Overtuigende Schweissen & Schneiden

Met 826 exposanten en 40.000 vakbezoekers uit 124 landen bevestigde Schweissen & Schneiden haar positie als ‘s werelds toonaangevende vakbeurs voor verbindings-, snij- en oppervlaktetechniek.

Vijf dagen stond in Messe Essen alles in het teken van innovaties, investeringen, netwerken en kennisoverdracht.

Vijf dagen stond in Messe Essen alles in het teken van innovaties, investeringen, netwerken en kennisoverdracht.

Nieuwe oplossingen

Tal van deskundigen uit de staal-, machinebouw- en voertuigbouwsector, maar ook uit de groothandel, de dienstensector en de energiesector kwamen naar Schweissen & Schneiden om nieuwe oplossingen te leren kennen. Of het nu gaat om gekoppelde snijsystemen, duurzame lasgassen, hoogwaardige beschermingsmiddelen of efficiënte en hulpbronnenbesparende software – er was vraag naar innovaties op tal van gebieden.

Alles over digitalisering

Ook in de verbindings- en snijtechniek spelen digitalisering en netwerken een beslissende rol in de toekomstoriëntatie. Er waren slimme robotsystemen te zien die hand in hand samenwerken en de meest uiteenlopende processtappen efficiënt uitvoeren, evenals systemen die een digitale tweeling creëren en zo dankzij hun realtime data optimalisaties mogelijk maken.

Igor Mikulina, voorzitter van de raad van bestuur van de IndustryFusion Foundation: “Onze branche is zeer innovatief: het vakpubliek kon tal van digitaliseringsoplossingen live ervaren op de stands van de exposanten. Ook de IndustryFusion Foundation registreerde een groot aantal bezoekers op haar stand – onze open source netwerkoplossing IndustryFusion-X trok geïnteresseerde eindgebruikers, machine- en installatiefabrikanten en softwareleveranciers.”

Wereldpremières

Traditioneel is Schweissen & Schneiden het podium waar bedrijven hun innovaties aan het publiek presenteren. Een wereldpremière werd bijvoorbeeld gevierd met autogeenlasmachines die worden aangedreven door waterstof en daarmee een belangrijke bijdrage leveren aan meer klimaatbescherming, arbeidsveiligheid en CO2-reductie. Internationale en Duitse start-ups gebruikten de vakbeurs als mondiaal platform om hun eigen ideeën en oplossingen aan de markt te presenteren. Onder hen was het Duitse bedrijf Steeldate dat met zijn hulpbronnenbesparende matchmaking-tool order en materiaal precies op elkaar afstemt. MX3D toonde additive manufacturing vanuit de 3D-printer – een technologie waarmee de Nederlandse start-up al een loopbrug in Amsterdam realiseerde.

Landenpresentaties

In totaal kwam 66 procent van de exposerende bedrijven uit het buitenland. Talloze landen presenteerden zich gezamenlijk onder hun respectievelijke nationale vlaggen, waaronder China, Frankrijk, Japan, Zuid-Korea, Taiwan en de VS. Lu Daming, vice-president van CMES – Chinese Mechanical Engineering Society, trekt een positieve conclusie uit de Chinese gezamenlijke presentatie: “Na zes jaar keek de lasindustrie erg uit naar Schweissen & Schneiden. De beurs presenteerde de nieuwste technologieën, de nieuwste producten en de nieuwste processen van de wereldwijde lasindustrie. Met bijna 150 Chinese exposanten bezetten we een oppervlakte van 3.500 vierkante meter. De beurs is altijd een reis waard om ideeën uit te wisselen met collega’s van over de hele wereld.”

Onderwatertechnologie

Ook het omlijstende programma maakte indruk. Het DVS-congres trok bijna 450 deelnemers. Het was een combinatie van de Large Welding Conference, waarin actuele onderwerpen als ‘Welding in Electromobility’ of ‘Artificial Intelligence in Joining Technology’ centraal stonden, de DVS Campus, een format waarin studenten hun afstudeerscripties presenteerden, en de Underwater Technology Conference, waar het uitdagende werk op natte diepten werd belicht. Daarnaast beleefden de vakbezoekers praktijkvoorbeelden in een duikcontainer en konden ze een expert aan het werk zien.

Social media

Buiten de beurshallen trok de beurs de aandacht op Instagram, LinkedIn en Co. Terwijl de exposanten zich engageerden om hun beurservaringen te delen, scoorden ook de eigen platforms van de beurs punten op het sociale web. Een time-lapse-video van de opzet van de beurs en een compilatie van impressies zorgden voor meer dan 7,8 miljoen views en meer dan 206.000 likes op het Instagram-kanaal van Messe Essen. Bekende contentmakers uit de branche bezochten Schweissen & Schneiden, gaven lezingen en berichtten op hun kanalen over ontmoetingen , innovaties en nieuwe producten.

De volgende Schweissen & Schneiden is van 15 tot 19 september 2025 in Messe Essen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verbinden

Foutloos en efficiënt lassen kinderspel met Fronius WeldCube Navigator

06-09 WeldCube Navigator brengt twee belangrijke functionaliteiten in één softwarepakket samen: de sequencer begeleidt de…

Verbinden

Cloos presenteert las-, handling- en slijplijn in één

30-08 Door innovatieve lastechnologie te combineren met upstream en downstream productieprocessen, kunnen gebruikers gaten in…

Verbinden

Valk Welding zet mega lasrobotsysteem te koop op S&S

28-08 Als beurs highlight biedt de lasrobotintegrator uit Alblasserdam deze installatie vanaf heden te koop…

Plaatbewerking

Meer dan 800 exposanten op Schweissen & Schneiden

25-08 Onder hen bevinden zich marktleiders als Lincoln, ESAB, MicroStep, Abicor Binzel, EWM, Fronius, Messer…

Verbinden

Schweissen & Schneiden goed voor 2 miljard aan orders

02-10 Tijdens de vakbeurs Schweissen & Schneiden in Düsseldorf is vorige week voor 2 miljard…

Verbinden

Lasverkleuring in 1 stap weggewerkt

30-08 De nieuwe F-lijn van Cibo is een alternatief voor de chemische beitsbehandeling van RVS…

Verbinden

Vakbeurs voor las-, snij- en coatingtechniek eenmalig in Düsseldorf

30-08 Eens in de 4 jaar komt de internationale vakwereld van het verbinden, scheiden en…

Plaatbewerking

Voortman introduceert nieuwe plaatbewerkingsmachine

30-08 Voortman uit Rijssen introduceert op Schweissen & Schneiden de nieuwe plaatsnij- en boormachine Voortman…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema