RVS Clean betreedt de wereld van Grade 2 reiniging

Op 1 mei gaat RVS Clean officieel van start. Het bedrijf in Bergeijk gaat Grade 2 surface cleanliness reiniging van onderdelen en samenstellingen in loonbewerking aanbieden, met aansluitend verpakken in een klasse 5 cleanroom.

De reinigingsactiviteiten worden een apart onderdeel van RVS Finish, dat specialist is in het behandelen van oppervlaktes van metalen (stralen, slijpen, polijsten). Ook cleanroom reinigen behoort al jaren tot het dienstenpakket. Hierbij is veel kennis en ervaring opgebouwd met Grade 4 reinigen. “Maar Grade 2 is een totaal andere wereld”, zegt bedrijfsleider Driek Brouwers. “Daarom zetten we hiervoor nu RVS Clean op. De afgelopen maanden zijn we druk geweest om dit goed in te richten, vanaf 1 mei zijn we volledig operationeel.”

Groeiende vraag naar Grade 2

De aanleiding om vol in te zetten op Grade 2 reinigen is tweeledig: enerzijds ziet RVS Finish dat steeds meer bedrijven het Grade 4 reinigen zelf oppakken omdat de technologie hiervoor steeds laagdrempeliger wordt. Anderzijds worden aan de reinheid van oppervlaktes van hightech producten steeds hogere eisen gesteld. Niet alleen de zichtbare vorm van stofdeeltjes/verontreiniging maar ook de onzichtbare vervuiling op moleculair niveau en zelfs statische elektriciteit moet worden aangepakt.

Daarmee groeit de vraag naar Grade 2 reiniging van fijnmechanica-, mechatronica- en andere hightechbedrijven in met name de toeleverketen van ASML sterk. Hierdoor lopen de levertijden gigantisch op. Een aantal bedrijven heeft voldoende body om zelf te investeren in Grade 2 reinigen, maar voor veel bedrijven is dit niet rendabel. Daarom biedt RVS Clean dit nu aan in loonbewerking, in de vorm van een slimme, snelle en kwalitatief hoogwaardige dienstverlening.

Volautomatische reinigingsmachine

Het bedrijf heeft hiervoor geïnvesteerd in een volautomatische dampontvetter EcoCcore van Ecoclean. Deze reinigingsmachine, met een korf van 670x480x400 mm, zorgt ervoor dat de Grade 2 reiniging in één stap gebeurt. De aanvoerlijn voor de machine staat in een schone ruimte, de onderdelen komen er in de cleanroom (klasse 5) uit. De manden hoeven niet meer van het ene naar het andere bad over te worden gebracht. Dit betekent niet alleen een sneller en efficiënter proces, maar ook de uitsluiting van nieuwe verontreinigingen.

De dienstverlening gaat echter veel verder dan deze geavanceerde machine. “Je moet ook kennis van het totale proces hebben, anders kun je nooit goed reinigen”, zegt Driek Brouwers. Om die kennis op te bouwen en te waarborgen, is Ruud van Loon, afgestudeerd in de technische bedrijfskunde aan Fontys Hogeschool, sinds 1 januari in dienst als projectleider. Hij heeft de voorwaarden gecreëerd waaronder RVS Clean op de beste en slimste manier van Grade 4 naar Grade 2 kan omschakelen.

Partnerschap met klanten

Veel aandacht wordt daarbij besteed aan de relatie met de klanten. Bij Grade 4 kan RVS Clean nog tegen de klanten zeggen: lever de onderdelen maar aan en wij zorgen ervoor dat ze schoon worden. Bij Grade 2 reinigen kan dat niet. Hier is het essentieel dat de klanten zelf ook volgens Grade 2 normen werken, zodat de onderdelen die ze bij RVS Clean aanleveren voldoen aan bepaalde eisen. Ruud van Loon legt uit: “Wij zitten aan het einde van het proces, we vormen de laatste schakel. Als de onderdelen niet goed zijn geproduceerd kun je reinigen wat je wilt, maar krijg je ze niet schoon. Dat betekent bijvoorbeeld dat onze klanten moeten werken met goede koelsmeermiddelen en dat hun medewerkers de discipline moeten hebben om onderdelen niet met hun blote handen op te pakken.

Over dat soort zaken sparren we met de klanten. We adviseren ze over hun werkwijze en stellen protocollen op voor de aanlevering van hun onderdelen. Zorgvuldig werken is belangrijk want de risico’s zijn groot. Als onze machine wordt verontreinigd, hebben we een gigantisch probleem, dan moeten we alle vloeistof eruit verwijderen.” Driek Brouwers vult aan: “Het gaat echter niet alleen om risico’s uitsluiten. Door goed samen te werken kun je goede doorlooptijden realiseren en kostenbesparingen behalen. Dat is waarnaar we streven: efficiënt werken en kwaliteit leveren; vlug reageren en vlug reinigen en zo onze klanten ontlasten.”

Een haal- en brengservice vormt onderdeel van de dienstverlening.

Een haal- en brengservice vormt onderdeel van de dienstverlening.

Snelle doorlooptijd

RVS Clean kan Grade 2 Surface reiniging indien nodig, en in onderling overleg, eventueel in 24 uur realiseren. Grade 2 Vacuüm reiniging duurt wat langer omdat dit inclusief een RGA-meting is. Deze metingen moeten nu nog worden uitbesteed en RVS Clean is daarbij dus afhankelijk van derden. Maar het bedrijf gaat hierin investeren om ook over dit aspect de volledige regie te hebben. Sowieso zal RVS Clean blijven investeren in verdere ontwikkeling. Want de markt verandert constant; steeds weer komen er nieuwe specs en RGA-metingen. Driek Brouwers: “Het moet steeds schoner, de eisen komen steeds hoger te liggen, maar dat mag allemaal geen invloed hebben op de prijzen en de levertijden. Daar zul je in mee moeten gaan.”

RVS Clean is dan ook reeds bezig met de volgende fase van het bedrijf. In 2021 gaat RVS Clean verhuizen naar een nieuw onderkomen met 800 à 900 vierkante meter productieruimte. Hier gaat RVS Clean compleet nieuwe faciliteiten realiseren. Brouwers: “De komende tijd gaan we heel veel leren. Veel dingen zullen we goed doen, maar we gaan ongetwijfeld ook fouten maken. Al die ervaringen nemen we mee naar de volgende fase om nog sneller en nog beter te kunnen werken.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Oppervlaktetechniek

RVS Clean opent cleanroom voor grote delen

10-10 Dat komt vooral omdat de productie van chipmachines bij ASML explodeert. Hierdoor neemt de…

Oppervlaktetechniek

RVS Finish blijft doorpakken

08-12 Dat is bijzonder, want het vaak grove straalwerk en het hightech reinigen op cleanroom-niveau…

Oppervlaktetechniek

RVS Finish doet Sublimotion van klein tot mega-groot

20-10 “Sublimotion levert de ultieme oppervlaktebehandeling op. Voor RVS is dit het hoogst haalbare”, zeggen…

MetavakNieuws

Vraag naar reiniging barst los door domino effect

01-10 Het gevolg is dat het voor steeds meer toeleveranciers interessant wordt om de reiniging…

Oppervlaktetechniek

RVS Finish start met Sublimotion

17-06 Hierdoor is het mogelijk 100% van de werkzaamheden op te leveren conform de huidige…

Verspanen

RVS Clean brengt flexibiliteit in Grade 2 reinigen

04-04 Sinds mei 2020 is RVS Clean in staat om Grade 2 vacuüm te reinigen.…

Oppervlaktetechniek

RVS Finish automatiseert slijpen van samenstellingen

12-11 RVS Finish in Bergeijk ontwikkelt samen met leverancier VDS een multifunctionele slijprobot van Staübli…

Geen categorie

Open huis Bax Metaal en RVS Finish doorslaand succes

17-12 Als je iets doet, moet je het goed doen. Met die gedachte als uitgangspunt…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?