Populairste kotterkop van BIGKAISER is universeel

0

De EWN 2-152 van BIGKAISER is de populairste kotterkop in het assortiment van Heku Tools. Veel mensen denken dat je hiermee alleen boringen kunt kotteren, maar allerlei accessoires maken hem tot een universele kotterkop.

Jan Herweijer van Heku Tools, specialist in verspanen en opspantechniek, denkt wel te weten waarom juist deze kop zo populair is onder metaalbewerkers in Nederland. “Het is een robuuste, universele kotterkop, die tegelijk heel nauwkeurig is dankzij de compacte, stabiele bouw. Het is juist deze combinatie van kenmerken waarmee hij uitblinkt. Verder valt deze korte en compacte kotterkop in het bereik waarin veel wordt gekotterd. Met de EWN 2-152 zijn boringen mogelijk van 2 tot en met 152 mm.”

Ook de onderscheidt deze kotterkop van de Zwitserse producent BIGKAISER zich door een grote nonius. Is deze heel klein, zoals bij veel andere koppen, dan kan de gebruiker nauwelijks aflezen wat hij verstelt en is het moeilijk de kop op de juiste maat te zetten. De nonius van de EWN 2-152 is duidelijk af te lezen. Er zit bovendien een extra nonius op zodat hij per 0,002 mm kan worden ingesteld. Herweijer noemt ook de betrouwbaarheid en de lange levensduur als onderscheidende kenmerken. “Er zijn kotterkoppen die al 30 jaar probleemloos en nog steeds even nauwkeurig kotteren.”

Dankzij allerlei accessoires is de EWN 2-152 veel universeler inzetbaar dan veel mensen denken. Hierdoor is terugwaarts kotteren, kopsteken en buitendiameters kotteren mogelijk. Dat blijkt uit de onderstaande drie plaatjes. De meest linkse kop is de EWN 2-152 om standaard gaten mee te kotteren. Deze is uitgerust met een stang en een vlerk aan de buitenkant, waarmee een diameterbereik tot 152 mm wordt afgedekt. De kop in het midden is uitgerust met een kopsteekbeiteltje voor het eenvoudig en efficiënt maken van O-ring groeven. Daarnaast de kop voor buitenkotteren. Hiermee is het bijvoorbeeld mogelijk om efficiënt de pen te produceren die aan een product zit gesmeed. Deze kun je op een freesbank leggen en dan buitenkotteren, alsof je een as kottert. Helemaal rechts de kop voor terugwaarts kotteren. De kotterkoppen zijn naast de modulaire CK6 verbinding leverbaar met diverse andere connecties zoals Capto C6, HSK63A, DIN69871 SK40 en MAS BT40. Verder zijn de kotterkoppen van de 112 serie verkrijgbaar met een inwendige schroefdraad zodat ze heel eenvoudig op een ER spantanghouder geschroefd kunnen worden voor gebruik met aangedreven gereedschappen op draaibanken. Uiteraard is deze serie kotterkoppen ook verkrijgbaar als digitale versie met aflezing op de eigen display of op een smartphone of tablet via de BIGKAISER app.