Spanningsarm opspannen met nieuwe SOLIDLine klemmen

HWR Spanntechnik is kampioen in het spanningsarm opspannen van werkstukken. Dat bewees de Duitse klemspecialist al met haar InoFlex- en InoZet lijn voor draaimachines, maar op de EMO is ook de nieuwe SOLIDLine serie gepresenteerd die helemaal is toegespitst op het frezen. Spantech Opspansystemen demonstreert deze nieuwe productlijn op METAVAK.

“Alles draait tegenwoordig om het maken van zo veel mogelijk spindeluren”, zegt Ronald van Lente van Spantech. “Dus wil je als verspaner zo snel mogelijk wisselen van werkstuk, zodat de machine maar kort stilstaat. Je wilt het nieuwe werkstuk inspannen buiten de machine, het werkstuk dat op de machine is bewerkt eruit halen, het nieuwe er in zetten, op de knop drukken en weer draaien. Dat is precies de flexibiliteit die de nieuwe SOLIDLine spanners bieden. De gehele lijn wordt volledig door HWR zelf in eigen huis geproduceerd.”

Mechanisch vergrendeld
De basis van de SOLIDLine spanners is het Präge-systeem: er wordt vooraf een afdruk in het werkstuk gemaakt in het externe Präge-station (spankracht tot wel 20 ton), dan wordt het werkstuk buiten de machine in de klem geplaatst, waarbij de tanden van de klem het werkstuk pakken in de uitsparingen die zijn gemaakt en het in de klem wordt gefixeerd. “Het werkstuk wordt mechanisch vergrendeld”, legt Van Lente uit. “Je hoeft de klem niet met een kracht van bijvoorbeeld 3 ton aan te duwen. Dat is belangrijk, want juist dat veroorzaakt spanning. Bijkomend voordeel is dat de tanden van de klem zelf nauwelijks slijten, de afdruk in het werkstuk is immers al gemaakt in het Präge-station.”

Hoge werkstukken
Om dit Präge-systeem zijn diverse elementen heen gebouwd waardoor de efficiency toeneemt. HWR richt zich met SOLIDLine op de fijnmechanische industrie. In de grootste klem die beschikbaar is kunnen werkstukken van maximaal 355 mm worden gespannen. Maar door meerdere spanners naast elkaar te plaatsen kunnen ook langere werkstukken worden opgespannen. Doordat het werkstuk mechanisch wordt vergrendeld, kunnen ook hoge werkstukken in de klem worden gezet, zonder dat het risico bestaat dat het er uitschiet. “We kunnen echt extreme dingen spannen.” Een groot voordeel van SOLIDLine is daarbij ook dat het hele werkstuk goed bereikbaar is en het materiaalverlies minimaal. De machinegereedschappen kunnen overal bij, behalve bij de zesde kant (de onderzijde). Ronald van Lente: “HWR is een meester in spanningsvrij opspannen. Dat deden ze al met de flexibele 4-klauwplaat Inoflex bij het draaien, die steeds verder wordt doorontwikkeld en in steeds meer varianten beschikbaar is, en nu ook bij het frezen. Hoe minder spanning, hoe nauwkeuriger je kunt bewerken.” SOLIDLine is al een hele lijn. Er zijn ook nulpuntspanplaten (SOLIDBolt en SOLIDPoint) beschikbaar voor op de machinetafel, waarop in enkele seconden twee of drie klemmen naast elkaar kunnen worden gezet, en verhogingsbokken om een werkstuk nog hoger te kunnen zetten. Ook zijn er mini-spanners voor bijvoorbeeld producten voor de medische sector/tandtechniek, waar vaak hoogwaardige materialen worden gebruikt. De SOLIDGrip spanners zijn volledig compatibel met het bekende LANG-systeem.

Spantech, stand K120

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

Klaassen Machines scoort met Bodor lasers

30-09 Bodor is een Chinese producent van fiberlasers, zowel vlakbedlasers als buislasers. De basis hiervoor…

MetavakNieuws

SMEC CNC-draaimachine direct in de verkoop op METAVAK

30-09 “We hebben speciaal voor METAVAK een speciale actie op touw gezet. De snelle beslisser…

Verspanen

Personeelstekort en kleine series leiden bij Bos Verspaning tot automatiseren

29-09 Om de vraag naar zeer wisselende onderdelen in zowel kleine als grote series te…

MetaalNieuws nog OnLine

Senfeng laser perfecte oplossing voor Hutten Machinery

29-09 Hutten Machinery is een klein metaalbedrijf. Frank Hutten runt het samen met zijn vrouw…

MetavakNieuws

Gabby neemt machine-operator routinetaken uit handen

29-09 In het middelpunt van de beurspresentatie staat het Garant Automation Basic beladingssysteem (kortweg Gabby),…

MetavakNieuws

Voor iedere plaatbewerkingsmachine de ideale oplossing

28-09 In het begin lag de nadruk op gereedschappen. Dat veranderde naar machines en eind…

Plaatbewerking

Derde snijtafel geeft Jeldi flexibiliteit voor spoedwerk

28-09 De speciale aandacht van Sweegers voor spoedwerk bij deze investering is niet zo vreemd.…

MetavakNieuws

Style draait en freest op METAVAK

27-09 Style zal twee populaire machines presenteren op METAVAK: de 510 draaibank en de BT1500…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X