Spanningsarm opspannen met nieuwe SOLIDLine klemmen

0

HWR Spanntechnik is kampioen in het spanningsarm opspannen van werkstukken. Dat bewees de Duitse klemspecialist al met haar InoFlex- en InoZet lijn voor draaimachines, maar op de EMO is ook de nieuwe SOLIDLine serie gepresenteerd die helemaal is toegespitst op het frezen. Spantech Opspansystemen demonstreert deze nieuwe productlijn op METAVAK.

“Alles draait tegenwoordig om het maken van zo veel mogelijk spindeluren”, zegt Ronald van Lente van Spantech. “Dus wil je als verspaner zo snel mogelijk wisselen van werkstuk, zodat de machine maar kort stilstaat. Je wilt het nieuwe werkstuk inspannen buiten de machine, het werkstuk dat op de machine is bewerkt eruit halen, het nieuwe er in zetten, op de knop drukken en weer draaien. Dat is precies de flexibiliteit die de nieuwe SOLIDLine spanners bieden. De gehele lijn wordt volledig door HWR zelf in eigen huis geproduceerd.”

Mechanisch vergrendeld
De basis van de SOLIDLine spanners is het Präge-systeem: er wordt vooraf een afdruk in het werkstuk gemaakt in het externe Präge-station (spankracht tot wel 20 ton), dan wordt het werkstuk buiten de machine in de klem geplaatst, waarbij de tanden van de klem het werkstuk pakken in de uitsparingen die zijn gemaakt en het in de klem wordt gefixeerd. “Het werkstuk wordt mechanisch vergrendeld”, legt Van Lente uit. “Je hoeft de klem niet met een kracht van bijvoorbeeld 3 ton aan te duwen. Dat is belangrijk, want juist dat veroorzaakt spanning. Bijkomend voordeel is dat de tanden van de klem zelf nauwelijks slijten, de afdruk in het werkstuk is immers al gemaakt in het Präge-station.”

Hoge werkstukken
Om dit Präge-systeem zijn diverse elementen heen gebouwd waardoor de efficiency toeneemt. HWR richt zich met SOLIDLine op de fijnmechanische industrie. In de grootste klem die beschikbaar is kunnen werkstukken van maximaal 355 mm worden gespannen. Maar door meerdere spanners naast elkaar te plaatsen kunnen ook langere werkstukken worden opgespannen. Doordat het werkstuk mechanisch wordt vergrendeld, kunnen ook hoge werkstukken in de klem worden gezet, zonder dat het risico bestaat dat het er uitschiet. “We kunnen echt extreme dingen spannen.” Een groot voordeel van SOLIDLine is daarbij ook dat het hele werkstuk goed bereikbaar is en het materiaalverlies minimaal. De machinegereedschappen kunnen overal bij, behalve bij de zesde kant (de onderzijde). Ronald van Lente: “HWR is een meester in spanningsvrij opspannen. Dat deden ze al met de flexibele 4-klauwplaat Inoflex bij het draaien, die steeds verder wordt doorontwikkeld en in steeds meer varianten beschikbaar is, en nu ook bij het frezen. Hoe minder spanning, hoe nauwkeuriger je kunt bewerken.” SOLIDLine is al een hele lijn. Er zijn ook nulpuntspanplaten (SOLIDBolt en SOLIDPoint) beschikbaar voor op de machinetafel, waarop in enkele seconden twee of drie klemmen naast elkaar kunnen worden gezet, en verhogingsbokken om een werkstuk nog hoger te kunnen zetten. Ook zijn er mini-spanners voor bijvoorbeeld producten voor de medische sector/tandtechniek, waar vaak hoogwaardige materialen worden gebruikt. De SOLIDGrip spanners zijn volledig compatibel met het bekende LANG-systeem.

Spantech, stand K120