Rhenus Lub draagt bij aan betrouwbaar spoorvervoer

Rhenus Lub zorgt met haar smeermiddelen niet alleen voor probleemloze processen in de metaalbewerking, maar ook voor betrouwbaar spoorvervoer.

rhenus LSN 04 XT scoort met het EU Ecolabel (EEL) en goedkeuring door de Deutsche Bahn.

Smeermiddelen voor het spoorvervoer moeten aan hoge eisen voldoen: enerzijds gaat het daarbij om zeer goede milieu-eigenschappen, anderzijds om de garantie dat spoorwegsystemen en -componenten op de lange termijn perfect functioneren.

Biologisch afbreekbaar

Het nieuw ontwikkelde rhenus LSN 04 XT van Rhenus Lub is een semi-vloeibaar wisselsmeervet op basis van gemakkelijk biologisch afbreekbare synthetische esters dat volledig aan deze eisen voldoet. De verdere ontwikkeling van het eerder gebruikte smeermiddel is geschikt voor het smeren van glijvlakken op schakelsystemen en heeft bewezen de levensduur te verdubbelen, zelfs onder moeilijke klimatologische omstandigheden.

Minder wisselstoringen

Door het verminderen van wisselstoringen draagt rhenus LSN 04 XT bij aan een betrouwbaar spoorvervoer. Het gemakkelijk biologisch afbreekbare smeermiddel is gecertificeerd met het EU Ecolabel, een keurmerk voor duurzame producten en diensten die het milieu helpen ontlasten. Daarmee is rhenus LSN 04 XT het zoveelste product van het bedrijf dat voldoet aan de strenge certificeringseisen van het EU Ecolabel en maakt het deel uit van het voortdurend groeiende duurzame portfolio van Rhenus Lub.

Als ‘snel biologisch afbreekbaar wisselvet’ is het goedgekeurd voor gebruik door de Deutsche Bahn. “We zijn verheugd dat we LSN 04 XT kunnen aanbieden, alweer een product dat het felbegeerde EU Ecolabel draagt”, zegt Marco Pfeiffer, productmanagement vetten bij Rhenus Lub. “Milieuvriendelijkheid en hoge prestaties sluiten elkaar niet uit en dat bewijzen wij met onze producten, ook in veeleisende toepassingen.”

Veeleisende DB-tests

Ook personen- en goederenvervoer per spoor brengt duurzaamheidseisen met zich mee. Vooral bij smeerpunten zoals glijvlakken op wissels kan overtollig of weggedrukt smeervet in de bodem of het water terechtkomen. Het gebruik van smeervetten op basis van minerale olie brengt altijd een zeker milieurisico met zich mee.

Dit is precies waar rhenus LSN 04 XT om de hoek komt kijken: Dankzij de gemakkelijke biologische afbreekbaarheid is het bijzonder duurzaam en kan het zonder aarzeling worden gebruikt in milieugevoelige gebieden.

rhenus LSN 04 XT bewees zijn hoge prestaties tijdens diverse laboratoriumtests en een langetermijntest die de DB gedurende 18 maanden uitvoerde op 465 wissels en kruisingen van alle belastingsklassen.

Minder nasmeerbeurten

Het hoogwaardige smeermiddel, dat is ontworpen voor een temperatuurbereik van -40 tot 120 °C, scoorde bijzonder goed met een levensduur die twee keer zo lang was als die van een standaardproduct, tevens waren er minder nasmeerbeurten nodig.

Tegelijkertijd maakte het indruk met een verhoogde weerbestendigheid, goede verwerkingseigenschappen en een uitstekende hechting. Zelfs bij zeer lage temperaturen was het wisselsmeermiddel gemakkelijk aan te brengen met spuitapparaten of handborstels en hechtte het op betrouwbare wijze. Het vet presteerde ook goed op het gebied van water- en weerbestendigheid, met name dankzij de uv- en corrosiebestendigheid.

Minder smeermiddelverbruik

Bijzonder positief was het feit dat het smeermiddelverbruik aanzienlijk werd verminderd door de smeerintervallen te verdubbelen en dat de reparatie- en onderhoudskosten tot een minimum konden werden teruggebracht dankzij de hoge bedrijfszekerheid van de wissels.

Bovendien zijn wissels met rhenus LSN 04 XT veel gemakkelijker om te zetten, wat betekent dat smeergerelateerde wisselstoringen veel minder vaak voorkomen – zoals wordt bevestigd door het uiteindelijke testrapport van Deutsche Bahn. rhenus LSN 04 XT draagt daarom bij aan een constant goede algehele conditie van de wissels en helpt tegelijkertijd om op bedrijfskosten te besparen.

 

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Altijd de perfecte smeermiddeloplossing

09-04 De technologische samenwerking tussen DMG Mori en Fuchs begon in 2014 met projecten in…

Toeleveren

Wijziging in management Rhenus Lub

19-02 De vorige directeur, Meinhard Kiehl, gaat met pensioen na meer dan 30 succesvolle jaren…

Toeleveren

Rhenus Lub brengt aandeel herbruikbare vaten voor koelsmeermiddelen op meer dan 50%

19-12 De fabrikant vult koelsmeermiddelen en vetten vaak af in zogenaamde Reko-vaten (gereviseerde vaten), die…

Toeleveren

Smeermiddel voor elektrische zware machines

20-11 Deze innovatie combineert volgens de Nederlandse smeermiddelenproducent efficiëntie, duurzaamheid en smeerprestaties. Bescherming Het Eurol…

Verspanen

rhenus XT 85 GREEN bevat met meer dan 85% aan biogene koolstof

23-10 Het voordeel: Het concept gebruikt het klimaatschadelijke broeikasgas CO2 als een actief element van…

Verspanen

Koelen zonder zorgen

02-10 Heudra levert maatwerk in draai- en/of freeswerk. De toeleverancier beschikt over een groot machinepark…

Toeleveren

Virtueel laboratorium optimaliseert smeermiddelsamenstelling

25-09 Mechanische lagers en tandwielen worden doorgaans voorzien van smeermiddelen om wrijving en slijtage te…

Toeleveren

EU Ecolabel (EEL) voor biologisch smeermiddel rhenus LAE 2

30-08 Standaardvetten op basis van minerale olie zijn vaak zeer efficiënt, maar kunnen – afhankelijk…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV