

Modulaire bouw

“De OP-APH is in modules op te bouwen. Daarmee kunnen we het systeem optimaal afstemmen op de wensen van de klant. We kunnen het systeem aanpassen aan: de beschikbare ruimte, de aan- en afvoer van het aantal gereedschappen en aan het bestaande proces om een optimale integratie te realiseren.” Dankzij de modulaire bouwwijze kan Oude Reimer de OR-APH ook uitvoeren met een ander model voorinstelapparaat, mits het een volautomaat betreft waarbij alle assen van het voorinstelapparaat geprogrammeerd kunnen worden.

Snelle ROI

De OR-APH is al interessant voor bedrijven die tussen de 50 en 100 gereedschappen per dag voorinstellen. Bij 100 gereedschappen per dag neemt de OR-APH al snel 300 minuten werk uit handen, er van uitgaande dat een medewerker ongeveer drie minuten per gereedschap met voorinstellen bezig is. Door het wegnemen van deze repeteerbare werkzaamheden houden vakmensen meer tijd vrij voor feitelijke taken.

De OR-APH is al interessant voor bedrijven die tussen de 50 en 100 gereedschappen per dag voorinstellen.

De OR-APH is al interessant voor bedrijven die tussen de 50 en 100 gereedschappen per dag voorinstellen.

Zonder vakkennis te bedienen

Noodzakelijk is dat alle kennis vooraf in de software wordt aangebracht. Alle gereedschappen moeten bijvoorbeeld juist gedefinieerd worden. Als alles aan de voorkant goed geregeld is, kunnen ook niet-technische mensen er mee werken. “Ook zonder vakkennis kan gereedschap met dit systeem vooringesteld worden. Als bijvoorbeeld een werknemer met kennis van zaken ziek wordt, van baan verandert of met pensioen gaat, heeft dit geen effect op het voorinstellen. Naast dat de OR-APH een betrouwbaar proces waarborgt en repeterend werk bij personeel wegneemt, maakt het systeem het werk dus ook beter overdraagbaar.

Voor Nederlandse markt

Oude Reimer heeft de OR-APH ontwikkeld voor de Nederlandse markt gericht op het MKB die laagdrempelig en stap voor stap hun processen willen optimaliseren. Geïnteresseerde in de OR-APH kunnen het systeem tijdens de Nederlandse Metaaldagen live in actie zien. Vanaf dat moment is de OR-APH leverbaar.

Hal 6, stand A030

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Heller Open House richt zich op nieuwe generatie vier- en vijfassers

04-05 Bezoekers konden deze week hun hart ophalen bij het Open House van Heller. Met…

Verspanen

Samenwerking Haimer met Hoffmann Group

02-05 Met een focus op Europa zal Hoffmann de gepatenteerde Haimer-systemen Safe-Lock (op het productgebied…

Verspanen

Heller organiseert Open House én verwerft belang in IGH Infotec

11-04 Heller pakt dit jaar stevig uit op het Open House. Met live presentaties van…

Verspanen

Open House Chiron in teken van geautomatiseerde en duurzame productie

08-04 Een echte, persoonlijke handdruk om je te verwelkomen, persoonlijke gesprekken en individueel advies: op…

Plaatbewerking

LVD richt LVD Robotic Solutions op na overname Solutions Unit van Kuka Benelux

06-04 De nieuwe firma zal de ervaring van het Kuka-team combineren met de expertise van…

Verspanen

Masévon Advanced Systems zoekt samen met Haimer maakbare grenzen op

04-04 Daarbij is niets aan het toeval over gelaten: Er werd geïnvesteerd in een nieuwe…

Personeel en Opleiding

Tekort aan lassers oplossen: met cobot of robot?

31-03 Of cobots de oplossing zijn om ook kleinere MKB-bedrijven aan lasautomatisering te helpen was…

Verspanen

Gereedschapskrimp- en voorinsteltechnologie maakt automatische draaibanken productiever

02-02 Een van de nieuwste producten in het Dental Direkt-portfolio is het DD Solid Connect…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X