Scanlasercamera Faro voor geleide montage

0
10

Faro introduceert de volgende generatie van het Tracer-platform voor lasergestuurde assemblage en verificatie, het TracerSI-systeem voor geavanceerde laserprojectie. TracerSI is een volledig geïntegreerde, geoptimaliseerde oplossing die zowel innovatieve, verbeterde hardware op basis van het TracerM product als de BuildIT Projector software bevat.

Net als zijn voorganger, TracerM, gebruikt TracerSI 3D Computer Aided Design (CAD) informatie om laserbeelden op een fysiek oppervlak te projecteren, en biedt een live, visueel uitgebreide sjabloon die technici kunnen gebruiken om onderdelen nauwkeurig en betrouwbaar te positioneren. Deze oplossing kan een aanzienlijke ROI opleveren omdat organisaties niet langer kapitaal hoeven te investeren in fysieke sjablonen als houten of metalen matrijzen of gereedschappen, die moeten worden gebouwd, onderhouden, opgeslagen of zelfs gerepareerd. Daarnaast worden realtime productiefouten geminimaliseerd en, als gevolg daarvan, worden kostbare afval- en herbewerkingskosten verlaagd. Er zijn gedocumenteerde gevallen bekend waarin besparingen voor herbewerking en afval in slechts 90 dagen werden terugverdiend.

TracerSI zal volgens Faro een grote invloed hebben op 2D-beelden en het gebruik daarvan in elke industriële toepassing, want hij vertegenwoordigt een scancamera met functies voor projectie en het scannen van afbeeldingen met hoge resolutie voor het totale projectievolume. Omdat de laserscancamera niet afhankelijk is van lenzen of conventionele beeldregistratie, het dieptebereik is gelijk aan het volledige projectiebereik, zijn er geen belichtingsbeperkingen omdat er met laser belicht wordt, en bestaan er geen beperkingen voor beeldformaat en -resolutie. “Deze combinatie van laserscannen en projectie met hoge nauwkeurigheid vormt een nieuwe industrienorm voor herhaalbare lasergestuurde assemblage.”

Snel instellen
TracerSI brengt gestuurde assemblage een stap verder dankzij zijn lokale ondersteuning van uitlijnen op basis van kenmerken. Dankzij uitlijning op basis van kenmerken, retroreflectoren en dergelijke, hoeven speciale targets die het licht naar de originele bron terugkaatsen, niet op of rond het object of de assemblage te worden geplaatst. Hiermee wordt de insteltijd drastisch teruggebracht. Naast het synchroniseren van de uitlijning maakt het systeem scans in hoge resolutie: van het onderdeel of de assemblage om bekende kenmerken (gaten, randen, etc.) te vergelijken met het CAD-model.

Faro

 

Efficiency metingen
TracerSI is de eerste laserprojector waarmee metingen tijdens het productieproces, oftewel IPV, mogelijk zijn. IPV gebruikt de laserscancamera met ingebouwde BuildIT-projectorsoftware om kwaliteitscontroles uit te voeren. Gedurende het assemblageproces kunnen gebruikers op elk moment snel een op beelden gebaseerde kwaliteitscontrole uitvoeren, en corrigerende of preventieve maatregelen nemen om het volledige assemblageproces mogelijk te maken. Hiertoe behoort ook het vermogen om de aan- of afwezigheid van kenmerken – tijdens het assemblageproces of bij de uiteindelijke assemblage – te detecteren. Daarnaast kunnen er op elk moment met de functie voor vreemde deeltjes (Foreign Object Debris, FOD) losse fragmenten worden gevonden en verholpen.