Proefplatenstation Tata Steel versnelt ontwikkeling nieuwe staalsoorten

Tata Steel Nederland heeft haar Warmbandwalserij in IJmuiden uitgebreid met een proefplatenstation. Dit is uniek in zijn soort en maakt het razendsnel testen van staaleigenschappen, en controle en certificering van elke rol staal mogelijk. Hierdoor worden de doorlooptijden verkort bij zowel de ontwikkeling van nieuwe staalsoorten als de levering van staal aan klanten.

Het nieuwe proefplatenstation in de Warmbandwalserij maakt het razendsnel testen van staaleigenschappen, en controle en certificering van elke rol staal mogelijk.

De uitbreiding is de meest recente in een serie investeringen en versterkt de positie van het staalbedrijf in de markt voor dikker, sterker en slijtvaster staal. “Dankzij ons investeringsprogramma blijven we in de Champions League van de staalindustrie spelen”, aldus Tom Eussen, lid van de Raad van Bestuur van Tata Steel Nederland en Managing Director van Tata Steel IJmuiden. “Het nieuwe station is een belangrijke investering waardoor we sneller de kwaliteit van ons staal kunnen beoordelen en sneller aan onze klanten kunnen leveren.”

Nieuwe staalsoorten

“Investeringen zoals deze stellen ons in staat om nieuwe staalsoorten te ontwikkelen, zoals slijtvaststaal, ultrahoogsterktestaal en buizenstaal”, vervolgt Eussen. “In combinatie met de mogelijkheid voor klanten om hun scope 3-emissies te verlagen via Zeremis Carbon Lite en Zeremis Delivered, blijven we onze positie in een zeer concurrerende staalmarkt versterken.”

Dikker, sterker, slijtvaster

In de Warmbandwalserij – een hal van ongeveer 1 kilometer lang – worden plakken staal van 22,5 cm dik en 8 tot 12 meter lang verhit in een oven en vervolgens uitgewalst. Het staal kan hier zo dun als 1,5 mm worden gemaakt. Daarna wordt het gekoeld en opgerold. Door dit proces van opwarmen, walsen en afkoelen kan nauwkeurig het door de klant gewenste staal worden gemaakt.

De ingebruikname van het proefplatenstation is de meest recente in een serie investeringen in de Warmbandwalserij. Deze investeringen zijn specifiek gericht op het produceren van dikker, sterker en slijtvaster staal. Dit staal wordt gebruikt in veeleisende toepassingen zoals trucks en trailers, graafmachines, hijskranen en mijnbouw en voor pijpleidingen voor transport van gas, water en waterstof. Klanten stellen hoge eisen aan de kwaliteit van het staal. Op hun verzoek en volgens internationale normen moeten staaleigenschappen uitgebreid via testcertificaten gegarandeerd worden, per rol staal of kleine batch. Snel kunnen bemonsteren en testen is daarom essentieel.

Het proefplatenstation kan volledig automatisch het complete productiespectrum bemonsteren, van normaal tot ultrahoogsterktestaal, waarbij staaldiktes tot 25 mm kunnen worden uitgesneden. Monsters worden ook heet uitgenomen, waardoor de capaciteit van het aantal rollen dat bemonsterd kan worden substantieel is toegenomen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

Danieli en Tenova gaan basic engineering doen voor Groen Staal-plan Tata Steel

27-05 Danieli is een wereldwijde leverancier van technologie voor de ijzerproductie. Tenova is een pionier…

Materialen

Principeakkoord Tata Steel en Gedia voor levering Zeremis groen staal

28-02 Het Duitse bedrijf ontwikkelt en produceert lichtgewicht structurele carrosseriedelen en chassiscomponenten voor veel toonaangevende…

Materialen

Tata Steel lanceert milieuvriendelijke bezorgservice

13-11 Hiermee kunnen klanten hun zogenaamde scope 3-emissies en andere emissies die verband houden met…

Materialen

Tata Steel gaat in staalproductie CO2-arm zink gebruiken

12-09 De gesloten overeenkomst dekt een aanzienlijk deel van Tata Steel’s zinkbehoefte en stelt bijvoorbeeld…

Materialen

Tata Steel versterkt samenwerking met Wuppermann

28-08 Met het versterken van hun samenwerking onderstrepen de bedrijven hun commitment aan het leveren…

Materialen

Grootse modernisering hoogoven 6 Tata Steel

20-03 “Dit wordt de laatste keer dat we zo’n grootscheepse operatie bij een hoogoven uitvoeren”,…

Toeleveren

Onder de rook van de Hoogovens

27-02 Ontmoet de familie Can. De spanningen lopen de laatste tijd nogal op. Terwijl oma…

Materialen

World Steel Association erkent Tata Steel als CO2-efficiënte staalfabriek

29-11 Tata Steel werkt al jaren aan het verminderen van de CO2-uitstoot. De CO2-intensiteit van…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV