Schunk presenteert pneumatische grijper met gecertificeerd veilig grijpkrachtbehoud

Met de nieuwe PGL-plus-P introduceert Schunk een flexibele en robuuste krachtpatser die vooral opvalt door zijn verhoogde veiligheid. De pneumatische grijper is de eerste ter wereld met een gecertificeerd veilig grijpkrachtbehoud.

De nieuwe PGL-plus-P pneumatische grijper biedt gecertificeerd, veilig grijpkrachtbehoud en een reeds geïntegreerd IOL-sensorsysteem.

De PGL-plus-P pneumatische universele grijper is verkrijgbaar in vijf maten en biedt een prestatiepakket van slag, kracht en connectiviteit, dat hem volgens Schunk perfect geschikt maakt voor handlingtaken waar flexibiliteit vereist is.

Machinebelading en assemblage

Dankzij de lange klemslag van 10 tot 25 mm per vinger kunnen gebruikers een breed scala aan onderdelen aan met slechts één grijper. Dit bespaart investeringskosten en is interessant voor kleine batches en grote variatie in onderdelen, zoals bij machinebelading en assemblage. De nieuwe grijper heeft een grijpkracht van 220 N in maat 10 en tot 1300 N in maat 25. Naast zijn vlakke ontwerp en zijn beproefde en robuuste meervoudige tandgeleiding scoort hij ook met zijn standaard IP 64-afdichting, wat betekent dat hij ook in vuile omgevingen probleemloos zijn werk kan doen. In combinatie met een geïntegreerde luchtzuiveringsaansluiting kan de beschermingsklasse worden verhoogd tot IP 67. Dankzij de standaard H1-smering kan de grijper ook worden gebruikt in medische en farmaceutische toepassingen of in de voedingsindustrie.

Veiligheid in systeemontwerpen

Met de PGL-plus-P streeft Schunk naar meer veiligheid tijdens het gebruik en tegelijkertijd een breder scala aan toepassingen. Daarom wordt de pneumatische grijper aangeboden met het gecertificeerde, veilige GripGuard-grijpkrachtbehoud. Dit vermindert het risico dat operators zich verwonden als ze bijvoorbeeld onderdelen verwijderen, aangezien ongecontroleerde kaakbewegingen bij een plotselinge drukverlaging vanaf het begin worden geëlimineerd. Bovendien gaan er geen werkstukken verloren bij een storing of noodstop. Bij drukverlies blijft minimaal 80% van de nominale grijpkracht betrouwbaar behouden. Dit bespaart tijd en kosten als het gaat om de CE-verklaring van overeenstemming volgens de machinerichtlijn en de risicoanalyse van het gehele systeem. Naast de nieuwe GripGuard-technologie is de PGL-plus-P op aanvraag ook verkrijgbaar met conventioneel grijpkrachtbehoud via drukveren.

Sensorsystemen

Het reeds geïntegreerde IOL-sensorsysteem verhoogt ook de prestaties van de grijper en vereenvoudigt de aanschaf, inbedrijfstelling en reparatie omdat externe sensoren overbodig zijn. Het kan worden gebruikt om de vingerpositie over het gehele slagbereik te controleren. Het kan ook werkstukken met hoge precisie onderscheiden, een belangrijk kenmerk om een groter assortiment onderdelen te verwerken. Gebruikers kunnen tussen de IO-Link en SIO-modi schakelen. Met de ‘Gripping Point Mode’ en  ‘Gripping Range Mode’ biedt Schunk ook twee sensorprofielen om werkstukposities of gebieden  eenvoudig te programmeren. De PGL-plus-P heeft een veelzijdig en combineerbaar programma. Dit betekent dat de grijper individueel kan worden aangepast aan bijna elke toepassing – bijvoorbeeld met conventionele sensoren in plaats van het nieuwe IOL-sensorsysteem, als precisievariant of als variant voor hoge temperaturen, tot 130°C.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

RoboJob houdt Team Day in eigen huis

24-05 Het Automation Team Day concept werd voor het eerst in Duitsland toegepast: in haar…

Automatisering

Snelle start met cobot-belading

23-03 De meegeleverde grijpers en spanners zijn perfect aangepast voor gebruik bij het verspanen van…

Verspanen

Nieuwe generatie pneumatische klemmen

15-11 Hiermee biedt Schunk meer oplossingen en prestaties voor het opspannen van werkstukken in het…

Verspanen

Digitalisering bij 30.000 RPM

06-10 De eisen aan het opspannen van gereedschappen worden steeds hoger. Andreas Kühl, General Manager…

Automatisering

Plug & Work-portfolio Schunk nu ook voor Omron en Fanuc cobots

18-08 Dit betekent dat een breed scala aan automatiseringsscenario’s in de kortst mogelijke tijd kan…

Verspanen

Grijpvingers wisselen met druk op de knop

07-07 Bovendien wordt een nieuwe vingerset net zo snel en eenvoudig bevestigd en met een…

Oppervlaktetechniek

Schunk en 3M partners in geautomatiseerd slijpen

26-05 Slijpen, ontbramen, polijsten ─ als het gaat om uitdagende taken zoals het verwijderen van…

Automatisering

Slimme Schunk-grijper wint Red Dot

24-05 Als starterspakket komt de plug & work-compatibele EGH module van Schunk al voorgemonteerd bij…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X