RapidPro 2015: 3D-printen als productietechnologie

RapidPro maakt zich op voor de 5e editie. Meer dan ooit zal de beurs de hele keten van productidee tot realisatie laten zien. Er worden nieuwe 3D-printtechnieken toegelicht, zoals biomaterialen- en foodprinten. Fabrikanten kiezen de beurs in Veldhoven als het platform voor productlanceringen. En RapidPro wordt internationaler.

RapidPro groeit opnieuw. Er hebben zich 110 exposanten aangemeld voor de beurs op 3, 4 en 5 maart in de Koningshof in Veldhoven. Els van de Ven, beursmanager bij het Mikrocentrum: “We groeien zo’n 30 procent ten opzichte van vorig jaar.” Maar de beurs groeit ook nog in een ander opzicht: van twee naar drie dagen. Niet om méér bezoekers te trekken, wel om meer quality time te kunnen bieden. “We willen de bezoekers meer spreiden over de tijd, zodat de exposanten meer tijd hebben voor de bezoekers”, legt Van de Ven uit.

3D-printen wordt volwassen
Want aan de vooravond van de eerste lustrumeditie constateert zij dat de markt aan het veranderen is. En daar wordt op ingespeeld. “RapidPro is volwassen geworden, net als de markt die daarmee bezig is. Het is niet langer onze taak om awareness te creëren. Doel van de beurs is om mensen te laten beslissen of ze moeten kopen of niet”, zegt Els van de Ven. Ze is daarom blij dat vrijwel alle grote merken op RapidPro Industrial zijn vertegenwoordigd. EOS, Renishaw, ConceptLaser, 3D Systems en Voxeljet doen mee vanuit de metaalkant. AAE uit Helmond toont wat je met de metaalprinters van SLM Solutions kunt. Aan de kunststoffenkant doet onder andere Stratasys (via Seido Systems) mee, net als Prodways dat via NextStep 3D voor het eerst meedoet. Arburg neemt voor het eerst deel. De interesse van buitenlandse partijen groeit eveneens. Het Chinese Hangzhou Hongkai New Materials kiest RapidPro voor de lancering van de 3D-printmaterialen in de Europese markt. Kenniscentra doen mee, zoals Sirris, Universiteit Twente en Objexlab. Andere materialen dan kunststof en metaal komen ook aan bod, zo presenteert Admatec de mogelijkheden van keramiek 3D-printen en gaat het Fablab Maastricht in op foodprinten. Ook dienstverleners als 3D Worknet, Layerwise, Materialise, Melotte en RP2 zijn van de partij.

Impact 3D-printen op de wereld
Een belangrijk deel van het lezingenprogramma is eveneens gericht op de stap van bekend zijn met 3D-printen naar de toepassing ervan. Keynote spreker is Fried Vancraen, oprichter en ceo van Materialise, dat dit jaar het 25-jarig bestaan viert. Gijs Molsbergen, visionair en mede-oprichter van The Next Marketing, schetst op 4 maart de impact van 3D-printen op de wereld van 2025. Hij gaat in op hoe de technologie de samenleving dan kan hebben veranderd. Dat sluit enigszins aan op de VPRO Tegenlicht Meetup die op de tweede dag plaatsvindt. Naar aanleiding van dit TV-programma wordt op 4 maart van 16.00 tot 19.00 uur gediscussieerd over wat innovatieve productietechnieken voor de wereld betekenen, voor de werkgelegenheid, voor het milieu. In het forum zit onder andere Jalila Esaida. De tweede beursdag staat vooral in het teken van de mogelijkheden van 3D-printen in de medische wereld. En op de derde dag spreken onder andere Martin Forth (Envisiontec) en Sjef van Gastel (Objexlab) over respectievelijk 3D-printen in de juwelen- en machine-industrie.
Na afloop zijn de door de sprekers beschikbaar gestelde presentaties te downloaden via www.rapidpro.nl.

Industrial en Home Professional
Enkele jaren geleden heeft Mikrocentrum een scheiding aangebracht tussen RapidPro Industrial en RapidPro Home Professional. Ook dit jaar is deze scheiding er. Bij Home Professional staan vrijwel alle aanbieders van desktop 3D-printers en toebehoren en zijn er dagelijks lezingen en workshops. Daar is ook een presentatie bij door een professionele gebruiker, die een homeprinter dagelijks inzet in zijn bedrijf. Els van de Ven: “De twee segmenten groeien naar elkaar toe, mede doordat de bedrijven aan de home professional kant zich heel goed ontwikkelen. Fabrikanten zoals Atum 3D, dat een DLP-printer heeft gebouwd, beweegt richting de industrie. Dat is een interessante ontwikkeling. Moeten we in 2016 deze scheiding nog handhaven?”

RapidPro wordt gehouden op 3,4 en 5 maart in de Koningshof in Veldhoven. Het evenement is elke dag van 9.30 tot 17.00 uur toegankelijk. Zowel expositie als het congres zijn gratis te bezoeken. Vooraf aanmelden is mogelijk via de beurswebsite.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Procesoptimalisatie is topic bij Ceratizit op EMO Milano

30-09 Aan de hand van live demonstraties wordt getoond hoe bewerkingsprocessen geoptimaliseerd kunnen worden met…

3D

Vliegende start met Design for Additive Manufacturing

14-09 Toonaangevende bedrijven vervangen in rap tempo traditionele ontwerpen door DfAM modellen die sterker, lichter,…

3D

ARBURG en Balluff produceren na doorbraak sensoren met 3D-printer

10-08 Voor taken in de automatiseringstechniek zijn sensoren in geïndividualiseerde vorm interessant omdat ze op…

3D

AM Solutions belicht Additive Manufacturing in zesdelige liveserie

22-05 AM Solutions, onderdeel van de Rösler Group belicht deze en andere interessante vragen in…

Verspanen

Hermle wordt dienstverlener op gebied van Additive Manufacturing

05-03 De naam MPA staat voor Metal-Powder-Application, een proces dat ongeveer zeven jaar geleden door…

Verspanen

Fraunhofer Project Center AMBITION bevordert AM in maakindustrie

23-11 Fraunhofer Project Center is met AMBITION een nieuw project gestart om de toepassing van…

3D

Formnext vindt alleen virtueel plaats

02-09 Formnext, de internationale vakbeurs voor additive manufacturing, zal dit jaar alleen virtueel plaatsvinden. Dat…

Verspanen

Metav technologie-etalage voor productiebedrijven

27-02 De complete procesketen van de metaalbewerking staat in de focus van de vakbeurs Metav,…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X