Oude Reimer toont geautomatiseerd voorinstellen met robotprimeur op Nederlandse Metaaldagen

Oude Reimer presenteert op de Nederlandse Metaaldagen voor het eerst de OR-APH. Dit systeem combineert een voorinstelapparaat en een robot voor een geautomatiseerde gereedschapsvoorinstelling. Oude Reimer heeft de OR-APH (Oude Reimer – Automated Preset Handling) ontwikkeld om de foutmarge bij het voorinstellen te verkleinen en om repeteerbare werkzaamheden uit handen te nemen.

Dankzij de gebruiksvriendelijke besturingsinterface kunnen werknemers zonder vakkennis de OR-APH eenvoudig bedienen.

Om het rendement van CNC-draai- en freesmachines optimaal te benutten, kiezen veel verspaners voor het voorinstellen van gereedschappen. Door het voorinstellen buiten de machine te verrichten, kan het stilstaan van productie tot een minimum worden beperkt met als resultaat kortere doorlooptijden en een hogere productiviteit. Oude Reimer, partner van onder andere de voorinstelapparaten van Haimer, ziet in de praktijk dat er bij de huidige manier van voorinstellen nog vaak menselijke fouten ontstaan.

Bovendien zijn vakmensen dagelijks onbewust veel tijd kwijt aan het voorinstellen van gereedschappen. Dat kan in de meeste gevallen efficiënter en daarom heeft Oude Reimer in eigen huis (in samenwerking met JH Toolmanagement) de OR-APH ontwikkeld om het gehele voorinstelproces te automatiseren. “Het voorinstellen van gereedschappen kan voor veel bedrijven een repeteerbare klus zijn. Hierdoor ontstaan er gemakkelijk fouten die een grote, negatieve invloed hebben op het productieproces.

De oplossing die Oude Reimer nu heeft ontwikkeld stelt niet alleen de gereedschappen in, maar controleert deze ook automatisch op bijvoorbeeld de uitsteek- en vrijlooplengtes. Daarmee verkleinen we de foutkans bij het voorinstellen”, vertelt Bart Oors, Marketingmanager bij Oude Reimer.

Robot neemt werk uit handen

De OR-APH – zoals aanwezig op de Nederlandse Metaaldagen – bestaat uit een Haimer Vio liniar 20/50 voorinstelapparaat plus een zes-assige robot. De robot neemt alle menselijke  handelingen over die normaal gesproken bij het voorinstellen nodig zijn. De operator hoeft alleen in de besturingsinterface aan te geven dat het gereedschap klaar is gezet is en de robot doet vervolgens de rest, waaronder ook de controle.

De PLC-software voor de communicatie tussen de robot en het voorinstelapparaat, evenals de bovenliggende PC-laag, heeft Oude Reimer in eigen huis ontwikkeld. Om dit mogelijk te maken heeft Haimer de interfaces opengesteld, zodat de besturing van Haimer overgenomen kan worden op PC-niveau. Tevens is er een koppeling met een CAD/CAM-systeem mogelijk. Gereedschappen die vooraf zijn gedefinieerd in het CAD/CAM-systeem kunnen op die manier eenvoudig worden geïntegreerd in de software van OR-APH.

Met de OR-APH kunnen maakbedrijven laagdrempelig hun gereedschapsbeheer optimaliseren.

Met de OR-APH kunnen maakbedrijven laagdrempelig hun gereedschapsbeheer optimaliseren.

Modulaire bouw

“De OP-APH is in modules op te bouwen. Daarmee kunnen we het systeem optimaal afstemmen op de wensen van de klant. We kunnen het systeem aanpassen aan: de beschikbare ruimte, de aan- en afvoer van het aantal gereedschappen en aan het bestaande proces om een optimale integratie te realiseren.” Dankzij de modulaire bouwwijze kan Oude Reimer de OR-APH ook uitvoeren met een ander model voorinstelapparaat, mits het een volautomaat betreft waarbij alle assen van het voorinstelapparaat geprogrammeerd kunnen worden.

Snelle ROI

De OR-APH is al interessant voor bedrijven die tussen de 50 en 100 gereedschappen per dag voorinstellen. Bij 100 gereedschappen per dag neemt de OR-APH al snel 300 minuten werk uit handen, er van uitgaande dat een medewerker ongeveer drie minuten per gereedschap met voorinstellen bezig is. Door het wegnemen van deze repeteerbare werkzaamheden houden vakmensen meer tijd vrij voor feitelijke taken.

De OR-APH is al interessant voor bedrijven die tussen de 50 en 100 gereedschappen per dag voorinstellen.

De OR-APH is al interessant voor bedrijven die tussen de 50 en 100 gereedschappen per dag voorinstellen.

Zonder vakkennis te bedienen

Noodzakelijk is dat alle kennis vooraf in de software wordt aangebracht. Alle gereedschappen moeten bijvoorbeeld juist gedefinieerd worden. Als alles aan de voorkant goed geregeld is, kunnen ook niet-technische mensen er mee werken. “Ook zonder vakkennis kan gereedschap met dit systeem vooringesteld worden. Als bijvoorbeeld een werknemer met kennis van zaken ziek wordt, van baan verandert of met pensioen gaat, heeft dit geen effect op het voorinstellen. Naast dat de OR-APH een betrouwbaar proces waarborgt en repeterend werk bij personeel wegneemt, maakt het systeem het werk dus ook beter overdraagbaar.

Voor Nederlandse markt

Oude Reimer heeft de OR-APH ontwikkeld voor de Nederlandse markt gericht op het MKB die laagdrempelig en stap voor stap hun processen willen optimaliseren. Geïnteresseerde in de OR-APH kunnen het systeem tijdens de Nederlandse Metaaldagen live in actie zien. Vanaf dat moment is de OR-APH leverbaar.

Hal 6, stand A030

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Slimme kilo-robot volgt operator automatisch

22-05 Als onderdeel van het moderniseringsproject in de productiefaciliteit in Mandello del Lario, heeft de…

TechnishowNieuws

Het hele proces in de gaten houden

11-03 Duurzaamheid is een onderwerp dat terecht steeds belangrijker voor ons wordt. Hulpbronnen zijn beperkt…

TechnishowNieuws

Oude Reimer brengt ‘Solution Center’ naar TechniShow

06-03 “We presenteren in de verschillende secties een greep uit ons brede portfolio. In elke…

Automatisering

Haimer verwerft aandeel in WinTool start partnerschap met TCM

01-03 Voorafgaand aan de beslissing om dit belang in het bedrijf te verwerven, werden WinTool…

Verspanen

Haimer voorinstelapparaat reduceert insteltijden bij SAB

04-10 Naast filters en filtratiesystemen ontwikkelt en bouwt SAB Georg Schünemann kleppen en kranen in…

Verspanen

Chiron toont de nieuwste innovaties op EMO 2023

29-08 Een interessante machine op de stand van Chiron is de DZ 22 S. Dit…

Verspanen

Met Haimer naar Smart Factory

13-04 Hiermee kan het bedrijf de synergie tussen deze producten live demonstreren en zo bedrijven,…

Verspanen

Oude Reimer draait en freest op de Nederlandse Metaal Dagen

12-04 Bezoekers die geïnteresseerd zijn in nauwkeurige microbewerkingen kunnen hun hart ophalen op de stand…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV