Slimme en duurzame innovaties bij Ceratizit op EMO

Ceratizit geeft op de EMO speciale aandacht aan oplossingen voor Smart Factory en duurzaamheid. Naast de presentatie van verschillende producten zal Ceratizit bezoekers ook uitnodigen om deel te nemen aan interessante technische presentaties en discussies met betrekking tot deze thema’s.

Om ervoor te zorgen dat de Smart Factory geen utopie blijft, presenteert Ceratizit op de EMO digitale oplossingen zoals CERAsmart Cockpit en CERAsmart ToolScope.

De toekomst van productie is slim, zoveel is zeker. Maar de wegen naar een Smart Factory zijn talrijk. Ceratizit heeft voor de digitale bewerkingstoekomst bijvoorbeeld het bewakings- en besturingssysteem CERAsmart ToolScope. Dit registreert permanent de signalen van de bewerkingsmachine tijdens het productieproces, visualiseert deze en levert belangrijke informatie voor procescontrole, machinebeveiliging en documentatie. “Als ze in de juiste systemen terechtkomen, kunnen procesgegevens enorm waardevol zijn. Maar alleen als ze op de juiste manier worden geëvalueerd, verwerkt en aan de gebruiker ter beschikking worden gesteld, bieden ze ook daadwerkelijk een meerwaarde. Met CERAsmart Cockpit hebben we een oplossing ontwikkeld om alle relevante procesdata overzichtelijk weer te geven. Tijdens de EMO kunnen bezoekers zich laten informeren over dit systeem”, benadrukt Andreas Kordwig, Director Global Product bij Ceratizit.

Werkstukautomatisering

Geavanceerde automatiseringsoplossingen zijn verdere bouwstenen voor een Smart Factory. Met de werkstukautomatisering R-C2 toont Ceratizit in Hannover de link tussen palletautomatisering en robotbelading. Want met de R-C2-module worden de werkstukken direct gegrepen met een machineklem, die tevens als spaninrichting fungeert. Dit maakt een aparte grijper overbodig, voorkomt mogelijke beschadigingen en bespaart de gebruiker extra instelwerk.

FreeTurn-programmering

Wat tot enkele jaren geleden de wens was van elke draaiexpert – een universeel gereedschap voor voorbewerken, nabewerken, contourdraaien, vlakdraaien en langsdraaien – is inmiddels realiteit. Met het High Dynamic Turning-proces en de speciaal ontwikkelde FreeTurn-gereedschappen heeft draaitechnologie een nieuwe dimensie gekregen. “De volgende ontwikkelingsfase is nu ook gegeven aan de programmering van het HDT-proces. Met ToolPath en enkele andere slimme oplossingen wordt het programmeren van FreeTurn nog sneller, eenvoudiger en efficiënter”, onthult directeur R&D Uwe Schleinkofer.

CO2 voetafdruk

Om ervoor te zorgen dat duurzaamheid niet alleen een abstract begrip in de hoofden van mensen blijft, moet er vooral transparantie worden gecreëerd. Een wegwijzer in dit verband is de zogenaamde Product Carbon Footprint (PCF), die aangeeft hoeveel broeikasgassen er worden uitgestoten tijdens de productie van het product. Voor dit doel presenteerde Ceratizit  een model voor het berekenen en classificeren van de PCF van zijn hardmetaalproducten. Dit classificatiemodel is vergelijkbaar met de energielabeling op elektrische apparaten. In de toekomst zullen kopers in één oogopslag de PCF van een product kunnen zien en op basis van deze gegevens een weloverwogen beslissing kunnen nemen: bijvoorbeeld om producten te kiezen met een lage ecologische voetafdruk, zoals de hardmetaalsoort van het upGRADE-assortiment van Ceratizit.

De Covestro Adelie van de Sonnenwagen is een mijlpaal op weg naar duurzame mobiliteit. Ceratizit ondersteunt het project met knowhow en gereedschappen voor de bewerking van titanium.

De Covestro Adelie van de Sonnenwagen is een mijlpaal op weg naar duurzame mobiliteit. Ceratizit ondersteunt het project met knowhow en gereedschappen voor de bewerking van titanium.

Zonnewagen

Hoe gaan we ons verplaatsen in de toekomst? Een vraag met veel antwoorden – Ceratizit helpt een aantal ervan op te lossen met aangepaste gereedschapsoplossingen voor de auto-industrie. Maar ook buiten de grote fabrikanten om wordt onderzocht en ontwikkeld welke concepten kunnen worden gebruikt om mobiliteit te verduurzamen. En het zijn precies zulke denktanks die Ceratizit ondersteunt met knowhow en gereedschapskracht, zoals het Green Team van de Universiteit van Stuttgart of het project ‘Sonnenwagen’. Het voertuig, de Covestro Adelie, kan worden bezichtigd op de stand. Ook zal het team van studenten aanwezig zijn om vragen over deze zonnewagen te beantwoorden. Ze zullen uitleggen hoe Covestro Adelie elektrische energie opwekt via de zonnecellen op het oppervlak, welke uitdagingen er nog komen en hoe Ceratizit de bouw van de nieuwste zonnewagen heeft kunnen ondersteunen.

Live demo’s

Geen beurs zonder interessante live demo’s op de stand. “We kunnen onder andere High Dynamic Turning presenteren, maar ook nieuwe gereedschappen in actie laten zien”, zegt Steffen Baur, Head of Product Management. Verder is er de loterij op de beursstand, waar veel interessante goodies op hun nieuwe eigenaren wachten.

Ceratizit
Hal 5, stand C69

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

EMO Hannover is geopend

19-09 Onder het motto Innovate Manufacturing is de vakbeurs een centraal platform voor alle aspecten…

Verspanen

Nieuwe 5-asser Heller vanaf basis ontworpen voor flexibele serieproductie

12-09 Naast de gebruikelijke hoge snijprestaties en precisie, zijn de vrije spaanval, korte stilstandtijden, optimale…

Verspanen

Matsuura met vier automatiseringsoplossingen op EMO

12-09 De Japanse fabrikant van hoogwaardige bewerkingscentra presenteert voor het eerst de MAM72-42V met een…

Verspanen

Hembrug met combinatie harddraaien-finishen op EMO

11-09 Met het combineren van finishtechnieken in de MikroTurnGrind 100 verlegt Hembrug, de Nederlandse fabrikant…

Verspanen

Diepboren voor staal en gietijzer

11-09 De volhardmetalen diepboren zijn optimaal beschermd door een innovatieve coating met HiPIMS-technologie in het…

Verspanen

Verstelbare gedempte kotterbaar

11-09 Lange gereedschapsuitsteeklengtes kunnen ervoor zorgen dat een gereedschap gaat oscilleren bij het kotteren van…

Verspanen

En dat is zeven….

10-09 Spansystemen van HWR zijn bij uitstek geschikt om zowel kubusvormige als ronde componenten optimaal…

Automatisering

Alles-in-één oplossing voor contactloze 3D-inspecties

06-09 SmartRay presenteert een revolutionaire verbinding tussen lasprocesparameters en de kwaliteitsinformatie van Josy; volledig geautomatiseerd,…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema