Q -Fin presenteert SmartLink

Q-Fin Quality Finishing Machines presenteert op de Blechexpo onder andere de vrijstaande slakkenmepper DS600, die is genomineerd voor een Blechexpo Award. Ook zal er veel aandacht zijn voor Q-Fin SmartLink, waarmee de machinebouwer uit Bergeijk laat zien dat haar machines ‘Industrie 4.0 ready’ zijn.

Accountmanager Patrick van Scherpenseel van Q-Fin demonstreert de mogelijkheden van SmartLink middels een app op zijn tablet-pc.

Zoals de meeste aanbieders van ontbraammachines is Q-Fin verhuisd naar hal 5 van het beurscomplex in Stuttgart. Hier heeft de Nederlandse finish-specialist de beschikking over een stand van ruim 100 vierkante meter, dat is 2,5 keer zo groot als de vorige keer. Hiermee is er alle ruimte om een groot deel van het leveringsprogramma te laten zien.

Compacte F1200 XL

Een van de noviteiten is de F1200 XL, die in Nederland onlangs reeds is geïntroduceerd op de Nederlandse Metaaldagen en METAVAK. De F1200 XL is een compacte finishmachine met maar liefst vier bewerkingsstations op nog geen 1,5 meter. Hiermee is het mogelijk om na het ontbramen en afronden van kanten en sparingen een fijne slijpstructuur als eindfinish op de plaatdelen te zetten.

Daarnaast wordt de slakkenmekker DS600 (ook is de bredere DS1200 leverbaar) getoond. Slak ontstaat vooral bij plasma- en autogeen snijden en wordt steeds vaker machinaal afgeslagen in plaats van handmatig met hamer en beitel. Maar doorgaans is de slakkenmepper geïntegreerd in de ontbraammachine. Dat geeft ongewenste troep (grote brokstukken slak) in de machine.

Om dat te voorkomen heeft Q-Fin een aparte slakkenmepper ontwikkeld. Deze wordt op de Blechexpo in een lijn met een SER600 getoond. Zo wordt een praktijksituatie nagebootst, waarmee het effect van apart slakken verwijderen inzichtelijk wordt gemaakt. De SER600 is een ontbraam- en slijpmachine met vijf bewerkingsstations voor het aanbrengen van een grote afronding (R2) op staaldelen.

Finishen plaatwerkdelen tot 1500 mm

Ook presenteert Q-Fin voor het eerst op een beurs de grote F 1500, waarmee het finishen van plaatwerkdelen tot 1500 mm breed mogelijk is. Deze machine is geschikt voor ontbramen, afronden, slijpen, finishen, slakken verwijderen en oxidehuid verwijderen.

Daarnaast is er de Pro Set (een combinatie van de F200 XL ontbraam- en slijpmachine voor (zeer) kleine plaatwerkdelen en de WES3000 natwerkende afzuiger) voor het finishen van metalen producten tot 200 mm breed. En natuurlijk is er ook ruimte gereserveerd voor de TopGrinder, een handbediende ontbraammachine voor semi-automatisch ontbramen, slijpen, kantafronden, slakken verwijderen en polijsten. De live demo’s met deze machine trekken altijd veel mensen naar de stand.

Automatische ontbraamstraat

Op een van de schermen op de stand worden beelden getoond van de automatische ontbraamstraat met een Q2S omkeerunit, die Q-fin reeds bij enkele klanten in Nederland heeft geïnstalleerd. Deze straat is uitgerust met twee F1200 ontbraammachines, twee WES6000 natwerkende afzuiginstallaties, twee IOC1200 invoer/uitvoertafels en een Q2S1200 omkeerunit voor het volautomatisch keren van grote plaatdelen en batches. Hierdoor kunnen deze delen in één doorgang dubbelzijdig worden ontbraamd.

SmartLink

Daarnaast zullen de beeldschermen ook worden benut om Q-Fin SmartLink te demonstreren. De software-ontwikkeling, die bij Q-Fin in eigen huis plaatsvindt, is de afgelopen maanden in een stroomversnelling geraakt, waardoor met recht kan worden gezegd dat de machines Industrie 4.0 ready zijn. De ontbraam- en finishmachines worden geleverd met een programma-keuze in het bedienmenu.

De machine-operator kan hierbij op het HMI-scherm kiezen uit een aantal vooringestelde programma’s, bijvoorbeeld voor een grote afronding, in combinatie met de juiste materiaaldikte. Daarnaast heeft hij de mogelijkheid om ook zelf programma’s in te zetten voor producten die in zijn bedrijf regelmatig terug komen.

Na het ijken van de borstels en de keuze van het juiste programma stelt de machine automatisch de juiste rotatie- en doorvoersnelheden in. Het programma geeft daarbij aan welke slijpmiddelen voor dit programma geplaatst dienen te worden.

Dit alles is nu tevens samengebracht in een app. Daarmee kunnen de machines ook op afstand worden ingesteld vanaf een tablet-pc. Medewerkers van Q-Fin zullen op de Blechexpo demonstreren dat ze met hun iPad niet alleen een ontbraammachine op de stand aan het werk kunnen zetten, maar ook bijv. een machine in de showroom in Bergeijk. De app kan worden gekoppeld aan een ERP-systeem en is voorzien van een barcodescanner om programma’s in te lezen.

Mogelijkheden als deze worden steeds meer door klanten gevraagd. Ze zijn ook belangrijk voor Q-Fin zelf, nu er steeds meer machines worden verkocht en geïnstalleerd in het buitenland. Dat gebeurt via adequaat opgeleide dealers met hun eigen service-dienstverlening, maar het is daarbij wel prettig dat vanuit Bergeijk kan worden meegekeken naar de machines. Bij problemen kan dan worden meegeholpen om snel een oplossing aan te dragen.

Q-Fin Quality Finishing Machines
Hal 5, stand 5407

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

4Innovators doen aan kruisbestuiving

22-11 Over drie dagen trok het evenement in totaal ruim 150 bezoekers. Dat was minder…

Bedrijf en Economie

Beleving Blechexpo en Schweisstec 2021 in lijn met eerdere beurzen

03-11 Toch mocht dat de pret niet drukken. Exposanten waren te spreken over de kwaliteit…

Bedrijf en Economie

20 jaar MetaalNieuws in jubileummagazine samengevat

27-10 In een speciaal jubileummagazine (A4-formaat) dat begin december zal gaan verschijnen blikken wij samen…

Plaatbewerking

Trumpf presenteert volautomatische zwenkbuigmachine

22-10 “Geen enkele andere zwenkbuiger op de markt kan dit prestatieniveau leveren qua dooshoogte en…

Plaatbewerking

Euromac laat klanten meegroeien in automatisering

22-10 Euromac zet hiervoor in op compacte en modulaire automatisering met systemen voor plaatbelading- en…

Plaatbewerking

Sterk duo in slitten en rolvormen

21-10 “ZMM Pobeda is onze belangrijkste partner”, vertelt Teun Pasterkamp. “De helft van onze omzet…

Plaatbewerking

Voortman met live online demo’s op Blechexpo

20-10 Via een live online verbinding met het Voortman Experience Center in Rijssen kunnen bezoekers…

Plaatbewerking

Steeds meer efficiency

20-10 “80 procent van de doorlooptijd van een order komt voor rekening van niet-productieve neventijden”,…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X