Semi-gelaste warmtewisselaar: thermische efficiënt zonder risico van scheuren

0
142

De volgende generatie semi-gelaste platenwarmtewisselaars van Alfa Laval betekent een doorbraak bij toepassing in ammoniakwarmtepompen en koelsystemen met een geringe koudemiddelinhoud. Warmtewisselaars zoals de T10-EW, de recentste uitbreiding van de familie hoogwaardige semi-gelaste platenwarmtewisselaars, bieden een combinatie van hoge thermische efficiëntie en weerstand tegen fatigue die tot nu toe niet beschikbaar was in de markt.

“Met de groeiende trend naar natuurlijke koudemiddelen zien we steeds meer klanten in de koudetechniek en warmteterugwinning overstappen naar systemen op ammoniakbasis, met CO2 als secundair koudemiddel”, zegt Tommy Angbäck, Sales Director Refrigeration bij Alfa Laval. “Door de drukvereisten van deze systemen en de noodzaak om contaminatie van de media te voorkomen, hebben systeembouwers echter lang moeten kiezen tussen het inleveren van betrouwbaarheid of het opofferen van thermische prestaties.” Traditioneel zijn de mogelijkheden voor een warmtewisselaar in ammoniak/CO2-cascadesystemen beperkt. Veel bedrijven hebben gekozen voor apparatuur met een laag rendement, zoals shell-and-tube warmtewisselaars, die bestand zijn tegen de vereiste ontwerpdruk. Andere hebben gekozen voor oplossingen zoals volledig gelaste plate-and-shell ontwerpen, die een aanzienlijk hoger thermisch rendement bieden, maar onder druk kunnen scheuren, wat resulteert in lekken en ongeplande downtime.

Betere benutting plaatoppervlak
“Met onze semi-gelaste warmtewisselaars, zoals de nieuwe T10-EW, hoeven bedrijven zich niet meer vast te leggen”, zegt Angbäck. “Onze warmtewisselaars zijn uitgerust met gepatenteerde kenmerken van de volgende generatie, die zorgen voor de hoogst mogelijke efficiëntie, zonder risico van scheurvorming.” Deze eigenschappen omvatten tal van ontwerpelementen die zorgen voor een betere algehele benutting van het plaatoppervlak en voor een verhoogde doorvoer met een lagere drukval. Een voorbeeld is de CurveFlow-distributiezone van Alfa Laval, die de mediastroming over het volledige plaatoppervlak optimaliseert voor een betere thermische overdracht. Tegelijkertijd biedt het RefTight-systeem een nog betrouwbaardere afdichting dan voorheen, waardoor het potentiële risico van contaminatie wordt geminimaliseerd. In vergelijking met volledig gelaste ontwerpen bieden de semi-gelaste cassettes van Alfa Laval ook de hogere weerstand tegen fatigue, die nodig is om dag in dag uit, jaar in jaar uit, met herhaalde temperatuur- en drukcycli om te gaan.

Betrouwbare prestaties
“Doordat onze volgende generatie semi-gelaste technologie geschikt is voor een breed scala van hogedruktaken tot 63 Bar, bieden de cassettes bijzondere voordelen in industriële ammoniakwarmtepompen en op ammoniak/CO2 gebaseerde toepassingen voor koudeopslag”, zegt Angbäck. Tegenwoordig schakelen veel bedrijven in toenemende mate over op warmtepompen voor het terugwinnen van energie die anders zou worden verspild. Dankzij de verbeterde efficiëntie creëert de moderne reeks semi-gelaste warmtewisselaars van Alfa Laval nieuwe mogelijkheden om het maximale uit een industrieel warmteterugwinningssysteem te halen. “Van stadsverwarming en datacenters tot chemische fabrieken en de mechanische industrie, bieden ze een betrouwbare oplossing voor verbeterde duurzaamheid”, voegt Angbäck toe. “Tegelijkertijd creëert deze volgende generatie semi-gelaste warmtewisselaars nieuwe mogelijkheden voor cascadesystemen die worden gebruikt voor toepassingen in koeling en koudeopslag. RefTight en soortgelijke kenmerken maken het mogelijk veilige en efficiënte prestaties te realiseren met een lagere ammoniakvulling dan concurrerende oplossingen”, besluit Angbäck. “En een verbeterde weerstand tegen fatigue zorgt voor meer gemoedsrust bij deze hogedruksystemen.”