Soft-blanking systeem op Omera-pers biedt wezenlijke voordelen

Hoffmann-Metalcare in Zwijndrecht heeft het leveringsprogramma uitgebreid met een nieuwe Omera-pers, type 400R1M2P8/SB. Verschillende innovatieve functies geven de pers bijzondere technische eigenschappen.

Zo is de nieuwe mechanische pers uitgerust met het zogenaamde soft-blanking systeem, waarbij de beweging van de stoter in het laatste deel van de slag in snelheid afneemt. Hierdoor combineert de pers het karakter van een mechanische pers met die van een hydraulische pers. De gecontroleerde snelheid van de stoterbeweging is mogelijk dankzij een bijzonder systeem van drijfstangen en hefbomen die het klassieke kruk-drijfstangsysteem in traditionele persen vervangt.
Belangrijk voordeel van het nieuwe systeem is de verlaging van de gereedschapssnelheid op het werkstuk. Dit heeft minder slijtage en geluidsreductie tot gevolg. Bovendien wordt de plastische vervorming van het materiaal door de langere tijd van contact tussen gereedschap en materiaal positief bevorderd, hetgeen trek-, buig- en afhoekwerk vergemakkelijkt.

Technische eigenschappen
De Omera-pers 400R1M2P8/SB kenmerkt zich door een zeer stijve constructie waardoor de doorvering minder dan 0,15 mm per meter werkstuklengte is bij een belastingverdeling over 2/3 van de tafellengte. De uitvering van de geleidingen is minder dan 0,2 mm per meter. De gelaste stalen persconstructie heeft een spanningsvrije behandeling gehad waarbij speciale aandacht is besteed aan krachtverdeling onder belasting. Ook de gelaste stalen stoter is spanningsvrij behandeld. De uitwendige positie van de persgroepen garandeert maximale stijfheid van de stoter.

PLC-besturing
De pers wordt bestuurd en bewaakt door een PLC. Tot de programmeerbare functies van de PLC behoren voorverwarming van de hydrauliekolie, visualisering van de olietemperatuur op een display, instelling van de hydraulische veiligheidsdruk met verdeelklep en van de druk van compensatie-cilinders. Andere voorzieningen betreffen een dynamische nok voor het regelen van de breekhoek, een systeem voor het opnemen van zijdelingse krachten alsmede gemakkelijke toegankelijkheid voor speciaal onderhoud.

De instelling van de stoter wordt geregeld door de zelfremmende motorreductor, die wordt bediend door wormas en wormwielen. De stoter zelf is voorzien van 8-voudige geleiding bestaande uit bronzen geleideschoenen en gehard stalen geleidingsstrippen. Deze geleiding garandeert een hoog niveau van parallelgeleiding van de stoter in de pers. Alle bewegende delen van de pers worden gesmeerd met olie, die via centraalsmering wordt gecirculeerd. De pers wordt in werking gesteld door een twee-handsbediening op het paneel, waarop alle drukknoppen zijn ondergebracht voor start, noodstop en stop in bovenste dode punt. Een aantal andere voorzieningen, waaronder een Sick lichtscherm waarborgt een veilig gebruik van de pers. De nominale perskracht van de Omera-pers bedraagt 4.000 kN, bij een soft-blanking-arbeidsweg van 8 mm. De door twee drijfstangen aangedreven stoter heeft een slag van 200 mm. Met de 60 kW gelijkstroommotor kan het aantal slagen eenvoudig worden gevarieerd. Het nominale aantal slagen is 52 per minuut (variabel tussen 18 en 70 slagen). Het nuttige werkoppervlak bedraagt 2.500×1.250 mm, de vrije ruimte tussen de geleiders bedraagt aan de voorzijde 2.350 mm en 900 mm tussen de kolommen aan de zijkanten.

www.hoffmann-metalcare.nl

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Hoffmann-Metalcare neemt branchegenoot Belttech over

17-06 Hoffmann-Metalcare ontwikkelt, levert, onderhoudt en repareert productielijnen met verspanende en niet-verspanende machines. Deze vinden…

Plaatbewerking

Proven Concepts creëert uit ideeën zichtbare oplossingen

10-05 Op MIX Noordoost zal Proven Concepts uitleggen dat persen niet alleen interessant is voor…

Plaatbewerking

Hoffmann-Metalcare maakt materiaalopslag efficiënter met Böckelt opslagsysteem

06-12 Tot voor kort werd het materiaal bij Hoffmann-Metalcare in de eigen werkplaats opgeslagen in…

Toeleveren

Verbeterde machineveiligheid met naloopwegmeting van Hoffmann-Metalcare

19-10 Hierbij wordt exact gemeten welke tijd er zit tussen het activeren van een (nood)stop…

Plaatbewerking

Hydraulische persen Profi Press gaan de hele wereld over

16-06 Al vanaf het begin af aan levert RHTC Profi Press hydraulische persen in verschillende…

Plaatbewerking

Persenaanbod Hoffmann-Metalcare compleet met Mios

20-10 Machineleverancier Hoffmann-Metalcare heeft ruim een jaar geleden de mechanische excenterpersen van de Italiaanse fabrikant…

Plaatbewerking

Persenaanbod Hoffmann-Metalcare compleet met Mios

20-10 Machineleverancier Hoffmann-Metalcare heeft ruim een jaar geleden de mechanische excenterpersen van de Italiaanse fabrikant…

Automatisering

Camera’s zien vreemde onderdelen

23-12 Het is de nachtmerrie van elke persbediener: een vergeten schroefsleutel in de machine. Wordt…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X