Praktische voorbeelden van KI op Hannover Messe

Machines die worden bestuurd door het gebruik van kunstmatige intelligentie, robots die in staat zijn om zelfstandig te leren, systemen voor de recycling van elektrische batterijen, software die de C02-uitstoot van hele fabrieken kan meten en een veilige gegevensruimte voor de Europese industrie. Het komt allemaal aan bod op de Hannover Messe, ’s werelds grootste industriebeurs die volgende week (22-26 april) wordt gehouden in Hannover.

De innovatiekracht van de bedrijven die op de Hannover Messe aanwezig zijn, is volgens organisator Deutsche Messe-groep groter dan ooit.

“De innovatiekracht van de bedrijven die op de Hannover Messe aanwezig zijn, is groter dan ooit”, zegt Jochen Köckler, voorzitter van de raad van bestuur van de Deutsche Messe-groep. “Onze exposerende bedrijven zullen technologieën presenteren die de industrie in staat stellen om over de hele wereld concurrerend en duurzaam te produceren.”

Intelligente en CO2-neutrale productie

De innovaties die op de beurs te zien zijn, zullen draaien om intelligente en CO2-neutrale productie, AI, waterstof en energieoplossingen. “Onze exposanten zullen laten zien dat een concurrerende en duurzame industrie ook in Europa mogelijk is. Dit vereist echter een betrouwbaar regelgevend kader – een kader dat innovatie en ondernemerschap bevordert”, aldus Köckler.

4000 Exposanten

De oplossing ligt in het samenspel van automatisering, digitalisering en elektrificatie, brede cross-industry en grensoverschrijdende samenwerking en een duidelijke politieke koers. Met 4.000 exposanten, een recorddeelname uit de politiek en Noorwegen als partnerland is de Hannover Messe hiervoor het ideale platform. “Bezoekers zijn op zoek naar antwoorden op de vraag hoe ze verstandig gebruik kunnen maken van automatisering, kunstmatige intelligentie, de modernste aandrijftechniek, hernieuwbare energiebronnen en waterstof. Het is precies dit soort expertise die onze exposanten op de Hannover Messe bieden”, legt Köckler uit.

Technologiereuzen

Tot de exposerende bedrijven behoren wereldwijde technologiereuzen zoals AWS, Bosch, Google, Microsoft, SAP, Schneider Electric en Siemens, evenals middelgrote technologieleiders zoals Beckhoff, Festo, Phoenix Contact, Rittal, SEW-Eurodrive en Harting. Gerenommeerde onderzoeksinstituten zoals Fraunhofer en KIT (het Karlsruhe Institute of Technology) en meer dan 300 start-ups staan ook in de startblokken in de beurshallen. De exposerende bedrijven komen uit 60 verschillende landen, met de top vijf landen bestaande uit Duitsland, China, Turkije, de Verenigde Staten en Italië.

In Hannover kunnen ook politici de technologische oplossingen voor de uitdagingen van de huidige tijd ervaren. Er worden dan ook meer dan 300 delegaties van over de hele wereld verwacht, onder leiding van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, die samen met de Noorse premier Jonas Gahr Støre de Hannover Messe zal openen.

Kunstmatige intelligentie

“De snelheid waarmee AI-oplossingen hun intrede doen in de industrie is adembenemend. Bedrijven moeten nu investeren en vooral hun werknemers kennis laten maken met de mogelijkheden die AI biedt als ze niet willen achterblijven bij de concurrentie”, zegt Köckler.

Concrete toepassingen kunnen op de Hannover Messe uit de eerste hand worden bekeken: robots die met spraak kunnen worden bestuurd, machines die automatisch fouten detecteren en systemen die stilstand verminderen door middel van voorspellend onderhoud. Generatieve AI zal een rol spelen op veel beursstands en zal ook worden besproken op het conferentiepodium op de beurs – inclusief de deelname van de Duitse AI-pionier Jonas Andrulis, wiens bedrijf Aleph Alpha een alternatief wil bieden voor de overheersende AI-modellen die de voorkeur genieten van Amerikaanse en Chinese bedrijven.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Waterstoftruck VDL blikvanger op NL Paviljoen Hannover Messe

17-04 De Nederlandse hightech industrie presenteert zich weer met het NL Paviljoen in hal 8…

Toeleveren

Altair met AI voor engineering en productie op Hannover Messe

15-04 Altair laat van 22 tot en met 26 april (hal 17, stand D25) onder…

Verspanen

Nieuwe tools Schunk maken toegang tot automatisering eenvoudiger

01-04 “Automatisering is de sleutel tot een gezonde, efficiënte en verantwoordelijke industrie”, benadrukt Timo Gessmann,…

Automatisering

‘KI en gebrek aan jong talent grootste uitdagingen ooit voor productietechniek’

30-01 Hij zal zich als WGP-president bijzonder gaan inzetten voor twee belangrijke gebieden die een…

Automatisering

Schmalz toont effectieve handling met KI

25-10 De Schmalz Solution KIT ivOS (Industrial Vision Operating System) vereenvoudigt de geautomatiseerde verwerking van…

Toeleveren

Hannover Messe 2024: klimaatneutrale oplossingen voor de industrie

18-10 Het concurrentievermogen vergroten, het klimaat beschermen en de welvaart stimuleren – dit zijn de…

Automatisering

KI maakt productie efficiënter

04-07 “In de toekomst willen we AI gebruiken om het totale systeem van laser, optica,…

Automatisering

Beter lassen in scheepsbouw met KI

17-04 Betrouwbare en tegelijkertijd effectieve lasprocessen zijn van groot belang in de scheepsbouw. Geautomatiseerde processen…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV