Precisie draadvonkmachine Mitsubishi voor werkstukken tot 1250 mm

Mitsubishi breidt de lijn draadvonkmachines uit met de MV4800R-Connect. Vergeleken met de MV2400R beschikt de nieuwe machine over een groter bereik in de X- en Y-as. Gebleven is de Tubular direct drive. Dit is de zelf ontwikkelde wrijvingsloze aandrijving, die garant staat voor hoge nauwkeurigheden.

Ondanks het 50 procent grotere werkbereik haalt de draadvonkmachine Mitsubishi MV4800R-Connect dezelfde nauwkeurigheid als de kleinere modellen van de producent.

Precisiecomponenten worden groter. Engineers willen ook in grote werkstukken hogere nauwkeurigheden en ultra lage oppervlakteruwheden. Ondanks dat de nauwkeurigheden van andere verspanende technologieën verbeterd zijn, blijft draadvonken de beste oplossing voor  de allerhoogste nauwkeurigheid of haarscherpe contouren. Daarom heeft Mitsubishi Electric het snijoppervlak van de nieuwe MV4800R-Connect vergroot.

Tubular direct drives

Ondanks het 50 procent grotere werkbereik, haalt deze Mitsubishi draadvonkmachine dezelfde nauwkeurigheid als de kleinere modellen. Dat komt met name door de Tubular Shaft motor, een uniek type direct drive motor. Mitsubishi Electric heeft deze ontwikkeld en produceert ze volledig in eigen huis. Colin Jennings, Area Sales manager en vonkspecialist bij Dymato, legt uit: “Als je stator en rotor langzaam draait dan voel je het als de polen wisselen. Bij de overgang van Noord naar Zuid voel je even weerstand. Dit is wat er ook gebeurt bij een gewone lineaire aandrijving wat tot een vibratie kan leiden die je terugziet in het werkstukoppervlak en nauwkeurigheid. Mitsubishi Electric past daarom het Tubular direct drive concept toe, waardoor je geen enkel effect hebt van het omkeren van de polen. Deze aandrijving werkt volledig wrijvingsloos.”

Mitsubishi Electric past in de nieuwe draadvonker het Tubular direct drive concept toe, waardoor er geen enkel effect is van het omkeren van de polen. Deze aandrijving werkt volledig wrijvingsloos.

Mitsubishi Electric past in de nieuwe draadvonker het Tubular direct drive concept toe, waardoor er geen enkel effect is van het omkeren van de polen. Deze aandrijving werkt volledig wrijvingsloos.

Om dit te realiseren gebruikt de machinebouwer niet-ijzerhoudende schijfmagneten met een buis erom heen (daar komt de naam Tubular vandaan). Hierover verplaatst zich de motor. Dit aandrijfconcept is uniek. Vergelijkbare aandrijvingen komen voor in de medische industrie; ze worden bijvoorbeeld toegepast in MRI-scanners. Om een optimaal beeld van de patiënt te genereren moet de scanunit heel gelijkmatig bewegen. De kleinste hapering of trilling heeft al een negatieve invloed op het beeldresultaat. Als enige fabrikant van draadvonkmachines ter wereld past Mitsubishi Electric deze aandrijftechnologie toe in de draadvonkmachines. Ook de elektronica en besturing die hiervoor nodig is wordt in eigen huis ontwikkeld en gebouwd. Mitsubishi garandeert de positioneernauwkeurigheid van 2 µm over de volledige lengte dan ook twaalf jaar.

Constructie basis voor precisie

De nauwkeurigheid van de MV4800R-Connect draadvonkmachine komt daarnaast uit de constructie: het is een vastbedmachine, met een van Meehanite gietijzer gegoten machine frame. Het werkstuk staat stil; de draad beweegt. “Hierdoor ontstaat er geen kruistafel effect met een bewegende watermassa”, verduidelijkt Colin Jennings  De aandrijvingen zijn dusdanig  gepositioneerd, om het voordeel van de Tubular direct drive motoren maximaal te benutten. Voor de snelle communicatie tussen de sensoren, besturing en aandrijving gebruikt Mitsubishi Electric snelle polymer optical fiber bekabeling. Deze geeft de signalen 400% sneller door. Het resultaat is een hogere haalbare nauwkeurigheid en oppervlakteruwheid van Ra 0,12 µm bij een hogere productiviteit.

De MV4800R-Connect is een vastbedmachine, met een van Meehanite gietijzer gegoten machine frame. Het werkstuk staat stil; de draad beweegt. Ook dit zorgt voor nauwkeurigheid.

De MV4800R-Connect is een vastbedmachine, met een van Meehanite gietijzer gegoten machine frame. Het werkstuk staat stil; de draad beweegt. Ook dit zorgt voor nauwkeurigheid.

Snelle herinvoer draad na breuk

Alle draadvonkmachines van Mitsubishi beschikken standaard over het ‘crash protection system’. Bij de geringste weerstand die de machine detecteert tijdens een verplaatsing, stopt de MV4800R-Connect met een terugtrek beweging in tegengestelde richting om schade te voorkomen. Treedt er toch onverhoopt draadbreuk op, dan kan de machine deze automatisch terug invoeren in de vonkspleet ter plaatse zonder dat er eerst moet worden teruggekeerd naar de startpositie. Dit levert een aanzienlijke tijdwinst op. De draadvonkmachine beschikt hiervoor over de mogelijkheid om de draad te rekken en te strekken voordat deze wordt ingevoerd. De dunste draad waarmee de Mitsubishi Electric MV4800R-Connect kan snijden heeft een diameter van 0.15 mm.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Kennissessies met Dymato en Röders

15-04 Dymato, de Benelux-vertegenwoordiging van het Duitse Röders, neemt 16 april opnieuw deel aan Manufacturing…

Bedrijf en Economie

Dymato en Hyundai Wia samen op weg naar groei in België

06-03 De machineleverancier uit Veenendaal verwacht in de tweede helft van dit jaar een verkoopkantoor…

TechnishowNieuws

Dymato legt nadruk op totaaloplossingen

05-03 De presentatie van Dymato zal opvallend zijn. De i20 WRC rally-auto van Hyundai Motorsport…

Verspanen

Dymato presenteert baanbrekende technologieën

08-11 Röders heeft al zijn expertise samengebracht in het nieuwe RPT600 DSH vijfassige bewerkingscentrum, dat…

Verspanen

Dymato klaargestoomd voor ‘Next Generation’

03-10 Werner Meijer heeft als interim directeur in verschillende sectoren gewerkt, waaronder de logistiek. Hij…

Verspanen

Ontdek Röders HSC tijdens de Manufacturing Technology Conference

16-06 Ingenieurs en ontwikkelaars van OEM’s hebben niet altijd voldoende kennis over productietechnologie en de…

Verspanen

Werner Meijer nieuwe directeur Dymato

14-06 Ingrid en Theo Coffeng hebben Dymato in de afgelopen jaren uitgebouwd tot een succesvolle…

Verspanen

Dagelijkse leiding Dymato in handen van nieuw management team

30-03 Theo en Ingrid hebben Dymato uitgebouwd tot een succesvolle vertegenwoordiger van de machinefabrikanten Hyundai…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV