Samenwerking mens-machine hét thema op Hannover Messe

De samenwerking tussen mens en machine is dit jaar een belangrijk thema op de Hannover Messe. Voor iedereen die vreest dat digitalisering, automatisering en robotisering in een snel veranderende industrie de mensen uit de fabrieken zal jagen, heeft Arno Reich, senior vice president van Hannover Messe, goed nieuws: “De mens zal ook in de toekomst centraal staan. De vraag is alleen: hoe zal zijn werk er in de toekomst uitzien en wat wordt zijn rol?”

De Hannover Messe (1 tot en met 5 april in Hannover) zal wat dat betreft al een flinke tip van de sluier oplichten. Al jaren staat de grootste industriebeurs ter wereld in het teken van de digitale transformatie van de industrie en elk jaar gaat het daarbij weer een stap verder richting de toekomst. Dit jaar is het hoofdthema: Integrated Industry – Industrial Intelligence. Dat staat voor het digitaal verbinden van mens en machine in het tijdperk van de kunstmatige intelligentie.

Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie heeft het potentieel een revolutie te veroorzaken in de industrie. Mensen leren machines logisch en doelgericht te handelen om de behoeften van klanten maximaal te bevredigen. KI-systemen genereren kennis en kunnen vandaag de dag op basis van data en algoritmen continu operationele processen optimaliseren of fouten en storingen voorspellen in productieprocessen, energienetwerken of de logistiek. “Daarop doelen we met ons hoofdthema Intregrated Industry – Industrial Intelligence”, aldus Arno Reich namens de beursorganisatie.

Samenwerking mens-machine hét thema op Hannover Messe

Dit jaar is er voor het eerst een speciaal congres over lichtgewicht construeren en bouwen.

Mens is onmisbaar
De verbinding tussen mensen, machines en data ontstaat via gemeenschappelijke platformen waarop ze hun kennis uitwisselen en vergroten. De rol van de mens is daarbij die van enabler. De productie van morgen kan niet zonder zijn proceskennis en veelzijdige kwalificaties. Het verzamelen van data, het analyseren van data, machinaal leren of de ontwikkeling van algoritmen voor kunstmatige intelligentie is pas mogelijk dankzij de mens. Industrial Intelligence staat daarom ook voor het uitbouwen van kennismanagement en het opleiden van kennisdragers.

Samenwerking mens-machine hét thema op Hannover Messe

Concrete voorbeelden
Daarbij wordt een en ander steeds meer concreet. Volgens Reich zullen op de Hannover Messe dit jaar meer dan 500 voorbeelden worden getoond van Industrie 4.0. “Deze voorbeelden laten zien wat het betekent en hoe het werkt.”

Zes hoofdbeurzen
De immense beursvloer van de Hannover Messe is illustratief voor de huidige ontwikkelingen in de industrie: daar waar zich vroeger verschillende branches zich afzonderlijk presenteerden, is nu alles geïntegreerd en verbonden. Dat vertaalt zich in zes hoofdbeurzen, waarvan Integrated Automation, Motion & Drives (IAMD) verreweg de grootse is. De andere beurzen onder de Hannover Messe paraplu zijn Digital Factory, Energy, Industrial Supply, ComVac (perslucht en vacuümtechniek) en Research & Technology. Daarnaast zijn er speciale secties voor Startups (met 150 exposanten) en carrièrethema’s. Meer dan 90 congressen en fora ronden het programma van de Hannover Messe af. Daarbij is er dit jaar voor het eerst een speciaal congres over lichtgewicht construeren en bouwen. Eveneens voor het eerst staat de Industrial Pioneers Summit op het programma. De beurs telt dit jaar 6500 exposanten uit meer dan 70 landen. Er worden meer dan 220.000 bezoekers uit 80 landen verwacht. Zweden is dit jaar het partnerland.

Om jezelf gratis als bezoeker voor de Hannover Messe aan te melden, klik hier.

Samenwerking mens-machine hét thema op Hannover Messe

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

METAV: hybride beurs met digitale aanloop

29-11 “We kijken er erg naar uit om onze exposanten en bezoekers weer te zien”,…

Verspanen

Honger naar precisie neemt alleen maar toe

15-11 321 exposanten presenteerden hun innovaties aan de bezoekers in de Brabanthallen in Den Bosch.…

Bedrijf en Economie

Bezoekers Metaaldagen vooral op zoek naar automatisering

20-09 Wat dat betreft kwamen ze ruimschoots aan hun trekken. Alle bijna negentig exposanten hadden…

Oppervlaktetechniek

Innovaties op Materials+Eurofinish+Surface

06-09 Slijtagebescherming Baliq is de volgende generatie coatingfamilie van Oerlikon Balzers. Gebaseerd op de S3p-technologie…

Bedrijf en Economie

Stem op de genomineerden voor de Jong Metaal Award en Vakvrouw Metaal Award

02-09 Beide prijzen zijn een initiatief van de Nederlandse Metaaldagen. Het startschot van deze vakbeurs…

Bedrijf en Economie

METAVAK staat klaar om de metaalindustrie veilig te ontvangen

01-09 Op de beursvloer komen de zes segmenten verbinden, automatisering, verspanen, plaatbewerking, 3D-printen en oppervlakte/reiniging…

Plaatbewerking

247TailorSteel begroet herstart persoonlijk contact

30-08 De ‘slimme’ fabrikant van op maat gesneden metalen platen, buizen en kantdelen mag en…

Bedrijf en Economie

Fabtech presenteert meer dan 1100 exposanten

25-08 De Fabtech is de eerste grote industriële vakbeurs in Noord-Amerika, sinds de uitbraak van…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X