Vis Staalbouw verhoogt productiviteit met 50 procent

Het meeste werk van Vis Staalbouw heeft betrekking op koolstofstaal tussen 1 en 30 mm. Daarom raadde Koike het bedrijf een snijmachine aan met een Hypertherm HyPerformance HPR260XD-plasma stroombron en een automatische gasconsole om de snijkwaliteit te verbeteren, de gaskosten te beperken en het voor de operators gemakkelijker te maken het resultaat te optimaliseren. Directeur Martijn Vis heeft er geen spijt van dat hij dit advies heeft opgevolgd.

Gebr. Vis Staalbouw in Ouderkerk a/d IJssel (van 1871!) produceert staalconstructies, variërend van kleine projecten zoals kunstwerken, tot complexe staalconstructies, voornamelijk voor de offshore industrie en de scheepsbouw, maar ook ondersteunend materieel voor pijplijnen, olie- en gastransport. De meeste klanten bevinden zich in en rond de regio Rotterdam. Vanuit de Rotterdamse haven worden eindproducten de hele wereld over gestuurd. De meeste grote projecten duren ongeveer 12 tot 18 maanden en een algemeen project duurt ongeveer 2 tot 3 maanden. Planning is daarom essentieel om aan de verwachtingen van klanten te kunnen voldoen.

Een uur programmeren
De meeste werkzaamheden van Vis omvatten het snijden van koolstofstaal tussen de 1 en 33 mm (80%). Vis maakte altijd gebruik van een combinatie van plasma (60–70%) en zuurstofgas (30–40%) om de taken uit te voeren. In 1998 is geïnvesteerd in een plasmasnijmachine met een handmatige gasconsole. Maar na enige tijd realiseerde men zich dat dit systeem niet voldeed aan de verwachtingen. Gemiddeld kostte het de operator een uur om de taak te programmeren en te beginnen met snijden. De machine was ook niet zo betrouwbaar als Vis had verwacht. Aangezien de serviceniveaus ook niet naar tevredenheid waren, nodigde Vis diverse leveranciers uit om hun behoeften te bespreken. Een van die leveranciers beval Koike Europe aan, producent van hoogwaardig materieel voor het snijden, lassen en positioneren van metaal. Koike is al jaren een partner van Hypertherm en biedt de nieuwste producten, technologieën en oplossingen van Hypertherm aan voor haar snijmachines die in-house worden ontworpen en geproduceerd.

Voordelen
“Hun aanbeveling en geboden oplossing sloot perfect aan bij onze behoeften en ze dachten echt mee over welke machine het beste zou passen bij onze behoeften”, vertelt Martijn Vis, eigenaar van Vis Staalbouw.  De installatie van de Koike machine met een Hypertherm HyPerformance HPR260XD-plasma stroombron en een automatische gasconsole heeft zijn bedrijf aanzienlijke voordelen opgeleverd.
Zo gaat de programmering van taken veel sneller. Het proces van het laden van nieuwe taken/dxf-bestanden in de CNC is veel sneller door de grotere verbindingssnelheid in het kantoor en een upgrade van het besturingssysteem. Nu duurt het slechts enkele minuten om een taak voor te bereiden, terwijl dit in het verleden gemiddeld een uur kostte. Dit verbeterde de productiviteit aanzienlijk aangezien de machine bijna altijd operationeel is en de beschikbare productietijd volledig wordt benut.

Ook de snijkwaliteit is verbeterd. De kwaliteit van randen verbeterde als gevolg van de HyDefinition geventileerde nozzle-technologie van Hypertherm. Deze gepatenteerde technologie levert consistente snijkwaliteit gedurende een langere periode, wat resulteert in lagere operationele kosten en minder dure uitvaltijd. Met HPR260XD-plasma van Hypertherm is er minder hoekigheid en minimale baardvorming, wat de noodzaak voor secundaire bewerkingen bij het snijden van onderdelen volledig wegneemt.

Levensduur slijtdelen
Een derde voordeel is de langere levensduur van de slijtdelen.  Slijtdelen gaan ongeveer tien keer langer mee als gevolg van de LongLife-technologie van Hypertherm, die de gelijkmatige aan- en afvoer van de elektrische en de gasstroom nauwgezet regelt om erosie van de elektrode en de nozzle te beperken. De automatische gasconsole garandeert de juiste gasinstelling gedurende het gehele snijproces, wat resulteert in een verbeterde levensduur van slijtdelen.
Tot slot wijst Vis op de grotere veelzijdigheid: “De toorts met snelkoppeling en automatische gasconsole maken snelle wisseling tussen snijprocessen mogelijk en maken onze activiteiten flexibeler en veelzijdiger.”

Naast de Koike – HyPerformance HPR260XD mechanische plasmasnijmachine, heeft Vis ook een zuurstofgasmachine die wordt gebruikt om het dikke koolstofstaal te snijden (ongeveer 5% van de totale productie). In het verleden moest Vis enkele werkzaamheden uitbesteden als gevolg van beperkingen in
de productiecapaciteit; met de nieuwe machine kan Vis alle taken in de eigen faciliteit uitvoeren en ook nog extra projecten aannemen. De nieuwe machine heeft de productiviteit met bijna 50% doen stijgen tot ruim 150 ton in 2014.

“Onze operators moesten natuurlijk eerst wel wennen aan de nieuwe machine en de andere manier van werken, omdat nu bijvoorbeeld de gasinstellingen al automatisch waren ingesteld, maar ze zijn ontzettend blij met de nieuwe machine en alle extra projecten die we nu uit kunnen voeren. In eerste instantie hebben we ons gericht op het leren van de basis en vanaf nu zullen we de functies en mogelijkheden onderzoeken en verkennen om optimaal gebruik te kunnen maken van onze nieuwe machine.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Metalix moderniseert deel plasmasnijcapaciteit

25-03 Eén schip kan tot wel 10.000 ton gesneden en gevormd staal bevatten. Een enorme…

Plaatbewerking

Koike bezorgt De Boer forse uitbreiding snijcapaciteit

08-03 Met de installatie van beide machines heeft De Boer zijn investeringsprogramma Plasma 2.0 afgerond.…

Plaatbewerking

Aan de Stegge Snijtechniek investeert in plasma- en autogeen snijden

22-02 De afmetingen van de machine zijn 3.000 x 6000 mm, wat in de toekomst…

Uncategorized

Slijtdelen voor extreem afgeschuind plasmasnijden

20-01 Hypertherm introduceert nieuwe slijtdelen voor snijden met extreme afschuining voor het Maxpro200 LongLife plasmasnijsysteem…

Plaatbewerking

De Boer Snijbedrijf breidt plasma snijcapaciteit fors uit

07-09 De Boer Snijbedrijf in Uitgeest breidt de bestaande plasma snijcapaciteit (Koike Versagraph 6000/400A) uit…

Plaatbewerking

Metamorfose MWA krijgt gestalte met twee topmachines

26-05 ‘Snijspecialist’ staat er nu nog met grote letters op de voorgevel van het bedrijfspand…

Plaatbewerking

Plasmasnijsysteem Q klaar voor Industrie 4.0

03-11 De Duitse fabrikant Kjellberg Finsterwalde heeft zijn nieuwe plasmasnij-installatie Q geïntroduceerd. De Q 3000…

Plaatbewerking

Nieuwe slijtdelensets voor XPR-snijsystemen

06-03 Hypertherm, fabrikant van industriële snijsystemen en -software, is begonnen met de verzending van slijtdelensets…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV