Eriks bevordert met 3D-printen cultuur van innovatie

Eriks in Alkmaar omarmt het UltiMaker 3D-printecosysteem om te voldoen aan de veranderende behoeften van zijn diverse klantenbestand. De multi-productspecialist levert een breed scala aan hoogwaardige werktuigbouwkundige componenten en diensten.

De meeste 3D-printers van Eriks zijn bedoeld voor prototyping, op maat gemaakte mallen, armaturen en gereedschappen voor productie- of onderhoudsdoeleinden.

De meeste 3D-printers van Eriks zijn bedoeld voor prototyping, op maat gemaakte mallen, armaturen en gereedschappen voor productie- of onderhoudsdoeleinden. In de loop van de tijd heeft het bedrijf het gebruik van 3D-printen voor onderdelen voor eindgebruik omarmd, waarbij gebruik wordt gemaakt van een verscheidenheid aan materialen om te voldoen aan specifieke vereisten zoals hittebestendigheid, voedselveiligheid of EMD-veiligheid.

Job van de Sande, Head of Engineering bij Eriks, wijst op de veelzijdigheid van 3D-printen, waardoor de productie van flexibele of stijve componenten mogelijk is, die zijn afgestemd op diverse toepassingen, waaronder het optimaliseren van assemblage- of productieprocessen, kwaliteitsgereedschappen en veiligheidsuitrusting. Hij benadrukt het belang van UltiMaker in de 3D-printreis: “We hebben UltiMaker tot ons voorkeursplatform voor FDM 3D-printen gemaakt. Nu hebben we ons printerpark uitgebreid tot ongeveer 25 in 10 verschillende teams in zes verschillende landen.”

Eriks maakt gebruik van verschillende UltiMaker-printers uit de S-serie, waaronder de nieuwste UltiMaker S7 3D-printer. Van de Sande prijst de betrouwbaarheid en lange levensduur hiervan: “Het is belangrijk dat de printers die we nu kopen over vijf jaar nog steeds bruikbaar zijn. Dankzij de constante updates, bijvoorbeeld op het gebied van firmware, kunnen we nog steeds gebruik maken van het volledige aantal UltiMaker-printers dat we in de loop der jaren hebben gekocht.”

Beter proces met 3D-printen

Jan Brabander, Product Manager bij Eriks Industrial Plastics in Ede benadrukt de belangrijke rol van 3D-printen in hun processen, met name voor rapid prototyping en productie van kleine series, waar kosteneffectiviteit en snelheid cruciale rollen spelen. “Tijdens het ontwikkelingsproces kunnen we een onderdeel produceren om het gemakkelijker te laten zien aan ons productieteam of klanten. We gebruiken 3D-printen ook intern in al onze processen, zoals productie of kwaliteitscontrole.

Bijvoorbeeld gereedschap om producten te assembleren, of om metingen te controleren, of om ons proces sneller, soepeler en van betere kwaliteit te maken. We gebruiken 3D-printen steeds meer voor het maken van onderdelen voor eindgebruik die van industriële kwaliteit zijn en kunnen worden gebruikt in de machines of in de fabrieken van onze klanten.”

Eriks Industrial Plastics is gespecialiseerd in CNC-bewerking en spuitgieten, maar integreert ook 3D-printen als een haalbare optie voor het produceren van onderdelen die zijn afgestemd op de behoeften van de klant. Van de Sande legt uit: “Of ze nu zoeken naar een toepassing die hittebestendig, voedselveilig of EMD-veilig moet zijn, 3D-printen werkt. Maar ook als ze kijken naar meer dynamische eigenschappen, zoals het hebben van flexibele of zeer stijve onderdelen, kunnen ze de 3D-printers daar echt voor gebruiken.” De productiefaciliteit van Engineering Plastics in Ede is ontworpen om voedselveilige onderdelen te produceren volgens EC1935 en in overeenstemming met GMP-normen.

Van de Sande schetst een bottom-up benadering voor de adoptie van 3D-printen. Teams binnen Eriks worden aangemoedigd het potentieel van 3D-printen binnen hun productieomgevingen te verkennen en geleidelijk deel uit te maken van de 3D Printing Expert Group. Eriks heeft een gemeenschap gecreëerd waar experts van verschillende businessunits en locaties samenkomen om ideeën en kennis uit te wisselen, waardoor een holistische benadering van de implementatie van 3D-printen wordt gegarandeerd.

Het gebruik van Trinckle, een software die parametrisch ontwerp en automatiseringsoplossingen biedt, heeft 3D-printen verder gedemocratiseerd, waardoor meer medewerkers, die niet noodzakelijkerwijs een technische achtergrond hebben, toepassingen kunnen maken en 3D-printen kunnen gebruiken.

Kracht 3D-printecosysteem

Eriks heeft het volledige UltiMaker 3D-printecosysteem geadopteerd en maakt gebruik van de Ultimaker Marketplace en Digital Factory Enterprise-editie om een standaard binnen de organisatie vast te stellen. Digital Factory biedt een uitgebreide oplossing voor 3D-printerbeheer, waarmee gebruikers hun projecten op afstand kunnen voorbereiden, in de wachtrij kunnen plaatsen, afdrukken en beheren. De betrouwbaarheid en constante updates, waaronder firmware en applicaties zoals het slicing-programma Cura hebben ervoor gezorgd dat Eriks een printerpark onderhoudt dat in de loop van de tijd bruikbaar blijft, en hebben de teams in staat gesteld om de toepassingen voor 3D-printen uit te breiden.

Ontwerpflexibiliteit

Brabander wijst op de voordelen van 3D-printen: “De ontwerpflexibiliteit is een voordeel. Er zijn minder beperkingen in het productieproces. Het is ook erg snel.” De flexibiliteit van 3D-printen maakt snelle prototyping tijdens de ontwikkeling mogelijk, waardoor de communicatie met productieteams en klanten wordt gestroomlijnd. Eriks kiest strategisch tussen verschillende productie-/productietechnologieën, rekening houdend met factoren zoals seriegrootte, aantal onderdelen, doorlooptijd en technische parameters om efficiënt aan de behoeften van de klant te voldoen, en biedt 3D-printen als oplossing wanneer het aansluit bij de behoeften van de klant.

De flexibiliteit van 3D-printen maakt snelle prototyping tijdens de ontwikkeling mogelijk, waardoor de communicatie met productieteams en klanten wordt gestroomlijnd.

De flexibiliteit van 3D-printen maakt snelle prototyping tijdens de ontwikkeling mogelijk, waardoor de communicatie met productieteams en klanten wordt gestroomlijnd.

Naarmate Eriks 3D-printen op meer locaties blijft integreren, verwacht het bedrijf steeds meer kosten- en tijdbesparingen, waardoor de toepassingen van de technologie verder worden uitgebreid. Brabander vervolgt: “Het echte voordeel in ons perspectief is dat we sneller onderdelen van betere kwaliteit kunnen produceren voor onze klanten.” De ontwerpflexibiliteit en snelheid maken 3D-printen een optimale keuze voor bepaalde toepassingen.

Opschaling 3D-printmogelijkheden

Eriks’ vooruitstrevende benadering van 3D-printen heeft niet alleen de interne processen verbeterd, maar is ook een waardevol hulpmiddel geworden om aan de eisen van de klant te voldoen. De combinatie van de betrouwbaarheid van UltiMaker, de voortdurende updates en het uitgebreide ecosysteem voor 3D-printen heeft Eriks naar de voorhoede van innovatie in de productie gestuwd. “Met de ontwikkeling van betrouwbaardere en herhaalbare eindonderdelen zijn we begonnen met het nemen van stappen om het in lijn te brengen met de industriestandaarden en ervoor te zorgen dat 3D-printen echt het alternatief of zelfs de voorkeurskeuze wordt voor nieuwe en opwindende high-end toepassingen”, aldus Van de Sande.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Oppervlaktetechniek

MIA-erkenning voor circulaire cleanroom Eriks

14-11 De MIA is een fiscale regeling voor ondernemers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen of…

3D

Formnext 2023 stevent af op recordaantal exposanten

25-09 Met 771 exposanten en een geboekt bruto oppervlak van ruim 50.000 m² twee maanden…

Oppervlaktetechniek

Interflow bezorgt Eriks modulaire cleanroom

19-09 Het modulaire ontwerp heeft de bouwkundige ontwerptijd verkort van circa acht naar tweeëneenhalve week.…

3D

3D-printen zonder ondersteuning

19-09 “Dankzij de nieuwe versie van TruTops Print hebben we nauwelijks ondersteuningsstructuren nodig voor het…

3D

3D-geprinte handrem van titanium

10-07 Tot nu toe heeft de fietsindustrie vaak carbon gebruikt als materiaal voor hoogwaardige remhendels.…

3D

Nieuw 3D-printcentrum Ford ondersteunt productie e-modellen

22-02 Eind dit jaar rolt in Keulen het eerste volledig elektrische volumemodel van Ford in…

3D

Twee productielijnen voor industrieel 3D-printen

21-12 In Berlijn en Georgensgmünd heeft het team onlangs metalen componenten geproduceerd met 3D-printen, wat…

3D

Intelligente supersnelle camera voorkomt fouten bij 3D-printen

03-10 De technologie erachter werd ontwikkeld binnen Vision-in-the-Loop (VIL), een imec.icon-innovatieproject in samenwerking met Flanders…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV