RVS wapening bestand tegen -165º Celsius

0

RVS wapening geproduceerd door Outokumpu wordt gebruikt om een overloopbassin te versterken van de nieuwe Liquefied Natural Gas (LNG) haventerminal in Rotterdam.  Zowel het beton in het bassin als de versterking moeten extreme omstandigheden aankunnen van een cryogene omgeving en temperaturen tot -165º Celsius.

Richard Wigmans, agent voor Outokumpu RVS wapening voor de Benelux en Duitsland: “Als je werkt met cryogeen beton, moet de wapening van RVS zijn. Dat is het enige dat je kunt gebruiken. Iets anders werkt niet.” Voor het project in Rotterdam leverde Outokumpu 10 ton wapening uit Core 304LN/4311. Dit materiaal was getest bij Tudor Advanced Materials & Structures in Luxemburg. De legering heeft bewezen haar mechanische eigenschappen te behouden tot temperaturen van -196º Celsius. Zoals bij alle austenitische roestvaste staalsoorten, behoudt Core 304LN/4311 haar vervormbaarheid bij zeer koude temperaturen, wat betekent dat het niet zal breken.

Door gebruik te maken van RVS dat de hele levensduur van de constructie meegaat, worden de kosten op lange termijn gereduceerd en het onderhoud beperkt. RVS heeft ook een aanzienlijke corrosieweerstand, wat vooral van belang is in maritieme omstandigheden waar corrosie als gevolg van chloriden een gevaar is. Paula Kraaijeveld van wapening producent BetonijzerBuigCentrale Handelmaatschappij (BBC): “Als standaard staal wordt gebruikt als versterking zal het beton barsten.”
Outokumpu maakte het materiaal voor de haventerminaal op maat in vier diameters (Outokumpu’s range gaat van 6 tot 40 mm) en in verschillende lengten en vormen. Het materiaal wordt geproduceerd op coil, gericht tot standaard lengtes en gesneden en gebogen eisen van de klant.