Ponskransen voor ondergrondse fietsenstalling

0
139

Voor een ondergrondse fietsenstalling in Den Haag levert Hoogenboom Staal 33 stervormige ponskransen ter ondersteuning en voor het stutten van de constructie. Met een looptijd van enkele maanden worden diverse ponskransen in verschillende dikten geleverd.

Hoogenboom Staal in Nieuwveen produceert met tien medewerkers producten als units voor de offshore, maar ook trappen, balustraden, hekwerken en constructiewerk. “Wij zijn begonnen als trappenbouwer”, zegt directeur Ton Hoogenboom. “Vanuit die specialisatie hebben wij contacten opgedaan. Zo belde een tevreden werkvoorbereider die wij kenden vanwege een opdracht voor een trap met de vraag of wij ook constructiewerk konden doen. In principe kunnen wij alles met staal en zodoende zij wij verder gegroeid.”

Certificering
Voor de ondergrondse fietsenstalling in Den Haag produceert Hoogenboom Staal momenteel ponskransen in een speciale stervorm. Deze kransen zorgen voor stabiliteit van de betonvloer en Hoogenboom Staal is verantwoordelijk voor het bewerken, samenstellen en lassen van deze stalen onderdelen. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd in opdracht van civiel aannemersbedrijf Mobilis, dat Hoogenboom Staal de opdracht gunde vanwege de snelheid en de Executieklasse 3-certificering. “Voor ons biedt deze certificering een mogelijkheid ons te onderscheiden van andere staalmontagebedrijven die hetzelfde kunnen, maar misschien niet willen”, zegt Hoogenboom. “Het kost ons veel administratieve werkzaamheden, maar het levert ook mooie projecten op.” Zo leverde Hoogenboom Staal eerder de trappen op het Centraal Station te Utrecht.

Vakmensen
Nadat de handtekening onder de opdracht was gezet, zijn direct lengtebalken en voorbewerkte platen besteld en in de werkplaats in Nieuwveen op lengte gemaakt. Levertijd was een belangrijke eis voor Mobilis en Hoogenboom ziet daarom het belang in van certificeringen en goed personeel. “Dankzij onze gecertificeerde lassers halen wij projecten zoals deze binnen”, aldus Hoogenboom. “We zijn dan ook altijd op zoek naar nieuwe collega’s, maar vakmensen zijn schaars. Vooral omdat wij met onze werkzaamheden eigenlijk alleskunners zoeken.

Hoogenboom Staal
Dankzij haar gecertificeerde lassers haalt Hoogenboom projecten zoals die voor de ponskransen voor een ondergrondse fietsenstalling binnen.

Administratie
Belangrijk onderdeel van de Executieklasse 3-certificering is de administratie. “Elk onderdeel van de ponskrans heeft een eigen nummer”, verklaart Hoogenboom. “Vervolgens krijgt de ponskrans zelf ook nog een uniek nummer, dat in het product wordt geschreven. Dat nummer vertelt vervolgens welke lasser welke werkzaamheden heeft uitgevoerd, zodat achteraf altijd te herleiden is dat een gecertifieerde lasser aan het product heeft gewerkt en zo is ook altijd terug te vinden welke samenstelling het eindproduct heeft opgeleverd.”
Inmiddels zijn de eerste 19 ponskransen geleverd en is het staalbedrijf druk bezig met de resterende producten. In de zomer van dit jaar dient de gehele productie compleet te zijn.

www.hoogenboomstaal.nl