Productieve en nauwkeurige instap 5-assige machine

Hyundai Wia brengt nauwkeurig 5-assig CNC frezen binnen handbereik van een brede groep metaalbedrijven. Het nieuwe bewerkingscentrum KF3500/5A positioneert zich namelijk als oplossing voor bedrijven die een 5-assige CNC-machine zoeken die nauwkeurig, snel en universeel inzetbaar is.

Highspeed spindels, korte gereedschapwisseltijden en highspeed rollengeleidingen in alle lineaire assen, zorgen ervoor dat ook de kleinere toeleverancier met het nieuwe bewerkingscentrum KF3500/5A een hoge productiviteit kan halen.

Het verticale bewerkingscentrum KF3500/5A onderscheidt zich op een aantal punten. Zoals de aandrijving van de A- en C-as (Ø350 mm met een bereik van respectievelijk 150° en 360°). Hyundai Wia kiest hier niet voor de klassieke wormwielaandrijving maar voor een roller gear cam aandrijving. Dit type aandrijving levert zowel een hoger koppel als een hogere stijfheid. Dit zorgt ervoor dat 85% van het koppel (maximaal 118 Nm) beschikbaar blijft, waar bij een wormwielaandrijving de verliezen oplopen tot 40%.

Tegelijkertijd is deze aandrijving veel stijver wat de nauwkeurigheid van de draai-zwenkas van de 5-asser ten goede komt. Als de tafel (maximale belasting 250 kilogram) vol belast wordt met 235 Nm, bedraagt de doorbuiging slechts 45 µm, vergeleken met 100 µm bij een klassieke wormwielaandrijving. Dit vertaalt zich bij de KF3500/5A in een hogere nauwkeurigheid en méér productiviteit door de snellere positionering van de tafel. De A-as haalt 30 omwentelingen per minuut, de C-as 40. De aandrijving die Hyundai Wia toepast in deze instap 5-assige machine garandeert ook op langere termijn nauwkeurigheid.

Alles voor extra productiviteit

Hyundai Wia maakte bij de ontwikkeling van deze nieuwe 5-asser gebruik van de jarenlange ervaring met het bouwen van hoogwaardige CNC-machines. De productiviteits- en duurzaamheidseisen die de automobielindustrie aan CNC-machines stelt, zijn leidend voor de machinebouwer. Het nieuwe 5-assig bewerkingscentrum staat dan ook voor de nieuwe generatie CNC-machines voor het bewerken van complexe producten én efficiënt 5-zijden bewerken. De highspeed spindels (van 12.000-15.000 en 20.000 toeren per minuut), de korte gereedschapwisseltijd van 3,4 seconden en de highspeed rollengeleidingen in alle lineaire assen, zorgen ervoor dat ook de kleinere toeleverancier met deze machine een hoge productiviteit kan halen. Niet-productieve tijden worden verder verkort door de ijlgang van 36 m/min in de X- en Y-as.

Drie spindeltypes

De Koreaanse machinebouwer geeft de verspaners de keus uit drie spindeltypes voor de KF3500/5A. Hierdoor is voor elk type bewerking, maximaal volume verspanen of hoge oppervlakte nauwkeurigheden frezen, het juiste type beschikbaar. Standaard is een 12.000 toeren direct drive spindel (maximaal vermogen 18,5 kW en 118 Nm koppel). Hetzelfde vermogen en koppel zijn beschikbaar in de 15.000 toerenspindel.

Tot slot is er nog een 20.000 toerenspindel van het type Built-in leverbaar. Deze levert 22 kW vermogen bij een maximaal koppel van 98 Nm. Deze Built-in spindel kenmerkt zich door minimale vibraties. In combinatie met de stijfheid van de Hyundai Wia KF3500/5A zorgt dat voor lage oppervlakteruwheden bij het 5-assig frezen van complexe vormen, zoals matrijzen en gereedschappen. Optioneel kunnen alle drie de spindeltypen voorzien worden van koeling door de spindel tot maximaal 70 bar.

Magazijn tot 60 posities

In de Nederlandse toeleveringsindustrie draait het vooral om kleinere en middelgrote series. De productiviteit wordt mede bepaald door het aantal beschikbare gereedschapsposities in het magazijn. Dat geldt zeker bij robotbelading. Hyundai-Wia levert de KF3500/5A standaard met 30 gereedschapsposities (BBT40) in het magazijn. Als optie kan dit uitgebreid worden naar 40 stuks of eventueel zelfs 60. Hiermee kan men in onbemande uren langer doorwerken aan verschillende producten, terwijl in de bemande uren de CNC-operators minder tijd kwijt zijn omdat ze méér gereedschappen standaard in de machine kunnen laten zitten. De korte gereedschapwisseltijd van 3,4 seconden (spaan tot spaan) draagt verder bij aan de hoge productiviteit van de nieuwe 5-asser.

Ergonomisch op klein oppervlak

Ruimte is kostbaar in de moderne machinefabriek. Tegelijkertijd zijn ergonomie en de toegankelijkheid van een CNC-machine belangrijk. Hyundai Wia weet beide te combineren in de KF3500/5A. De totale machine (inclusief spanenafvoer) neemt namelijk slechts 6,5 vierkante meter in beslag (2,85 bij 2,28 m). De machine is geschikt voor belading van bovenaf met een kraan of een gantry loader voor automatisch beladen. Ondanks de smalle breedte van iets meer dan 2 meter, opent de deur over in totaal 1 meter. Hierdoor kan de CNC-operator heel goed bij de tafel komen voor het instellen van de machine en het opspannen van werkstukken. Achter de compacte buitenmaten van de KF3500/5A gaat een werkbereik schuil van 600 bij 655 bij 500 mm (XYZ).
Hyundia Wia wordt in Nederland vertegenwoordigd door Dymato in Veenendaal.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

De Verspaningstafel: “Corona geeft machine-ontwikkeling boost”

07-04 Machinebouwers hebben het afgelopen jaar niet op de rem getrapt als het op machine-ontwikkelingen…

Verspanen

Precisie CNC-draaien en compleet bewerken met nieuwe Hyundai Wia SE2200LSY

26-01 De 19 verschillende modellen zorgen voor een passende oplossing voor elke order, van 2-assig…

Verspanen

Hyundai Wia introduceert grote vijf-assige XF8500 met box-in-box principe

21-12 Hyundai Wia, heeft de XF8500 geïntroduceerd. Dit vijfassige verticale bewerkingscentrum is de nieuwste telg…

Verspanen

Spontane actie SteRK CNC

30-11 ‘Een spontane actie’. Zo noemt Roy Kurvers van SteRK CNC in Echt zijn beslissing…

Plaatbewerking

Jan en Heleen zijn trots op Rolin Metaal

21-10 Harde werkers waren Heleen van der Linde en Jan de Roo altijd al. Maar…

Verspanen

Hop Machines voorziet Mazcom van eerste 5-asser

24-09 Hop Machines heeft een groot 5-assig bewerkingscentrum van YCM geleverd bij Mazcom Metaaltechniek in…

Verspanen

Hanwha XD26II-V langdraaier als alternatief voor CNC-draaimachines

14-09 Dymato uit Veenendaal haalt de nieuwe Hanwha XD26II-V langdraaimachine naar de Nederlandse markt. Dankzij…

Automatisering

Dymato onderscheiden door Hanwha Robotics

11-03 Tijdens de Hanwha Partner dagen in Frankfurt heeft Theo Coffeng namens Dymato een award…

Metaalnieuws inBeeld

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

19/10/2020

Veel investeringen in de plaatbewerking

X