Zelf-centrerende 4-klauwplaat voor freesbank

0

Naast de InoFlex zelf-centrerende én compenserende 4-klauwplaat voor draaibanken brengt de Duitse fabrikant HWR Spanntechnik nu ook een variant voor freesbanken op de markt. In eerste instantie als de handbediende versie InoFlex VF, maar vanaf februari 2019 is deze ook leverbaar met een hydraulische unit eronder, zodat hij hydraulisch opent en sluit. Dat maakt deze freesbank-versie dan geschikt voor automatiseringstoepassingen.

De InoFlex klauwplaten, die in Nederland en België worden geleverd door Spantech Opspansystemen uit Veldhoven, spannen zowel ronde, rechthoekige als onregelmatig gevormde werkstukken volledig centrisch. Door het bijzondere ontwerp wordt de spankracht van de klauwplaat altijd gelijkmatig over de vier klauwen verdeeld. Doordat de klauwplaat vrijwel alle werkstukken gecentreerd spant, worden in- en omsteltijden drastisch beperkt.

Afgelopen voorjaar presenteerde Spantech op de TechniShow al de nieuwe lichtgewicht InoFlex VL klauwplaat speciaal voor frees-draaicombinaties. Tijdens het open huis van machineleverancier Dormac demonstreerde Ronald van Lente van Spantech onlangs de nieuwe VF-versie speciaal voor de freesbank. Deze klauwplaat draait in dat geval geen toeren maar zit vast op de tafel of op de langzaam roterende draaitafel die daarin is geïntegreerd. Met als consequentie: de slag van de bek van de freesuitvoering is sterk vergroot tot wel 30 mm, dat is 20 mm meer dan de draaiuitvoering. Dus hoeft er minder te worden versteld en kan een werkstuk op verschillende manieren worden opgespannen. “Het principe blijft gelijk”, zegt Ronald van Lente. “We hebben het ook hier over centrisch spannen. De functionaliteit van de klauwplaat blijft hetzelfde, maar dan aangepast op de freestoepassing.”

De InoFlex VF is ook te gebruiken als een 2-klauw. In dat geval kunnen speciale (brede of smalle) bekken worden ingezet.Wanneer je vanaf de zijkant met het gereedschap bij het werkstuk moet kunnen komen, wil je niet gehinderd worden door bekken rondom het stuk. Daarom is de InoFlex VF ook te gebruiken als een 2-klauw. In dat geval kunnen speciale (brede of smalle) bekken worden ingezet, zo heb je een centrische machineklem. Ook is een zogenaamde “brugbek” verkrijgbaar zodat er een vaste bek ontstaat en dus niet meer centrisch gespannen wordt.