100 jaar Kluthe Benelux: 100 jaar duurzame chemie

Kluthe Benelux bestaat honderd jaar. Wat in 1919 begon als een moderne ‘electrische verffabriek’, is nu een internationaal toonaangevend specialist in oppervlaktebehandeling. Directeur Jeroen Westerveld: “Wij bewijzen dat chemie en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan.”

Het is 1919 in Alphen aan den Rijn. Trekschuiten en huifkarren worden volgeladen met verfbussen van de firma De Graaff & Baas. Twee ambitieuze jonge schilders zijn samen een verffabriekje gestart dat snel een grote naam is tot ver buiten Alphen. Willem de Graaff en Dirk Baas zijn hun tijd ver vooruit. Terwijl de meeste machines in die jaren nog worden aangedreven door stoom, beschikt hun ‘electrische verffabriek’ al over moderne elektromotoren. Daardoor kunnen ze klanten voorzien van een grote diversiteit aan hoogwaardige verf- en laksoorten. Niet veel later produceren ze als een van de eerste fabrikanten muurverven op basis van acrylaatharsen – een innovatief unicum voor die tijd.

Onderzoek en innovatie
Een eeuw later is de verffabriek van toen uitgegroeid tot een internationaal toonaangevend specialist in oppervlaktebehandeling. In 1972 ging De Graaff & Baas op in het Duitse chemieconcern Chemische Werke Kluthe. Het bedrijf ontwikkelt innovatieve producten voor alle soorten metaaloppervlaktebehandeling, zoals metaalbewerkingsvloeistoffen, reinigers, corrosiebeschermers en producten voor de behandeling van afvalwater. Vanaf dat moment groeide De Graaff & Baas uit tot de voorpost van Kluthe in Europa. Zo stond de voormalige verffabrikant onder andere aan de basis van Kluthe-vestigingen in het Verenigd Koninkrijk en Spanje. Vanaf 2000 ging De Graaff & Baas verder onder de naam Kluthe Benelux. Het bedrijf is internationaal actief voor onder andere de auto-industrie (OEM’s), haar toeleveranciers, de metaal- en lakverwerkende industrie en de grafische sector.

Chemie in balans
Kluthe Benelux beschikt over een geavanceerd eigen laboratorium en Technical Center. Daar ontwikkelt het bedrijf specifieke (maatwerk) chemische producten en procedés voor haar klanten. Waar chemie vaak lijkt te botsen met het milieu, ziet Kluthe Benelux juist kansen. Voor directeur Jeroen Westerveld (45) is het jubileum dan ook vooral reden om vooruit te kijken. “Alles wat wij doen, doen wij vanuit onze bedrijfsfilosofie: harmony in chemistry”, vertelt Westerveld. “In ons werk zijn wij continu op zoek naar de juiste balans tussen mens, milieu en economie: hoe kan het nóg beter, nóg schoner en hoe benutten we nóg meer kansen? Dat doen we door te werken met duurzame grondstoffen en met innovatieve processen. En door onze producten optimaal op elkaar af te stemmen, voorkomen we verspilling en focussen we op hergebruik van grondstoffen en energie.”

Minder energie, minder kosten
Kluthe investeert veel in onderzoek en innovatie en is daardoor een koploper op het gebied van duurzame chemie. Oud-directeur Jan Westerveld (70): “Als chemiebedrijf hebben we ook een maatschappelijke functie. Wij willen een leefbare wereld overdragen aan onze kinderen en kleinkinderen. Dat betekent dat we moeten investeren in slimme technologieën en schone productieprocessen. Daarom ontwikkelt Kluthe producten die veilig zijn voor mens en milieu en die al effectief zijn in lage doseringen en bij lage verwerkingstemperaturen. Dat biedt voordelen voor zowel onze klanten als het milieu: minder afval, minder energieverbruik, langere standtijden en dus kostenbesparend.”

Partnership met de klant
Honderd jaar geleden zagen Willem de Graaff en Dirk Baas het al: wie succes wil hebben, zet de klant altijd centraal. Dat nauwe contact met klanten is nog altijd essentieel voor Kluthe Benelux. Jeroen Westerveld: “Wij gaan altijd een partnership aan met onze klanten. We kijken, luisteren en denken mee om samen tot een optimaal resultaat te komen. Bedrijven die werken met de producten van Kluthe, kunnen daarom ook rekenen op on-site management: technische ondersteuning op locatie. Onze applicatietechnici adviseren bij de juiste toepassing van onze producten en procedés. Van de juiste doseringen tot de ideale procesparameters – alle relevante aspecten worden regelmatig geëvalueerd en waar nodig aangepast.”

Tomeloze inzet
Honderd jaar Kluthe Benelux – Westerveld is trots op wat het bedrijf heeft bereikt. Dankzij het pionierswerk van De Graaff & Baas, maar vooral dankzij de tomeloze inzet van alle collega’s en medewerkers door de jaren heen. Jeroen Westerveld: “Van laboratorium, productie en binnendienst tot receptie, administratie en accountmanagers: we doen het allemaal samen. Samen zetten we ons in voor onze klanten, voor onze omgeving én voor elkaar. Zo zorgen we samen dat Kluthe Benelux een topbedrijf is en blijft.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Oppervlaktetechniek

MetaalNieuws thema/special Oppervlaktetechniek

03-05 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Bedrijf en Economie

Boessenkool kan innovaties versnellen

27-01 Dankzij een financiering van Oost NL vanuit het Innovatiefonds Overijssel kan Machinefabriek Boessenkool uit…

Materialen

IJzersterk en superlicht

27-01 Boikon uit Leek en GKN Fokker uit Hoogeveen slaan samen met enkele andere partijen…

Bedrijf en Economie

Tweekoppige aansturing Reesink Production

15-01 Per 1 februari vormen Patrik Roelofs en Rens Veeneman de directie van Reesink Production…

Automatisering

Staka koopt deel van ABB’s schakelkastenproductie

15-01 ABB en de Staka Groep hebben overeenstemming bereikt over de verkoop van een substantieel…

Bedrijf en Economie

LOA Full Surface Group neemt ook Aldor over

14-01 Met de overname van Aldor in Weert per 1 januari, heeft LOA Full Surface…

Bedrijf en Economie

Fiscaal voordeel bij investeren in duurzame technieken

08-01 Het kabinet trekt in 2020 extra geld uit om investeringen in milieu- en klimaatvriendelijke…

Bedrijf en Economie

VOF neemt metaalbedrijf Van Wijngaarden uit Houten over

18-12 Het Verenigd Ondernemers Fonds heeft samen met ondernemer Aart Koster metaalbedrijf Van Wijngaarden uit…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X