R-Vent Netherlands verkort doorlooptijd met planningssoftware

Om goed te kunnen concurreren was R-Vent Netherlands op zoek naar een softwareleverancier die hen kon voorzien van een detailplanning. Omdat alle bewerkingen die het bedrijf doet afhankelijk zijn van het product, de seriegrootte, het materiaal en het tijdstip van productie, had R-Vent Netherlands een flink aantal eisen. Uiteindelijk is gekozen voor Limis Planner, waarmee de standaard doorlooptijd is teruggebracht  van tien werkdagen naar vijf.

R-Vent Netherlands is onderdeel van De Bergschenhoek Groep, een familiebedrijf dat al 100 jaar bestaat. Verdeeld over verschillende bedrijven werken circa 350 medewerkers in de civiele techniek en watermanagementsystemen en lucht- en ventilatiesystemen. Deze ventilatiesystemen worden verkocht onder de naam R-Vent Netherlands en kwamen in de jaren ’50 in opkomst. In 1970 werd door De Bergschenhoek Groep een eerste machine aangeschaft die ronde metalen ventilatiebuizen kon maken. Na een aantal jaar werd uitgebreid met een extra productielocatie in Staphorst, waar op dit moment vooral sendzimir verzinkte, roestvaststalen en aluminium kanalen en daarbij ook de hulpstukken worden geproduceerd. De producten kennen een diameter van 80 tot 1250mm.

Partner voor detailplanning
Op de locatie Staphorst worden zo’n 7200 orders per jaar verwerkt. “Dat kunnen orders met seriegroottes van 1 stuks zijn, maar ook van bijvoorbeeld 3.000 stuks”, zegt Henk Mulder, Vestigingsleider en Manager Productie R-Vent Netherlands. “Alles is afhankelijk van het product en loopt door elkaar heen. Wanneer je een product maakt, heb je een aantal bewerkingen die je moet doen. Dat kan 1 bewerking zijn, maar het kunnen ook wel 17 zijn. De doorlooptijd van 1 bewerking kan ook sterk variëren, bijvoorbeeld 3 minuten, maar ook wel 8-12 uur. Om qua planning daarin inzicht te krijgen hadden we een planningssysteem nodig. Voorheen had de productieleider de planning in zijn hoofd, die wist waar dingen lagen en gebruikte ook af en toe Excel-lijsten. Op een gegeven moment was het gewoon niet meer te doen. We zijn dus echt op zoek gegaan naar een partner die ook detailplanning kon doen. Met een projectgroep hebben we een RFI opgesteld met 26 voorwaarden waaraan onze nieuwe software moest voldoen en we hebben Limis en een aantal anderen uitgenodigd. We hebben alle punten doorgelopen en Limis kon elke eis met ‘ja’ beantwoorden. Dat overtuigde ons dat we met Limis echt de beste partij hebben om dat wat wij willen op het gebied van detailplanning uit te voeren.

De producten die bij R-Vent Netherldans worden geproduceerd zijn voornamelijk uit sendzimir verzinkte, roestvaststalen en aluminium kanalen met een diameter van 80 tot 1250mm.

Toekomstplan
In de productcalculaties van R-Vent Netherlands zitten alle bewerkingen verwerkt. Iedere bewerking heeft een stukje instellen, bewerken en transport. De producent van ventilatiesystemen scant vanaf de start van een product totdat het helemaal klaar is. Daarvoor gebruikt het bedrijf een eigen ERP-systeem dat gekoppeld is aan Limis Planning. Tussen de twee pakketten wordt data uitgewisseld. “We hebben nu best veel bewerkingen van verschillende orders op één machine in de zogenoemde cluster staan”, aldus Mulder. “Limis Planner kijkt naar de onderliggende grondstoffen en maakt daar dan clusters van. Hiermee zorg je ervoor dat orders met gelijke grondstoffen achter elkaar worden verwerkt op de machine. Je behoudt daarmee de efficiency.” Om die efficiency te houden doet R-Vent Netherlands momenteel een maandag-vrijdag planning. “Maar de markt wil ook snel beleverd worden”, weet Mulder. “Bij ons krijgen de klantorders gelijk een hoogste prio (automatisch) en Limis Planner zorgt ervoor dat deze order vóór andere (voorraad)orders gaat. Levertijd heeft voor ons de hoogste prioriteit. Voor het gebruik van Limis Planner was dat tien werkdagen. We moesten de doorlooptijd wel verkorten om goed te kunnen concurreren. Klantorders die nu met spoed binnenkomen worden ook gewoon tussendoor gepland. Limis Planner houdt namelijk rekening met de prioriteit. Wat we verder nog in de software doen is de competentiematrix invullen. Je kunt bij de medewerkers aangeven welke machine hij of zij kan bedienen en welk product deze medewerker op welk niveau kan produceren. Om te voorkomen dat je in de problemen komt wanneer iemand ziek is, gebruiken we de 3 = 1 en 1 = 3 methodiek. Minimaal drie medewerkers moeten op een bewerking ingeleerd zijn en een medewerker moet minimaal drie bewerkingen kunnen doen. Limis Planner pakt automatisch de volgende geschikte medewerker voor die bewerking. Voor de efficiency en rust op de werkvloer houden we onze medewerkers graag op een bepaalde afdeling in de fabriek aan het werk. Dat kan je heel makkelijk instellen met de competentiematrix. Je wilt voor de efficiency voorkomen dat mensen vijf minuten van de ene naar de andere plek moeten lopen. En het brengt ook veel rust op de werkvloer!”

Planning en planner
R-Vent Netherlands en Limis werken al geruime tijd naar tevredenheid samen. Inmiddels kennen beide partijen elkaar nu 4,5 jaar en wordt er nog steeds samengewerkt. Zo heeft R-Vent Netherlands een aantal eigen wensen doorgeven die Limis vervolgens heeft ontwikkeld. “Plannen is en blijft hybride”, vertelt Elvedin Silic, Planner bij R-Vent Netherlands. “Je werkt nu eenmaal met mensen en machines en dat heeft altijd een factor onvoorzien. Ziekte, storingen, zoveel orders, materialen zijn soms moeilijk te bewerken. Limis Planner kan wel heel veel plannen, maar af en toe moet de finishing touch van de planner er overheen. Maar ik ben wel overtuigd dat je niet ontkomt aan een planning zoals met Limis Planner. Ook over de scheduling zijn we tevreden. Elke 15 minuten herplannen we. Dat kunnen wel 1.600 taken zijn. Bij ons is het soms 3 minuten instellen en 3 minuten bewerken. En dan komt de volgende bewerking weer en het moet allemaal achter elkaar door. De enige die dat kon was Limis en we hebben een stuk of 12 andere software leveranciers onderzocht. We hebben nu een systeem dat ons niet afhankelijk maakt van een productieleiding en de planning wordt gemaakt op basis van vooringestelde parameters, waardoor we nu mensonafhankelijk zijn. Als je een detailplanning wilt, ken ik geen ander pakket dat beter is dan Limis!”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Voortman zet grote stappen met nieuwe software

21-12 “We ontwikkelen ons naast machinebouwer tot een softwareontwikkelaar”, onderstreept marketing manager Michan Katerbarg de…

Plaatbewerking

Nieuwste Bystronic software bestuurt hele plaatwerkbedrijf

10-10 Bystronic had besloten dit jaar niet deel te nemen aan de zomereditie van de…

Plaatbewerking

Bystronic showt software-oplossingen op Experience Days

23-08 Inderdaad, dat zijn ook de dagen dat de TechniShow wordt gehouden. Bystronic neemt daar…

Automatisering

Halloy lanceert nieuwe ERP-software voor metaaltoelevering

21-06 De medewerkers van Halloy in Hengelo hebben samen tientallen jaren ervaring met de ontwikkeling…

Automatisering

Digitaliseringsvraagstukken voor maakindustrie staan centraal op Business Software Event

02-05 Digitaliseren als antwoord klinkt simpel, maar is in de praktijk voor veel bedrijven complex.…

Toeleveren

Technohub Ketenintegratie wil echte doorbraak realiseren

23-03 “We willen een echte doorbraak creëren, waarbij bedrijven in de keten lange termijn relaties…

MetaalNieuws Extra IM

De complete gids voor ERP-software voor de metaalindustrie

01-03 Dit is op zich al een enorme uitdaging, maar fabrikanten worden geconfronteerd met nog…

Plaatbewerking

JWM Metaalservice versnelt offerteproces

15-02 JWM Metaalservice wil de klanten zoveel mogelijk ontzorgen en toegevoegde waarde bieden en heeft…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen