Productieve en nauwkeurige instap 5-assige machine

Hyundai Wia brengt nauwkeurig 5-assig CNC frezen binnen handbereik van een brede groep metaalbedrijven. Het nieuwe bewerkingscentrum KF3500/5A positioneert zich namelijk als oplossing voor bedrijven die een 5-assige CNC-machine zoeken die nauwkeurig, snel en universeel inzetbaar is.

Highspeed spindels, korte gereedschapwisseltijden en highspeed rollengeleidingen in alle lineaire assen, zorgen ervoor dat ook de kleinere toeleverancier met het nieuwe bewerkingscentrum KF3500/5A een hoge productiviteit kan halen.

Het verticale bewerkingscentrum KF3500/5A onderscheidt zich op een aantal punten. Zoals de aandrijving van de A- en C-as (Ø350 mm met een bereik van respectievelijk 150° en 360°). Hyundai Wia kiest hier niet voor de klassieke wormwielaandrijving maar voor een roller gear cam aandrijving. Dit type aandrijving levert zowel een hoger koppel als een hogere stijfheid. Dit zorgt ervoor dat 85% van het koppel (maximaal 118 Nm) beschikbaar blijft, waar bij een wormwielaandrijving de verliezen oplopen tot 40%.

Tegelijkertijd is deze aandrijving veel stijver wat de nauwkeurigheid van de draai-zwenkas van de 5-asser ten goede komt. Als de tafel (maximale belasting 250 kilogram) vol belast wordt met 235 Nm, bedraagt de doorbuiging slechts 45 µm, vergeleken met 100 µm bij een klassieke wormwielaandrijving. Dit vertaalt zich bij de KF3500/5A in een hogere nauwkeurigheid en méér productiviteit door de snellere positionering van de tafel. De A-as haalt 30 omwentelingen per minuut, de C-as 40. De aandrijving die Hyundai Wia toepast in deze instap 5-assige machine garandeert ook op langere termijn nauwkeurigheid.

Alles voor extra productiviteit

Hyundai Wia maakte bij de ontwikkeling van deze nieuwe 5-asser gebruik van de jarenlange ervaring met het bouwen van hoogwaardige CNC-machines. De productiviteits- en duurzaamheidseisen die de automobielindustrie aan CNC-machines stelt, zijn leidend voor de machinebouwer. Het nieuwe 5-assig bewerkingscentrum staat dan ook voor de nieuwe generatie CNC-machines voor het bewerken van complexe producten én efficiënt 5-zijden bewerken. De highspeed spindels (van 12.000-15.000 en 20.000 toeren per minuut), de korte gereedschapwisseltijd van 3,4 seconden en de highspeed rollengeleidingen in alle lineaire assen, zorgen ervoor dat ook de kleinere toeleverancier met deze machine een hoge productiviteit kan halen. Niet-productieve tijden worden verder verkort door de ijlgang van 36 m/min in de X- en Y-as.

Drie spindeltypes

De Koreaanse machinebouwer geeft de verspaners de keus uit drie spindeltypes voor de KF3500/5A. Hierdoor is voor elk type bewerking, maximaal volume verspanen of hoge oppervlakte nauwkeurigheden frezen, het juiste type beschikbaar. Standaard is een 12.000 toeren direct drive spindel (maximaal vermogen 18,5 kW en 118 Nm koppel). Hetzelfde vermogen en koppel zijn beschikbaar in de 15.000 toerenspindel.

Tot slot is er nog een 20.000 toerenspindel van het type Built-in leverbaar. Deze levert 22 kW vermogen bij een maximaal koppel van 98 Nm. Deze Built-in spindel kenmerkt zich door minimale vibraties. In combinatie met de stijfheid van de Hyundai Wia KF3500/5A zorgt dat voor lage oppervlakteruwheden bij het 5-assig frezen van complexe vormen, zoals matrijzen en gereedschappen. Optioneel kunnen alle drie de spindeltypen voorzien worden van koeling door de spindel tot maximaal 70 bar.

Magazijn tot 60 posities

In de Nederlandse toeleveringsindustrie draait het vooral om kleinere en middelgrote series. De productiviteit wordt mede bepaald door het aantal beschikbare gereedschapsposities in het magazijn. Dat geldt zeker bij robotbelading. Hyundai-Wia levert de KF3500/5A standaard met 30 gereedschapsposities (BBT40) in het magazijn. Als optie kan dit uitgebreid worden naar 40 stuks of eventueel zelfs 60. Hiermee kan men in onbemande uren langer doorwerken aan verschillende producten, terwijl in de bemande uren de CNC-operators minder tijd kwijt zijn omdat ze méér gereedschappen standaard in de machine kunnen laten zitten. De korte gereedschapwisseltijd van 3,4 seconden (spaan tot spaan) draagt verder bij aan de hoge productiviteit van de nieuwe 5-asser.

Ergonomisch op klein oppervlak

Ruimte is kostbaar in de moderne machinefabriek. Tegelijkertijd zijn ergonomie en de toegankelijkheid van een CNC-machine belangrijk. Hyundai Wia weet beide te combineren in de KF3500/5A. De totale machine (inclusief spanenafvoer) neemt namelijk slechts 6,5 vierkante meter in beslag (2,85 bij 2,28 m). De machine is geschikt voor belading van bovenaf met een kraan of een gantry loader voor automatisch beladen. Ondanks de smalle breedte van iets meer dan 2 meter, opent de deur over in totaal 1 meter. Hierdoor kan de CNC-operator heel goed bij de tafel komen voor het instellen van de machine en het opspannen van werkstukken. Achter de compacte buitenmaten van de KF3500/5A gaat een werkbereik schuil van 600 bij 655 bij 500 mm (XYZ).
Hyundia Wia wordt in Nederland vertegenwoordigd door Dymato in Veenendaal.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Röders combineert drie-assig frezen en slijpen in grootformaat

22-06 De nieuwe drie-assige RXU2000 van Röders is ontworpen voor het leveren van hoge prestaties…

Verspanen

Nieuwe Makino’s NTS Norma gaan 24/7 produceren

10-01 De 5-assige bewerkingscentra zijn geleverd door Laagland, dat het machineprogramma van Makino sinds ruim…

Verspanen

Röders introduceert compacte, modulaire automatisering

20-12 Röders heeft de RCF 150 voor het eerst voorgesteld tijdens EMO Milano 2021. Hier…

Automatisering

Hanwha cobot voorprogrammeren is verleden tijd dankzij 3D Vision

18-10 Daarnaast werd er als Nederlandse primeur de nieuwe Hanwha 3D Vision RAIV gepresteerd. Deze…

Automatisering

Hanwha cobot dag met primeur

06-10 Ook komen overige innovaties, ontwikkelingen en klant cases aan bod. Ook is er deze dag…

MetavakNieuws

Dymato toont slimme en geautomatiseerde verspaning

08-09 Zowel De Nederlandse Metaaldagen in september als METAVAK in oktober maken van Smart Industry…

Verspanen

SteRK CNC floreert op enkelstuksproductie

08-09 SteRK CNC is gestart met een gebruikte freesmachine. Sinds de eerste klant zich meldde,…

Verspanen

Precisie draadvonkmachine Mitsubishi voor werkstukken tot 1250 mm

30-06 Precisiecomponenten worden groter. Engineers willen ook in grote werkstukken hogere nauwkeurigheden en ultra lage…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X