Slimme grijper met verhoogde grijpkracht

De nieuwe slimme universele grijper EGU van Schunk komt pas echt tot zijn recht in flexibele productieprocessen vanaf batchgrootte 1, zelfs in ruwe omgevingen.

De elektrische universele grijper is bijzonder geschikt voor het flexibel be- en ontladen van werktuigmachines. De grijper is beschikbaar met alle gangbare communicatie-interfaces, PLC-functieblokken en plug-ins van toonaangevende robotfabrikanten.

Deze grijper kan vrij in een netwerk worden opgenomen en met weinig moeite worden geïntegreerd in variabele productieprocessen. Dankzij het geïntegreerde grijpkrachtbehoud en een StrongGrip-modus voor verhoogde grijpkracht is het een betrouwbare allrounder voor alle handlingtaken.

Er worden steeds hogere eisen gesteld aan moderne grijpconcepten. Ze moeten gemakkelijk te integreren, aanpasbaar en te allen tijde controleerbaar zijn, zelfs wanneer ze worden blootgesteld aan spanen en smeermiddelen. Schunk biedt hiervoor nu de universele oplossing: de nieuwe, elektrisch aangedreven parallelgrijper EGU. Dankzij het uitgekiende afdichtingsconcept is het vuilafstotend en perfect geschikt voor de flexibele beladen van werktuigmachines of bewerkingscentra. In bijzonder uitdagende omgevingen, zoals bij het laden van slijpmachines, kan de bescherming nog worden verhoogd met een stofdichte uitvoering.

Procesbetrouwbaarheid

De flexibele grijper kan een grote verscheidenheid aan onderdelen aan. Dit wordt mogelijk gemaakt door de vrij programmeerbare totale slag tot 160 mm en de traploze grijpkrachtinstelling tot 3.000 N, afhankelijk van de grootte. Het grijpproces is beveiligd dankzij het geïntegreerde grijpkrachtbehoud met detectie van werkstukverlies. Bij stroomuitval of noodstop blijft minimaal 80% van de grijpkracht betrouwbaar behouden.

De positie van de grijpvingers is te allen tijde bekend door de absolute encoder aan de uitgangszijde, zodat het proces na het inschakelen kan worden voortgezet zonder opnieuw te hoeven verwijzen. Een bijzonder kenmerk van deze nieuwkomer is de StrongGrip modus. Voor werkstukken met verschillende gewichten kan de grijpkracht daardoor tot 150% worden verhoogd zonder dat een andere grijper moet worden gebruikt.

Verscheidenheid aan interfaces

Schunk biedt de slimme grijper met alle gangbare communicatie-interfaces: PROFINET, EtherNet/IP, EtherCAT, IO-Link en Modbus RTU. De software-integratie is eenvoudig met behulp van de meegeleverde PLC-functieblokken en plug-ins van toonaangevende robotfabrikanten en kan snel worden geïmplementeerd zonder extra gateways of programmeerwerk.

De EGU met en zonder grijpkrachtbehoud is er in vier maten: 50, 60, 70 en 80. De maximale grijpkracht ligt tussen 450 N en 3.000 N, afhankelijk van de maat. Geschikte grijpvingers kunnen individueel worden samengesteld met behulp van de nieuwe FGR-vingerconfigurator, die gratis beschikbaar is op de Schunk-website.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Schunk zet alles betrouwbaar vast met nieuwe klemsystemen

30-11 Als het gaat om het proceszeker opspannen van werkstukken, hebben de Kontec KSC-klemspanners zich…

Verspanen

Open House Mazak rijk aan machines, automatisering en digitalisering

30-11 “Ondanks dat we een aantal nieuwe machinemodellen presenteren, zijn de grootste ontwikkelingen tegenwoordig te…

Verspanen

Schunk presenteert pneumatische grijper met gecertificeerd veilig grijpkrachtbehoud

11-07 De PGL-plus-P pneumatische universele grijper is verkrijgbaar in vijf maten en biedt een prestatiepakket…

Automatisering

FQE grijper is tolerant voor verschillende vormen en maten

25-05 De grijper is ontwikkeld voor het oppakken van werkstukken ongeacht hun grootte, vorm of…

Automatisering

RoboJob houdt Team Day in eigen huis

24-05 Het Automation Team Day concept werd voor het eerst in Duitsland toegepast: in haar…

Automatisering

Snelle start met cobot-belading

23-03 De meegeleverde grijpers en spanners zijn perfect aangepast voor gebruik bij het verspanen van…

Verspanen

Nieuwe generatie pneumatische klemmen

15-11 Hiermee biedt Schunk meer oplossingen en prestaties voor het opspannen van werkstukken in het…

Automatisering

Flexion grijper geïnspireerd op menselijke hand

03-11 Het configureerbare ontwerp van de Flexion is zowel geschikt voor collaboratieve als industriële toepassingen.…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen