Processen metaalbedrijven steeds duurzamer

Metaalbedrijven zetten steeds meer stappen om duurzaam te ondernemen. Veel bedrijven in de metaalsector steken inmiddels volop tijd en moeite in de ontwikkeling van milieuvriendelijke productiemethoden. Dit heeft grote gevolgen voor de bedrijfsvoering. Vaak begint deze bij het reduceren van grondstofgebruik en afvalstromen. Ook besparingen op het gebied van energie en het gebruik van groene stroom zijn belangrijke speerpunten. Metaalbedrijven willen op deze manier hun steentje bijdragen aan een schoon milieu. Het is de metaalsector kortom menens en dat werd in mei nog eens onderstreept met de ondertekening van een convenant.

Duurzaamheid bij metaalbedrijven

Er zijn verschillende goede voorbeelden te vinden van metaalbedrijven die hun productieprocessen verduurzamen. Bij Staco, een toonaangevende producent van roosters, is duurzaamheid bijvoorbeeld verheven tot één van de kernwaarden. Dit betekent dat het bedrijf bij alle besluiten, productiemethoden en producten nagaat hoe zaken milieuvriendelijk aangepakt kunnen worden. Dit leidde onder meer tot de toepassing van het zogenaamde cradle-to-cradle-principe bij de productie van roosters.

Een ander voorbeeld is E-MAX. Dit bedrijf maakt duurzame aluminiumprofielen. Duurzaam werken is in de gehele bedrijfsvoering van E-MAX doorgevoerd. Het bedrijf wekt zelf energie op middels zonnepanelen. Het vervoer van de producten geschiedt met Euro-6 vrachtwagens, want dat beperkt de CO2-uitstoot. Bij de productie van de aluminiumprofielen gebruikt E-MAX bij voorkeur gerecycled aluminium.

Ook toeleveranciers voor de metaalindustrie zijn van belang om de gehele productieketen van duurzaamheid te doordringen. Kluthe Benelux is in dit opzicht een prachtig voorbeeld. Het bedrijf is toonaangevend in de oppervlaktebehandeling van metaal. Bij de ontwikkeling van producten let Kluthe op de juiste balans tussen economie, mens en milieu. Hierbij komen onder andere duurzame grondstoffen, recycling, energiebesparing en schone productieprocessen om de hoek kijken. Zo levert Kluthe producten die reeds bij een lage verwerkingstemperatuur en lage dosering effectief in het gebruik zijn.

Circulaire productieprocessen

Eindgebruikers vragen om duurzame producten en de overheid stelt strengere eisen qua duurzaamheid. De metaalsector moet zich dus meer gaan richten op duurzame en circulaire businessmodellen. Metaalbedrijven verbruiken tijdens de productie veel energie. Op het vlak van energiebesparing liggen dus grote kansen. Circulair produceren vermindert bovendien de afhankelijkheid van nieuwe grondstoffen. Het recyclen van producten biedt in de metaalsector echt enorm veel mogelijkheden.

Convenant MVO metaalindustrie ondertekend

Duurzaamheid is een onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Om het werken aan verantwoorde metaalketens te bevorderen, ondertekende de metaalsector op 23 mei 2019 een convenant. Internationaal verantwoord ondernemen en het terugdringen van misstanden op het gebied van milieu en mensenrechten vormen hierbij het doel. Denk hierbij aan zowel de ecologische als de sociale effecten van de inkoop van diensten en grondstoffen door metaalbedrijven. Door het convenant ontstaat een belangrijke samenwerking en krachtenbundeling om zaken effectief aan te pakken. Omdat Nederlandse metaalbedrijven erg afhankelijk zijn van het importeren van grondstoffen, is er een verhoogd risico op het schenden van onder meer milieunormen. Een gezamenlijke en internationale aanpak is daarom van groot belang. Onder de ondertekenaars van het convenant bevinden zich onder andere Tata Steel Nederland, Century Aluminum Vlissingen, Climax Molybdenum, E-MAX Aluminium Profielen, Eurometaux, Uzimet, VNMI en Wuppermann Staal Nederland.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Nieuw kabinet moet zorgen voor MKB-vriendelijke energietransitie

03-06 Door de onevenredig grote stijging van de energierekening en de beperkte toegang tot subsidies,…

MetaalNieuws Extra IM

Steeds meer waardering voor ambachtslieden

12-04 Om met die laatste te beginnen; het vak van bakker wordt tegenwoordig meer gewaardeerd…

Bedrijf en Economie

Resato duurzaamste bedrijf van Drenthe

16-11 Resato International uit Assen is uitgeroepen tot Hét Duurzaamste Bedrijf van Drenthe 2020. Resato is…

3D

Hoeveel kost het hebben van een 3D printer?

24-10 Veel mensen verwachten dat 3D printen een dure techniek is, maar eigenlijk valt dit…

Toeleveren

Fors besparen op energie met metaalverwerking

25-02 Bij sommige bedrijven lijkt besparen op energie onmogelijk. Bijvoorbeeld bij de hoogovens in IJmuiden…

Toeleveren

Veilig, gezond en milieubewust

18-09 Duurzaam en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen zijn al geruime tijd een belangrijk deel van de…

Bedrijf en Economie

Metaalbedrijf Den Oudsten kiest voor zonne-energie

02-09 De nieuwe generaties bij Nederlandse bedrijven kiezen steeds vaker voor lange termijn oplossingen op…

Bedrijf en Economie

Metallurgische industrie acht klimaatopgave haalbaar

19-06 De klimaatdoelstellingen zijn onder voorwaarden haalbaar voor de metallurgische industrie en gieterijen. Dit blijkt…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X