Schunk CoLab officieel geopend in Den Bosch

Donderdag 9 februari heeft Schunk Nederland het nieuwe CoLab geopend in Den Bosch. Dit is een initiatief van Schunk om in samenwerking met verschillende technologiepartners robottoepassingen en automatiseringsconcepten onder realistische omstandigheden te kunnen testen met klanten.

Directeur Guido Segers opent officieel het nieuwe CoLab in Den Bosch.

Het idee achter het CoLab is tijdens de coronapandemie ontstaan. Na het succes van het eerste CoLab op het hoofdkantoor in Duitsland, dat inmiddels is uitgegroeid tot een centrum van 800 m2 met meer dan 25 fulltime specialisten, is het concept verder uitgerold.

Praktische aanpak

Na onder andere China, de Verenigde Staten, Italië, Frankijk en Zweden is nu ook Nederland een CoLab rijker. “Het is met name bedoeld voor klanten die nieuw zijn in de wereld van automatisering of klanten die juist in hun eigen productie niet de ruimte hebben om te kunnen testen. Het doel is om het investeringsrisico voor hen tot een minimum te beperken en concrete ondersteuning te bieden bij het opstarten van een geautomatiseerd proces. Met deze praktische aanpak verlaagt Schunk de drempel om met automatisering te beginnen. Het CoLab levert voor klanten dus de mogelijkheid om samen met specialisten hun toepassingen uit te denken, te testen en te valideren. En die validatie is een belangrijk voordeel want het versnelt de inbedrijfsstelling bij de klant”, vertelde Guido Segers, directeur van Schunk Nederland tijdens de officiële opening.

Kracht zit in samenwerking

Voor het openingsevent werden met de steun van verschillende robotfabrikanten (Fanuc, Universal Robotics en Techman) diverse cobot toepassingen gepresenteerd. Het spectrum varieerde van het hanteren van onderdelen met slimme grijpers tot aan visiontechnologie, bin picking en machinebelading.

Tevens staat er in het CoLab een 3D-printer opgesteld om ter plekke bijvoorbeeld speciale grijpervingers te kunnen printen. “Een robot alleen kan niks en een product van Schunk kan alleen ook niks. Samen maak je het compleet. De laatste jaren worden wij steeds vaker gevraagd aan het begin van een applicatie. Dat is ergens bijzonder omdat we een componentenfabrikant zijn. Echter zitten we wel dicht bij het product, zowel in de verspaning als in de handling. Daarom worden we vaak in het begin van het traject gevraagd om samen met de klant naar een oplossing te zoeken om een bepaald product te automatiseren. In het CoLab kunnen we samen met onze partners werken aan de perfecte oplossing”, aldus Segers.

Kenniscentrum voor hele maakindustrie

Door samenwerking met partners wil Schunk met het CoLab een omnichannel realiseren, waarbij samenwerking met allerlei verschillende partners tot de mogelijkheden behoort. Het vergaren en delen van kennis speelt hierbij een belangrijke rol. Daarom kunnen naast robotleveranciers bijvoorbeeld ook sensorleveranciers, een schuurbandfabrikant of een leverancier van frezen en boren aansluiten. Segers: “Dit CoLab is een kenniscentrum voor de hele maakindustrie. Kennis is macht en dat delen we hier.”
Het CoLab zal naast het testen en valideren van automatiseringsoplossingen ook gebruikt gaan worden voor live-demo’s en workshops met partners. “Dit zal in de toekomst steeds verder uitgebreid worden”, zegt Ingrid Heeren, marketeer bij Schunk.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Schunk presenteert elektrische ontbramingsspil

11-01 De industriële oppervlaktebehandeling heeft een aanzienlijke ontwikkeling doorgemaakt door de toenemende eisen. Dankzij de…

Automatisering

Schunk introduceert applicatiekit voor vision-based grijpen

09-01 Individuele, willekeurig gerangschikte en niet-gepositioneerde onderdelen van een transportband, bak of stellingtafel verwijderen, is…

Verspanen

Schunk zet alles betrouwbaar vast met nieuwe klemsystemen

30-11 Als het gaat om het proceszeker opspannen van werkstukken, hebben de Kontec KSC-klemspanners zich…

Verspanen

Open House Mazak rijk aan machines, automatisering en digitalisering

30-11 “Ondanks dat we een aantal nieuwe machinemodellen presenteren, zijn de grootste ontwikkelingen tegenwoordig te…

Verspanen

Slimme grijper met verhoogde grijpkracht

16-11 Deze grijper kan vrij in een netwerk worden opgenomen en met weinig moeite worden…

Verspanen

Schunk presenteert pneumatische grijper met gecertificeerd veilig grijpkrachtbehoud

11-07 De PGL-plus-P pneumatische universele grijper is verkrijgbaar in vijf maten en biedt een prestatiepakket…

Automatisering

RoboJob houdt Team Day in eigen huis

24-05 Het Automation Team Day concept werd voor het eerst in Duitsland toegepast: in haar…

Automatisering

Snelle start met cobot-belading

23-03 De meegeleverde grijpers en spanners zijn perfect aangepast voor gebruik bij het verspanen van…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen