Plasma bevel schuinsnijdsysteem met compact design

0

Cutting Service Benelux (CSBX) en ESAB staan dit jaar voor de derde keer samen op METAVAK. Opnieuw wordt een Demo-unit geplaatst. CSBX is de preferred service partner van ESAB voor snijmachines in de Benelux.

Een nieuwe ontwikkeling van ESAB Welding & Cutting Products is de DMX Automated Plasma Beveller, een nieuw afschuinsysteem dat een prestatieverbetering levert via een eenvoudig, compact design. De DMX Beveller biedt hoge betrouwbaarheid, verbeterde veiligheid en gebruiksgemak. Deze snijdt alle laskantvoorbereidingen, inclusief V-, Y-, X- en K-naden met snijhoeken tot 45° op materiaal tot 50 mm.

De DMX Beveller wordt aangevuld door de release van de nieuwe SmartBevel-technologie voor eenvoudiger programmeren en accuraat schuin snijden met minimale tussenkomst van de operator. SmartBevel omvat afschuingegevens en meetkundige compensaties voor het snijden van V-, X-, Y- en K-naden in zacht staal met een dikte van 6 tot 50 mm. SmartBevel integreert alle afschuincompensaties in de CNC, zodat het programmeren van laskantvoorbereidingen eenvoudiger is en fijnafstelling van het snijwerk snel en eenvoudig bij de machine kan gebeuren.

Snelle resets
ESAB maakt gebruik van een nieuwe benadering voor het leveren van 5-Axis motion, door middel van direct aangedreven motoren, waardoor beveiliging tegen loslaten door een botsing overbodig wordt en responsieve, accurate positionering geleverd kan worden. Met het directe aandrijvingsdesign zijn versnellingsbakken, riemen, katrollen, begrenzingsschakelaars en blootliggende kabels verleden tijd. Het resultaat is ‘compliant motion’ waarmee de DMX Beveller een toortsbotsing absorbeert en detecteert zonder extra componenten en automatisch reset na een botsing zonder dat de operator de toorts hoeft aan te raken of op de snijtafel moet klimmen om dat te doen. Snellere resets leiden tot hogere productiviteit en elimineren gevaarlijke taken van de operator uit het snijproces.

Door de gereduceerde complexiteit, dankzij de directe aandrijvingstechnologie, worden zowel de prestatie als de betrouwbaarheid verbeterd en wordt een compact design mogelijk gemaakt. Steve Zlotnicki, Global Product Manager, ESAB Cutting Systems: “Direct drive motor technologie voorziet in accurate positionering met nul speling en kan snelle richtingsveranderingen verwerken. Het design is zo eenvoudig en robuust dat er eigenlijk niets mis kan gaan.”

Op kleinere machines
Het beperken van de omvang en het gewicht van de snijkop heeft nog meer voordelen. De DMX Beveller is kleiner en lichter dan traditionele plasma snijkoppen, en kan dus gemonteerd worden op kleinere machines, zodat plasma kwaliteitssnijwerk betaalbaarder wordt en ruimte wordt bespaard. DMX is verkrijgbaar op ESAB’s Combirex DX en grotere machines.

De DMX Beveller maakt ook gebruik van samengestelde bewegingen voor afschuinen in elke richting. Dit type bewegingssysteem heeft geen rotatiebeperking en maakt daardoor het afrollen van toortsleidingen of het vooraf positioneren van de kop overbodig, waardoor de cyclustijd en productiviteit worden verbeterd. Hierdoor wordt ook de levensduur van de toorts verlengd, omdat de kabels/leidingen niet steeds gedraaid worden, terwijl er geen duur toortslager wordt gebruikt.

Een Multi-Point Collision Protection System beschermt de snijkop tegen botsingsrisico’s. Er worden meerdere sensoren gebruikt voor het beschermen van de onderdelen van de snijkop die in de buurt van de snijtafel komt. De DMX Beveller beschermt ook alle leidingen en kabels tegen de risico’s in een plasma snijwerkomgeving. De kop heeft een complete set kappen die alle componenten afdekken, en een volledig omhulde kabelketting die alle leidingen en kabels beschermt. Een robotachtige huls beschermt eveneens de toortsleidingen.

Cutting Service Benelux, stand 140