Precisie draadvonkmachine Mitsubishi voor werkstukken tot 1250 mm

Mitsubishi breidt de lijn draadvonkmachines uit met de MV4800R-Connect. Vergeleken met de MV2400R beschikt de nieuwe machine over een groter bereik in de X- en Y-as. Gebleven is de Tubular direct drive. Dit is de zelf ontwikkelde wrijvingsloze aandrijving, die garant staat voor hoge nauwkeurigheden.

Ondanks het 50 procent grotere werkbereik haalt de draadvonkmachine Mitsubishi MV4800R-Connect dezelfde nauwkeurigheid als de kleinere modellen van de producent.

Precisiecomponenten worden groter. Engineers willen ook in grote werkstukken hogere nauwkeurigheden en ultra lage oppervlakteruwheden. Ondanks dat de nauwkeurigheden van andere verspanende technologieën verbeterd zijn, blijft draadvonken de beste oplossing voor  de allerhoogste nauwkeurigheid of haarscherpe contouren. Daarom heeft Mitsubishi Electric het snijoppervlak van de nieuwe MV4800R-Connect vergroot.

Tubular direct drives

Ondanks het 50 procent grotere werkbereik, haalt deze Mitsubishi draadvonkmachine dezelfde nauwkeurigheid als de kleinere modellen. Dat komt met name door de Tubular Shaft motor, een uniek type direct drive motor. Mitsubishi Electric heeft deze ontwikkeld en produceert ze volledig in eigen huis. Colin Jennings, Area Sales manager en vonkspecialist bij Dymato, legt uit: “Als je stator en rotor langzaam draait dan voel je het als de polen wisselen. Bij de overgang van Noord naar Zuid voel je even weerstand. Dit is wat er ook gebeurt bij een gewone lineaire aandrijving wat tot een vibratie kan leiden die je terugziet in het werkstukoppervlak en nauwkeurigheid. Mitsubishi Electric past daarom het Tubular direct drive concept toe, waardoor je geen enkel effect hebt van het omkeren van de polen. Deze aandrijving werkt volledig wrijvingsloos.”

Mitsubishi Electric past in de nieuwe draadvonker het Tubular direct drive concept toe, waardoor er geen enkel effect is van het omkeren van de polen. Deze aandrijving werkt volledig wrijvingsloos.

Mitsubishi Electric past in de nieuwe draadvonker het Tubular direct drive concept toe, waardoor er geen enkel effect is van het omkeren van de polen. Deze aandrijving werkt volledig wrijvingsloos.

Om dit te realiseren gebruikt de machinebouwer niet-ijzerhoudende schijfmagneten met een buis erom heen (daar komt de naam Tubular vandaan). Hierover verplaatst zich de motor. Dit aandrijfconcept is uniek. Vergelijkbare aandrijvingen komen voor in de medische industrie; ze worden bijvoorbeeld toegepast in MRI-scanners. Om een optimaal beeld van de patiënt te genereren moet de scanunit heel gelijkmatig bewegen. De kleinste hapering of trilling heeft al een negatieve invloed op het beeldresultaat. Als enige fabrikant van draadvonkmachines ter wereld past Mitsubishi Electric deze aandrijftechnologie toe in de draadvonkmachines. Ook de elektronica en besturing die hiervoor nodig is wordt in eigen huis ontwikkeld en gebouwd. Mitsubishi garandeert de positioneernauwkeurigheid van 2 µm over de volledige lengte dan ook twaalf jaar.

Constructie basis voor precisie

De nauwkeurigheid van de MV4800R-Connect draadvonkmachine komt daarnaast uit de constructie: het is een vastbedmachine, met een van Meehanite gietijzer gegoten machine frame. Het werkstuk staat stil; de draad beweegt. “Hierdoor ontstaat er geen kruistafel effect met een bewegende watermassa”, verduidelijkt Colin Jennings  De aandrijvingen zijn dusdanig  gepositioneerd, om het voordeel van de Tubular direct drive motoren maximaal te benutten. Voor de snelle communicatie tussen de sensoren, besturing en aandrijving gebruikt Mitsubishi Electric snelle polymer optical fiber bekabeling. Deze geeft de signalen 400% sneller door. Het resultaat is een hogere haalbare nauwkeurigheid en oppervlakteruwheid van Ra 0,12 µm bij een hogere productiviteit.

De MV4800R-Connect is een vastbedmachine, met een van Meehanite gietijzer gegoten machine frame. Het werkstuk staat stil; de draad beweegt. Ook dit zorgt voor nauwkeurigheid.

De MV4800R-Connect is een vastbedmachine, met een van Meehanite gietijzer gegoten machine frame. Het werkstuk staat stil; de draad beweegt. Ook dit zorgt voor nauwkeurigheid.

Snelle herinvoer draad na breuk

Alle draadvonkmachines van Mitsubishi beschikken standaard over het ‘crash protection system’. Bij de geringste weerstand die de machine detecteert tijdens een verplaatsing, stopt de MV4800R-Connect met een terugtrek beweging in tegengestelde richting om schade te voorkomen. Treedt er toch onverhoopt draadbreuk op, dan kan de machine deze automatisch terug invoeren in de vonkspleet ter plaatse zonder dat er eerst moet worden teruggekeerd naar de startpositie. Dit levert een aanzienlijke tijdwinst op. De draadvonkmachine beschikt hiervoor over de mogelijkheid om de draad te rekken en te strekken voordat deze wordt ingevoerd. De dunste draad waarmee de Mitsubishi Electric MV4800R-Connect kan snijden heeft een diameter van 0.15 mm.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Röders combineert drie-assig frezen en slijpen in grootformaat

22-06 De nieuwe drie-assige RXU2000 van Röders is ontworpen voor het leveren van hoge prestaties…

Plaatbewerking

Tuwi dealer van Mitsubishi lasers en Astes4 sorteersystemen

24-05 Commercieel directeur Marco Mans noemt de twee nieuwe vertegenwoordigingen belangrijk voor Tuwi: “We zien…

Verspanen

Röders introduceert compacte, modulaire automatisering

20-12 Röders heeft de RCF 150 voor het eerst voorgesteld tijdens EMO Milano 2021. Hier…

Automatisering

Hanwha cobot voorprogrammeren is verleden tijd dankzij 3D Vision

18-10 Daarnaast werd er als Nederlandse primeur de nieuwe Hanwha 3D Vision RAIV gepresteerd. Deze…

Automatisering

Hanwha cobot dag met primeur

06-10 Ook komen overige innovaties, ontwikkelingen en klant cases aan bod. Ook is er deze dag…

MetavakNieuws

Dymato toont slimme en geautomatiseerde verspaning

08-09 Zowel De Nederlandse Metaaldagen in september als METAVAK in oktober maken van Smart Industry…

Verspanen

SteRK CNC floreert op enkelstuksproductie

08-09 SteRK CNC is gestart met een gebruikte freesmachine. Sinds de eerste klant zich meldde,…

Featured

NLR bevordert luchtvaartinnovatie met draadvonktechnologie

28-06 De behoefte aan een klimaatneutrale luchtvaart brengt een versnelling in de ontwikkeling van nieuwe…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X