Samenwerking mens-machine hét thema op Hannover Messe

0

De samenwerking tussen mens en machine is dit jaar een belangrijk thema op de Hannover Messe. Voor iedereen die vreest dat digitalisering, automatisering en robotisering in een snel veranderende industrie de mensen uit de fabrieken zal jagen, heeft Arno Reich, senior vice president van Hannover Messe, goed nieuws: “De mens zal ook in de toekomst centraal staan. De vraag is alleen: hoe zal zijn werk er in de toekomst uitzien en wat wordt zijn rol?”

De Hannover Messe (1 tot en met 5 april in Hannover) zal wat dat betreft al een flinke tip van de sluier oplichten. Al jaren staat de grootste industriebeurs ter wereld in het teken van de digitale transformatie van de industrie en elk jaar gaat het daarbij weer een stap verder richting de toekomst. Dit jaar is het hoofdthema: Integrated Industry – Industrial Intelligence. Dat staat voor het digitaal verbinden van mens en machine in het tijdperk van de kunstmatige intelligentie.

Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie heeft het potentieel een revolutie te veroorzaken in de industrie. Mensen leren machines logisch en doelgericht te handelen om de behoeften van klanten maximaal te bevredigen. KI-systemen genereren kennis en kunnen vandaag de dag op basis van data en algoritmen continu operationele processen optimaliseren of fouten en storingen voorspellen in productieprocessen, energienetwerken of de logistiek. “Daarop doelen we met ons hoofdthema Intregrated Industry – Industrial Intelligence”, aldus Arno Reich namens de beursorganisatie.

Samenwerking mens-machine hét thema op Hannover Messe
Dit jaar is er voor het eerst een speciaal congres over lichtgewicht construeren en bouwen.

Mens is onmisbaar
De verbinding tussen mensen, machines en data ontstaat via gemeenschappelijke platformen waarop ze hun kennis uitwisselen en vergroten. De rol van de mens is daarbij die van enabler. De productie van morgen kan niet zonder zijn proceskennis en veelzijdige kwalificaties. Het verzamelen van data, het analyseren van data, machinaal leren of de ontwikkeling van algoritmen voor kunstmatige intelligentie is pas mogelijk dankzij de mens. Industrial Intelligence staat daarom ook voor het uitbouwen van kennismanagement en het opleiden van kennisdragers.

Samenwerking mens-machine hét thema op Hannover Messe

Concrete voorbeelden
Daarbij wordt een en ander steeds meer concreet. Volgens Reich zullen op de Hannover Messe dit jaar meer dan 500 voorbeelden worden getoond van Industrie 4.0. “Deze voorbeelden laten zien wat het betekent en hoe het werkt.”

Zes hoofdbeurzen
De immense beursvloer van de Hannover Messe is illustratief voor de huidige ontwikkelingen in de industrie: daar waar zich vroeger verschillende branches zich afzonderlijk presenteerden, is nu alles geïntegreerd en verbonden. Dat vertaalt zich in zes hoofdbeurzen, waarvan Integrated Automation, Motion & Drives (IAMD) verreweg de grootse is. De andere beurzen onder de Hannover Messe paraplu zijn Digital Factory, Energy, Industrial Supply, ComVac (perslucht en vacuümtechniek) en Research & Technology. Daarnaast zijn er speciale secties voor Startups (met 150 exposanten) en carrièrethema’s. Meer dan 90 congressen en fora ronden het programma van de Hannover Messe af. Daarbij is er dit jaar voor het eerst een speciaal congres over lichtgewicht construeren en bouwen. Eveneens voor het eerst staat de Industrial Pioneers Summit op het programma. De beurs telt dit jaar 6500 exposanten uit meer dan 70 landen. Er worden meer dan 220.000 bezoekers uit 80 landen verwacht. Zweden is dit jaar het partnerland.

Om jezelf gratis als bezoeker voor de Hannover Messe aan te melden, klik hier.

Samenwerking mens-machine hét thema op Hannover Messe