Prima Industrie stapt in 3D metaalprinten

15

Het Italiaanse Prima Industrie heeft haar nieuwe merk Prima Additive gelanceerd. Dit concentreert zich op complete oplossingen voor de metal powder bed fusion en de direct metal deposition technologieën, alsmede op applicatie-ondersteuning en uitgebreide services.

Prima Additive is de derde divisie van Prima Industrie, naast Prima Power (laser- en plaatbewerkingsmachines) en Prima Electro (laserbronnen en industriële electronica).

Met het nieuwe merk betreedt Prima officieel de innovatieve en snel groeiende markt van additieve productie van metalen onderdelen. De omvang hiervan bedroeg in 2017 naar schatting 7,3 miljard dollar en de jaarlijkse groei bedraagt gemiddeld 22 procent.

Het doel van de nieuwe afdeling is voortdurende innovatie op het gebied van lasers voor de materiaalbewerking. Ook zet Prima Additive zich in om hindernissen die er nog zijn voor bedrijven om te gaan 3D metaalprinten weg te nemen. Daartoe wordt kennis beschikbaar gesteld voor voorontwikkeling en constructie via procesoptimalisatie en -configuratie tot aan het testen van onderdelen en de ontwikkeling van normen. Prima Additive kan klanten ook ondersteunen bij het ontwerpen en bouwen van een prototype in haar applicatiecentrum.

Het productenpalet van Prima Additive zal beide additieve productietechnieken afdekken: poederbed gebaseerd lasersmelten (Powder Bed Fusion, PBF) en Direct Metal Deposition (DMD). Het principe van PBF is laag voor laag opbouwen: de energie van de laserbron smelt het poedermateriaal, dat zich vervolgens bij het afkoelen vasthecht. Laag voor laag wordt het onderdeel zo opgebouwd. Deze techniek wordt vooral gebruikt voor onderdelen met complexe geometrieën. Het principe van DMD is gebaseerd op een hoge procesnelheid: de laserbron zorgt voor thermische energie om het metaalpoeder dat in het focuspunt van de laserstraal wordt gesproeid te smelten, zodat de gesmolten deeltjes op het onderdeel worden opgebracht. Deze techniek is vooral interessant om onderdelen toe te voegen aan bestaande werkstukken ter aanpassing, coating of reparatie.

Facebook Comments